Faktisk.

Telia har fjernet roaming­kost­nadene i EU og EØS

hovedbilde
Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

Påstand

Vi har fjernet roamingkostnadene i EU og EØS.

Telia. Telias hjemmeside, 05.07.2017

Konklusjon

Ja, Telia har fjernet ekstrakostnaden ved å bruke mobilen i EU og EØS. Men dette er de pålagt å gjøre av nye EU-regler, som sier at ingen mobilselskaper lenger har lov til å ta ekstra betalt for roaming. Mange andre selskaper har satt opp prisene eller kuttet i datapakkene etter at endringen kom.

Påstanden er helt sann.

«Roam Like Home» skriver Telia på hjemmesiden sin. Roaming betyr at man bruker mobilnettet til en annen mobiloperatør når man er i utlandet. Før kunne det bli veldig dyrt å ha med mobilen på ferie. Nå koster ikke dette noe ekstra, skriver Telia:

Vi har fjernet roamingkostnadene i EU og EØS. Det betyr at du kan surfe, tekste og ringe akkurat like mye som hjemme når du er i Roma, Paris eller London. Og alle andre steder der Roam Like Home gjelder.

Telia er ikke den eneste mobiloperatøren som har fjernet ekstrakostnaden ved å bruke mobilen i utlandet. Fra 15. juni 2017 trådte en ny EU-regel i kraft for alle mobilselskaper i Europa. Regjeringen skrev følgende i en pressemelding:

De nye reglene innebærer at brukerne ikke skal betale ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når de er på reise i andre EU/EØS-land. For abonnement med mye eller ubegrenset datatrafikk inkludert, kan imidlertid mobiloperatøren fastsette en grense for hvor mye som skal brukes i utlandet før abonnenten må betale ekstra, men dette skal operatøren varsle om.

Telia først med fri roaming i Norden

Selv om det bare er noen uker siden de nye reglene begynte å gjelde, var flere norske teleselskaper ute i god tid. I en e-post til Faktisk.no skriver kommunikasjonsrådgiver i Telia Kristian K. Fredheim:

Da vi som første mobilselskap i Norge lanserte Roam Like Home 1. mars i 2016, gjorde vi det som en tjeneste for alle våre kunder.
Kristian K. Fredheim, kommunikasjonsrådgiver i Telia.
Kristian K. Fredheim, kommunikasjonsrådgiver i Telia. Foto: Telia

Faktisk.no har spurt Telia om de har økt abonnementsprisene etter at de fjernet roamingkostnadene. Fredheim svarer følgende:

Telia har valgt å automatisk inkludere Roam Like Home i EU, EØS og Sveits i våre kunders Smart-abonnement (abonnementene vi har i salg). Kundene har både bevart sine datapakker og abonnementspriser. For noen eldre abonnement, som ikke lenger er i salg, samt vårt aller minste Smart mini-abonnement har prisene blitt justert.

Samme pris som før

Nettstedet Tek.no sjekker hver måned prisene på de ulike selskapenes mobilabonnement. Prissammenligningstjenesten er godkjent av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Det betyr at Nkom mener at nettstedet gir brukerne godt grunnlag for å ta opplyste valg.

Se hvilke mobilabonnement Tek.no anbefaler her.

Tek.no har skrevet flere saker om hvordan prisene på mobilabonnement har utviklet seg som følge av de nye roamingreglene. Telenor reduserte for eksempel datapakkene for de billigste abonnementene hvis kundene ville ha fri roaming. Noen av de dyreste abonnementene fikk større datapakker enn før, ifølge Tek.no.

Om Telia skriver nettstedet at det billigste abonnementet fikk en litt mindre datapakke, men at resten av abonnementene kostet like mye og hadde samme datamengde som før. Tek.no fant også et unntak for abonnenter som reiste mer enn 45 dager i løpet av en 90-dagers periode.

Mange må betale mer

Niklas Plikk er nyhetssjef i Tek.no. Han mener Telia har dekning for å si at de har fjernet roamingkostnadene i EU og EØS. I en e-post til Faktisk.no skriver Plikk:

Deres aller minste abonnement, Telia Smart Mini, gikk fra å inkludere 1,5 GB til 1 GB, men ellers beholdt de både priser og datapakker.
Niklas Plikk, nyhetssjef i Tek.no.
Niklas Plikk, nyhetssjef i Tek.no. Foto: Stein Jarle Olsen.

De andre mobilselskapene har ikke fulgt Telias eksempel. Ifølge Plikk har prisene gått opp for nesten alle abonnement etter at fri roaming ble innført. Han viser til eksempler fra Telenor, Komplett, Chess, Onecall, Hello og Ice hvor prisene enten gikk opp, eller datapakkene ble mindre etter at de innførte fri roaming. Plikk oppsummerer:

Hvis du reiser mye i utlandet er det en kjempefordel, men for alle som stort sett holder seg innenfor landegrensene er det en sur utvikling.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?