Faktisk.

Falske beviser for at Zelenskyj er narkoman

Flere videoer prøver å få deg til å tro at Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj, bruker narkotika. Påstanden er en del av Russlands propaganda.

Disse fire videoene skal angivelig vise at Volodomyr Zelenskyj er narkoman.

Helt siden Majdan-revolusjonen i 2014, har Russlands president, Vladimir Putin, forsøkt å sverte ukrainske styresmakter. I opptakten til krigen som startet 24. februar, haglet det med beskyldninger fra øst, blant annet at Ukraina styres av nynazister.

Et annen annen sentral beskyldning som rettes mot de ukrainske statslederne, er at de er narkomane.

– Narkomane og nynazister som styrer fra Kyiv, og holder det ukrainske folket fanget som gisler, sa Putin i en tale på krigens andre dag.

Hvitt pulver manipulert inn

Nå deles det flere videoer i sosiale medier, også her hjemme, som angivelig skal bevise at Ukrainas president er narkoman.

I en video, der Zelenskyj har et møte med blant annet den amerikanske entreprenøren Elon Musk, ligger det tilsynelatende kokain på pulten hans.

Videoen er ekte, men det hvite pulveret er manipulert inn. Det har blant annet Bellingcat, som jobber med å verifisere fakta i krigen i Ukraina, konkludert med.

Klippet og redigert narko-hyllest

I en annen video framstår det som at Zelenskyj anbefaler folk å bruke narkotika for å komme seg gjennom dagen.

Denne videoen er redigert og klippet, for å få det til å virke som at Zelenskyj hyller narkotika. I virkeligheten hyller han kaffe og trening, som du kan se i videoen øverst i denne artikkelen.

I tillegg spres det to ekte videoer som skal «bevise» at Zelenskyj er ruset. Også disse kan du se i videoen øverst i denne artikkelen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?