Faktisk.

Nyheten om 40 døde babyer og barn er ikke bekreftet

Flere medier, blant andre VG og Dagbladet, formidlet tirsdag at rundt 40 babyer og barn var blitt funnet døde i kibbutzen Kfar Aza i Israel. Opplysningene kan ikke bekreftes, og både VG og Dagbladet har endret sine artikler.

hovedbilde
Israelske soldater bærer en død person ut på båre i kibbutzen Kfar Aza tirsdag. Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Siden Hamas angrep Israel lørdag morgen, har hele verden fulgt tett med på situasjonen i Israel og Gaza. Nyheter, bilder og videoer av kraftige angrep begått av begge sider i konflikten deles i media og på internett.

Tirsdag meldte flere medier at rundt 40 babyer og barn var blitt funnet døde i kibbutzen Kfar Aza i Israel, nær grensen til Gaza. Blant dem som hevdet at 40 babyer og barn var funnet døde – noen med avkappede hoder – var amerikanske Fox News og New York Post, med referanse til det israelske nyhetsnettstedet i24News.

Dette nådde også norske medier, og både VG og Dagbladet slo opp nyheten.

Slik presenterte VG.no nyheten på sin forside tirsdag kveld. Faksimile: VG.no
Utdrag fra Dagbladets artikkel, slik den så ut onsdag morgen.

Både VG og Dagbladet har nå rettet i sine artikler.

Spres raskt

Det finnes også mange versjoner av hendelsene i Kfar Aza som blir delt i sosiale medier.

På TikTok er det flere brukere som rapporterer om halshugging av 40 babyer, der flere viser til kilder som Fox News og israelske i24News. Noen brukere har reagert på påstanden med sinne, sorg og fortvilelse, mens andre viser avsky mot Hamas eller støtte til Israel.

Skjermdump fra TikTok-brukerne @beyondstrengthyt og @shaharcohen9

Også på X (tidligere Twitter) er det flere eksempler fra nyhetssteder og enkeltpersoner som har spredt påstanden, ofte sammen med bilder eller video fra Kfar Aza.

Nyhetsmedier på stedet

I etterkant av lørdagens angrep ble flere medier var invitert inn i Kfar Aza av det israelske militæret IDF. Store mediehus som Reuters, Washington Post, CNN, New York Times, samt israelske Haaretz, var til stede tirsdag og rapporterte om grusomme syn. Angrepet på kibbutzen skal ha skjedd lørdag.

Også franske Le Monde var til stede sammen med IDF tirsdag. Onsdag formiddag skrev deres journalist Samuel Forey i en oppdatering på X, at under hans opphold i Kfar Aza var det ingen som fortalte noe om halshugde barn.

Med Google Translate kan teksten oversettes slik:

Oppdatering: Jeg var i Kfar Aza i går. Ingen fortalte meg om halshugginger, enda mindre om halshuggede barn, enda mindre om 40 halshuggede barn.

I et annet innlegg meddeler den franske journalisten at han snakket med to forskjellige nødetater på stedet som talte opp antall lik. «Begge hevder at de ikke har vært vitne til slike overgrep – uten å si at det ikke eksisterte.» skriver Forey.

Skjermdump av @SamForey sitt innlegg på X.

Onsdag ettermiddag har Forey endret sin X-konto til privat, slik at kun de som blir godtatt som hans følgere kan se innleggene.

I sin artikkel hos Le Monde beskriver journalisten lukten av lik i et lite lokalsamfunn der Hamas har etterlatt seg et blodbad. Forey kan ikke rapportere om antall drepte, verken voksne eller barn, ettersom den endelige tellingen ikke har blitt gjort.

Slik beskriver Reuters' reporter stedet:

En babys knuste barneseng ligger utenfor et utbrent hjem. Lik ligger strødd i gatene. Likposer ligger på en utendørs basketballbane. Stanken av død er overalt.

Flere uavhengige kilder beskriver altså det som virker å være en massakre på sivilbefolkningen i kibbutzen. Men ingen av mediehusene nevnt over har skrevet noe om 40 babyer og småbarn som er funnet døde.

Hvor kommer påstanden om 40 døde babyer og små barn – noen av dem halshugget – fra?

Ubekreftet

Et av mediene som har skrevet om de påståtte 40 døde babyene og barna er amerikanske Business Insider, i en artikkel publisert tirsdag ettermiddag.

Som kilde for den konkrete påstanden om 40 døde barn og babyer viser også Business Insider til den israelske nyhetskanalen i24News, og deres reporter Nicole Zedek som var på stedet. I et klipp fra TV-kanalen delt på X, sier Zedek at minst 40 babyer skal være hentet ut på bårer.

I sin artikkel skriver imidlertid Business Insider at de har forsøkt å verifisere denne påstanden hos uavhengige kilder, uten å lykkes.

Business Insider siterer også IDFs talsperson, major Nir Dinar. Han kan ikke si noe til avisen om hvor mange babyer som har blitt funnet, og heller ikke hvor mange som har blitt halshugget. Ifølge Insider sier Dinar at han selv ikke hadde sett bilder og videoer, men hadde blitt fortalt om dette fra soldater som var på stedet.

Den samme forklaringen har i24News' reporter Nicole Zedek, via sin egen konto på X.

Det israelske militæret har senere uttalt til det det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at de ikke kan bekrefte opplysningene om at Hamas har halshugget babyer.

VG og Dagbladet har rettet

Faktisk.no understreker at vi per nå ikke kan avkrefte at dette har skjedd. Men det er heller ingen som kan bekrefte verken antallet døde barn og babyer i Kfar Aza, eller hvor mange som eventuelt er halshugget.

VG endret sin artikkel få timer etter publisering. Ifølge VGs egen rettelogg ble artikkelen endret 10. oktober klokken 22.41:

I en tidligere versjon av saken og i en henvisning på fronten av VG.no sto det at 40 babyer og barn var funnet drept i Kibbutz Kfar Aza. I artikkelen sto det også påstander om at noen av likene skal ha vært halshugget. Opplysningene stammer fra en israelsk journalist som har oppgitt en anonym offiser som kilde, men antallet barn og påstanden om halshugging er ikke bekreftet fra myndighetshold eller andre kilder.

Overskriften ble da endret til «Ikke bekreftet at 40 babyer og barn er funnet drept».

Denne tittelen lå godt synlig på VG.nos forside etter rettelsen.

Onsdag ettermiddag lå imidlertid VGTVs nyhetssending (arkivert skjermdump her) fra tirsdag ute. Der ble det fremdeles hevdet at rundt 40 babyer og barn var funnet døde i Sør-Israel. Etter at Faktisk.no tok kontakt er også dette rettet.

Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG skriver til Faktisk.no at saken ikke burde vært publisert:

– Denne saken skulle vært undersøkt bedre fra VG, og burde ikke vært publisert basert på informasjonsgrunnlaget vi hadde. Det beklager vi. Saken ble rettet så snart vi oppdaget feilen og det samme vil naturligvis innslaget fra VGTV bli.

Også Dagbladet har nå rettet i sin artikkel. Rettelsen ble gjort onsdag klokken 12.23, ifølge avisen. Den nye tittelen er «Israelsk TV-kanal: - Babyer og barn funnet døde».

Les også:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?