Faktisk.

Udoku­mentert påstand om brutale overgrep mot gravide i angrepet 7. oktober

hovedbilde
Bildet fra Kibbutz Nir Oz viser hvordan et hus ble forlatt etter Hamas-terroren 7. oktober. Bildet er tatt 21. november. Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Påstand

Gravide kvinner fikk magen skåret opp og sett fosteret sitt bli drept før de selv ble drept.

Erlend Wiborg. Dagsnytt 18, 29.11.2023

Konklusjon

Flere israelske hjelpearbeidere har i etterkant hevdet dette, og Faktisk.no kan ikke avkrefte at dette har skjedd. Påstanden er imidlertid ikke dokumentert gjennom verifiserte bilder, rettsmedisinske rapporter eller liknende offisielle dokumenter, og er heller ikke nevnt i Israels foreløpige oversikt over de som ble drept 7. oktober.

Det var på NRKs Dagsnytt 18-sending 29. november at stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Erlend Wiborg kom med en påstand om konkrete bestialske hendelser under Hamas-angrepet 7. oktober. Påstanden var en del av en debatt mellom Wiborg og Rødts Sofie Marhaug om hvorvidt norske rådhus bør heise det palestinske flagget på FNs dag for solidaritet for det palestinske folk.

Wiborg uttalte at Frp mener det heller burde holdes en markering for sivile ofre på både israelsk og palestinsk side, enn å flagge kun for det palestinske folk. Senere, for å understreke grusomhetene begått av Hamas, pekte han på 7. oktober-terroren der gravide kvinner ifølge Wiborg fikk magen skåret opp og fosteret revet ut.

Men er denne påståtte grusomheten dokumentert og støttet av offisielle og/eller uavhengige kilder?

Grusomme scener

7. oktober tok Hamas seg inn i Israel og angrep deltakere på musikkfestivalen Nova og sivile i flere kibbutzer nær grensen til Gaza. Det israelske militæret (IDF) rapporterte først at 1400 mennesker på israelsk side ble drept i angrepene, men har senere nedjustert tallet til 1200.

Mange av de drepte var sivile innbyggere i kibbutzer. Journalister fra flere store nyhetsmedier, blant annet Reuters, Washington Post, CNN, New York Times, franske Le Monde og israelske Haaretz, ble tatt med inn etter angrepene og vist rundt i kibbutzen Kfar Aza av IDF. De beskrev grusomme syn og et lokalsamfunn der Hamas etterlot seg et blodbad.

I tillegg har det sirkulert mange påstander om henrettelsesmetoder som ble brukt av Hamas inne i kibbutzene den 7. oktober. Blant dem er påstanden om at en gravid kvinne ble funnet med magen skåret opp og fosteret revet ut. Faktisk.no har funnet flere forskjellige gjenfortellinger av den aktuelle påstanden.

Skildringer fra de som kom til etterpå

23. oktober postet IDF en tekstplakat på plattformen X (tidligere Twitter) med følgende budskap: «Dette ville ha vært et bilde av en livløs gravid kvinne ved siden av hennes halshugde ufødte baby kuttet ut av magen hennes av Hamas-terrorister. På grunn av denne plattformens retningslinjer, kan vi ikke vise deg det.» Innlegget har i dag blitt sett 14 millioner ganger.

Påstanden hadde tidligere, 12. oktober, blitt fremsatt i et intervju den israelske nyhetskanalen i24News gjorde med Yossi Landau, en redningsarbeider fra organisasjonen Zaka. Der forteller Landau at i arbeidet etter 7. oktober-terroren ble det funnet en livløs kvinne som lå på magen og hadde blitt skutt i hodet. Da redningsarbeiderne snudde henne rundt, så de at hun var gravid og at magen hadde blitt revet opp og at fosteret var knivstukket.

Landau har også blitt intervjuet av flere andre nyhetsmedier, blant annet CBS News, CNN, Fox News og Now 14 Israel. Da har han fortalt noe varierende om halshugde og drepte barn.

