Faktisk.

Video om tomme korona-sykehus er ikke riktig

Skjermbilde: Wordpress-video av Billy Six

En tysk video som blir delt i sosiale medier i Norge, viser det som tilsynelatende er et tomt sykehus i Berlin. Videoen er laget av Billy Six, som tidligere var journalist for Junge Freiheit. I 2015 beskrev den tyske avisen Die Zeit Junge Freiheit som «et verksted for høyrekonservative argumentasjonsmønstre».

Videoen viser blant annet at Six går rundt i tomme rom på Virchow-klinikken i Berlin. Noen av dem som deler videoen i Norge hevder at det ikke er noen koronapasienter på sykehusene i Berlin eller Tyskland.

Et av Facebook-innleggene der videoen blir delt. Skjermbilde: Facebook

I videoen hevder Six blant annet at sykehuset, som ifølge ham huser alle koronapasientene i Berlin, er tomt. Han påstår også at han har snakket med helsepersonell som ikke kjenner seg igjen i mediedekningen av koronaviruspandemien. Disse samtalene blir ikke vist i videoen.

Den opprinnelige videoen er slettet fra Youtube, men kan fortsatt sees på Wordpress.

Det finnes også Youtube-videoer som inneholder deler av videoen til Six. En av utgavene som er delt i Norge, stammer fra en Youtube-kanal som blant annet har lagt ut konspirasjonsteoretiske videoer om at koronaviruset er et biologisk våpen.

Virchow-klinikken hører til Charité-sykehuset, et kjent tysk universitetssykehus. Manuela Zingl, som er talsperson for sykehuset, sier til den tyske tv-kanalen ZDF at Six ikke var i den delen av sykehuset som tar imot koronapasienter, men i akuttmottaket. Det er altså ikke rart at det ikke var noen koronapasienter der Six filmet.

Det stemmer heller ikke at Virchow-klinikken huser alle koronapasientene i Berlin, slik Six påstår, ifølge ZDF.

Ifølge oversikten til den tyske avisen Tagesspiegel var 2777 personer registrert som smittet av koronavirus i Berlin per 31. mars. Av disse var 380 lagt inn på sykehus. 92 fikk intensivbehandling, mens 15 hadde dødd.

Det er altså ikke riktig at sykehusene i Berlin er tomme, og det stemmer heller ikke at det ikke er noen koronapasienter på Virchow-klinikken.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?