Liknende påstander kunne man lese da en frivillig ved et militært likhus nært Tel Aviv ble intervjuet av Daily Mail 20. oktober. I artikkelen er arbeideren identifisert kun ved fornavn, og til den britiske tabloidavisa forteller hun om jobben med å vaske kroppsdelene til de drepte i Israel etter 7. oktober. Kvinnen, som er en del av IDFs rabbinerkorps, kommer i intervjuet med en rekke eksempler på det hun gjennom sitt arbeid mener å kunne si er skader som følge av Hamas' brutalitet. «En baby var skåret ut av en gravid dame og halshugget, og deretter fikk moren hodet hugget av», er blant det hun forteller.

Tidligere leder for de militære rabbinerne i det israelske militæret, rabbiner Israel Weiss, fortalte til Politico 15. oktober om arbeidet med å identifisere døde etter angrepene. Blant uhyrlighetene han trakk fram, var det å se en gravid dame som hadde fått magen skåret opp og babyen dratt ut.

Et blodig barnerom i Kibbutz Beeri i sørlige Israel etter 7. oktober. Bildet er tatt 17. oktober. Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Delt med gammel video

Påstanden om den gravide kvinnen har også blitt spredt sammen med en video som «bevis» på at dette skjedde. De spanske faktasjekkerne i Maldita publiserte 28. november en faktasjekk av videoen som skulle vise en gruppe fra Hamas som åpnet opp magen til en gravid kvinne i Kibbutzen Be'eri.

Men videoen viser noe helt annet. Den er nemlig fra Mexico i 2018. Ifølge Maldita rapporterte lokale aviser i Mexico den gang at den grafiske videoen viser leiemordere til narkosmugleren «Mayo» Zambada som torturerer to menn fra en annen kriminell gjeng. Videoen er antakeligvis fra januar 2018.

Hva sies fra militæret i Israel?

Mot slutten av oktober inviterte IDF journalister til pressevisning av en sammenstilling av videoopptak fra 7. oktober-angrepet. Her var det blant annet opptak fra overvåkingskameraer og materiale IDF hadde hentet fra kameraene Hamas hadde på og med seg da de stormet inn i Israel.

VGs politiske redaktør Hanne Skartveit rapporterte fra det hun så da hun var til stede på visningen i Israel. Det gjorde også den britiske forfatteren og journalisten Owen Jones i en 25 minutters oppsummering etter en liknende pressevisning i London.

Begge forteller om svært sterke inntrykk, men ingen av dem rapporterer om grusomheter av en sånn karakter som øyenvitneskildringene som springer ut av militærlikhuset og etterarbeidet på åstedet for terroren.

En liknende visning ble arrangert for norske journalister i Oslo i starten av november. Nettavisens Edvard Ertesvåg, som for tiden hospiterer i Faktisk Verifiserbar, var blant dem som var til stede og avisen hans publiserte i den anledningen denne artikkelen. Til Faktisk.no sier Ertesvåg at visningen ikke inneholdt elementer som tilsier at et foster ble skåret ut av sin mor før de begge ble drept.

– I visningen ble vi presentert for en rekke bilder av lik, men heller ikke der var det noe som tydet på at den konkrete hendelsen skulle ha funnet sted, sier Ertesvåg.

Dette betyr ikke at den påståtte hendelsen med den gravide kvinnen ikke har funnet sted, men at den typen ekstrem brutalitet ikke er dokumentert via IDFs visuelle presentasjon av Hamas' råskap under angrepet.

Kulehull og blod på en dør i Kibbutz Kfar Aza etter angrepet 7. oktober. Bildet er tatt 2. november. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters

Kan listen over døde fortelle noe?

Når det gjelder andre former for offisiell dokumentasjon, så startet den israelske avisen Haaretz i oktober på en liste over de som ble drept i Hamas-terroren. Listen teller nå 1239 personer og inneholder også navnene til israelere som har dødd i krigen mot Hamas helt siden terroren fant sted.

Listen viser i varierende grad navn, alder, bilde, bosted og hvor personen ble drept. Enkelte blir også beskrevet ytterligere. Ingen på listen har foreløpig blitt beskrevet som gravid.

Dette betyr ikke at man ut ifra denne listen kan konkludere med at det ikke var noen gravide blant de døde. Men på nåværende tidspunkt, snart to måneder etter grusomhetene, står man fortsatt uten håndfaste bevis og uavhengig rapportering som bekrefter beskyldningene om at Hamas skal ha kuttet opp magen på en gravid kvinne og drept både kvinnen og fosteret.

I en artikkel publisert 3. desember tar Haaretz (foreløpig kun i hebraisk versjon) for seg flere av påstandene som har vært mye omdiskutert etter 7. oktober. Når det gjelder de angivelig grove overgrepene mot en gravid kvinne, så er dette en hendelse som ifølge avisen ikke lar seg bekrefte. De har gått gjennom den foreliggende dokumentasjonen av hvem de døde og skadede er, og der er det ikke noen bekreftelse på at en gravid dame og et ufødt foster ble drept på en slik måte påstanden lyder. Dette støttes også av andre vitneutsagn angående antall barn i spesifikke aldre og hvordan de har blitt drept.

Det London-baserte nyhetsnettstedet Middle East Eye har rapportert om Haaretz' funn i en egen sak der de skriver at verken innbyggere i Kubbitz Be’eri der flere har påstått at dette skjedde, eller politi kan bekrefte hendelsen.

Hjelpeorganisasjonen Zaka har uttalt til Haaretz at frivillige kan ha feilaktig oppfattet og framstilt det de har sett.

Maner til forsiktighet med påstander

I en analyse publisert 22. november ser The Washington Post (WP) nærmere på hvorfor den amerikanske presidenten Joe Biden ved flere tilfeller har uttalt at Hamas har halshugget babyer. I artikkelen blir det også nevnt at lederen for redningsorganisasjonen United Hatzalah of Israel, Eli Beer, har fortalt om kroppen til en gravid kvinne der fosteret hadde blitt revet ut og knivstukket.

Den amerikanske avisa skriver at alle disse utsagnene om halshugde babyer til tross, så er det fortsatt knapt med detaljer som støtter opp om påstandene. Avisa peker blant annet på at det ennå ikke er offentliggjort rettsmedisinske papirer som kan bekrefte dødsårsak eller liknende.

Det er lite som taler imot at mange sivile ble drept på brutalt vis 7. oktober, slår The Washington Post fast. Men artikkelen avsluttes med å oppfordre til forsiktighet når det kommer til påstander om halshugde babyer, spesielt når avsenderen er president i USA. Det tilgjengelige bevismaterialet er allerede av en sånn art at overdrivelser ikke behøves, er konklusjonen i artikkelen.

Svar fra Wiborg

Faktisk.no har vært i kontakt med Erlend Wiborg (Frp) og spurt hva han legger til grunn for utsagnet.

Erlend Wiborg er stortingsrepresentant for Frp, og argumenterte i Dagsnytt 18 for at det heller burde arrangeres markering for de sivile på begge sider av konflikten enn at norske rådhus skulle flagge for Palestina på FNs dag for solidaritet med Palestina. Foto: NTB / Ole Berg-Rusten

– Jeg viser til artikler i media som har omtalt dette, deriblant i The Washington Post, Yossi Landau som har jobbet frivillig i 33 år i Zaka International Rescue Unit og skal ha sett kroppene, og IDF selv som meldte om dette, skriver Wiborg i en e-post til Faktisk.no.

Meldingen fra IDF som han viser til, er den før nevnte tekstplakaten som 23. oktober ble postet på X. The Washington Post har også omtalt liknende påstand uten å vise til spesifikke kilder.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?