Faktisk.

Verifisert: Usladdet video viser døde og forlatte spedbarn

Sladdede bilder av døde spedbarn forlatt på et barnesykehus i Gaza, har sirkulert i flere uker. Faktisk Verifiserbar har verifisert den usladdede versjonen av videoen, og kan slå fast at babyene har ligget døde i sykehussengene i flere uker.

hovedbilde
Skjermbilde fra YouTube/Al Mashhad/Mohammed Baalousha

En sladdet video av døde babyer i sykehussenger på Al-Nasr barnesykehus i Gaza, har sirkulert i aviser og på sosiale medier i flere uker.

Faktisk Verifiserbar har fått tilgang til en usladdet versjon av videoen, og har verifisert at den viser flere døde spedbarn/babyer. The Washington Post har også verifisert videoen.

Det er ikke mulig å slå fast hva de døde av, men babyene ligger i sykehussenger der tre av dem er koblet til medisinske apparater. De bærer sterkt preg av å ha ligget døde i sykehussengene en stund.

Faktisk Verifiserbar har verifisert at videoen er filmet inne på en avdeling på Al-Nasr barnesykehus. Sykehuset nord i Gaza ble utsatt for flere angrep i starten av november, og ble evakuert 10. november.

To videoer fra 9. og 10. november viser babyer som får behandling på den samme avdelingen på sykehuset. Faktisk Verifiserbar har også geoverifisert disse videoene.

Tilgang på usladdet video

Noen uker etter evakueringen, under den midlertidige våpenhvilen mellom Israel og Hamas, tok journalist Mohammed Baalousha seg inn på sykehuset. Baalousha har opplyst at han filmet klippet 27. november, ifølge CNN.

Baalousha er journalist i den Dubai-baserte TV-kanalen Al Mashhad, som publiserte en TV-reportasje med klipp fra sykehuset 27. november.

I den publiserte videoen har kanalen sladdet babyene slik at man ikke ser dem på nært hold. Faktisk Verifiserbar og Faktisk.no har tilgang til en usladdet versjon av videoen.

Den usladdede videoen viser fire av de døde spedbarna/babyene på nært hold. Tre av dem har bleier og er koblet til slanger, ledninger og medisinsk utstyr. To er spedbarn og ett er litt større.

Et fjerde spedbarn er ikke koblet til maskiner eller medisinsk utstyr, og er svøpt i et hvitt laken. Dette barnet bærer preg av å ha ligget lenger enn de andre.

Det som trolig er et femte dødt barn, skimtes i en sykehusseng i enden av rommet, men filmes ikke på nært hold.

Ved å sammenlikne videoen med bilder fra sykehuset i 2018, ser vi at videoen er tatt på Al-Nasr barnesykehus. Skjermdump: Det palestinske helsedepartementet på Facebook (2018) og Al Mashhad (2023)

Videoen vist til norsk rettsmedisiner

Faktisk.no har bedt rettspatolog Inge Morild gjøre en vurdering av videoen. Morild er professor emeritus i rettsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Han mener at tre av de fire babyene på videoen ser ut til å ha vært døde en god stund, trolig forenlig med to uker, avhengig av temperatur.

Han peker på flere konkrete tegn til dette, blant annet kroppenes farge. Én av babyene, mener Morild, ser ut til å ha vært død lenger enn de andre. Dette baserer han på graden av forråtnelse. Babyen ligger også delvis innpakket i det som trolig er et hvitt laken med knyting.

Morild påpeker at videoen er preget av noe flakkende filming og at detaljer vises best på to av babyene.

Amerikanske NBC News har også vist den usladdete versjonen av videoen til to uavhengige rettsmedisinske patologer. De, som Morild, sier at videoen er forenlig med de omtrent to ukene det blir påstått at babyene skal ha ligget der. CNN har forelagt videoen for Stefan Schmitt, en rettsmedisinsk forsker ved Florida International University. Scmitt sier til CNN at rommet trolig ikke har blitt rørt siden barna ble forlatt, noe han begrunner med at kroppsvæske har sivet ut i sengene.

Meldinger om angrep og evakuering

Al-Nasr barnesykehus ligger like ved Al-Rantisi sykehus, nord i Gaza. Begge sykehusene ble i starten av november truffet av angrep.

10. november kom det meldinger om at Al-Rantisi sykehus var omringet av stridsvogner og at personalet ved Rantisi og Al-Nasr måtte forlate sykehusene.

Faktisk Verifiserbar har fått tilsendt vitneskildringer fra en sykepleier fra Leger Uten Grenser, som var ved sykehuset denne dagen. VG har også publisert disse skildringene. Leger Uten Grenser har også publisert følgende lydklipp på Instagram:

Sykepleieren uttaler seg anonymt via Leger Uten Grenser, og Faktisk Verifiserbar kjenner ikke mannens identitet.

Ifølge Leger Uten Grensers norske avdeling har ikke organisasjonen noen offisiell tilknytning til Al-Nasr-sykehuset, men sykepleieren hadde søkt tilflukt der med sin familie, og jobbet samtidig frivillig der. Den palestinske mannen forteller at IDF angrep barneavdelingen i andre etasje, og at vanntanker, strømuttak og oksygentanker ble ødelagt.

Sykepleieren forteller at en lege ba IDF om en sikker måte å forlate sykehuset. Dette godtok IDF, men begynte å skyte mot leger og pasienter da de forsøkte å forlate sykehuset.

– Legen sa til militæret: «Jeg kan ikke dra når dere skyter på meg». Da sa de at det ville bli en sikkerhetssone mellom klokken 11.30 og 12.00, forteller sykepleieren.

IDF publiserte 14. november en dronevideo av stridsvogner utenfor Rantisi sykehus. Al-Nasr ligger på andre siden av gaten ovenfor Rantisi. Stridsvognene til venstre på bildet er cirka 70 meter unna barnesykehuset. Skjermdump: IDF

– Måtte forlate pasienter

Ifølge Washington Post har en sykepleier tilknyttet Leger Uten Grenser fortalt at det lå fem premature babyer på sykehuset som var avhengig av oksygen, medisiner og regelmessig medisinsk hjelp. Det skal ikke ha vært mobile respiratorer tilgjengelig under evakueringen og de ansatte på sykehuset fryktet at babyene ikke ville overleve en transport.

Sykepleieren forteller til Washington Post at han tok et valg om å ta med den ene babyen han trodde kunne overleve uten oksygen. De andre måtte han forlate på sykehuset under evakueringen.

Faktisk Verifiserbar kan ikke slå fast hvorvidt dette er samme sykepleier som har uttalt seg via Leger Uten Grenser, men vitnesbyrdene deres ligner hverandre.

– Vi dro etterpå, med hendene hevet og et hvitt flagg, mens vi bar med oss barna og familiene våre. Fem pasienter var igjen på intensivavdelingen, koblet til oksygenmaskiner. Vi forlot dem og tok med oss en baby, er vitnesbyrdet til den første sykepleieren slik det er gjengitt via Leger Uten Grenser.

– Å se pasienter dø foran oss er den vanskeligste følelsen jeg har opplevd i mitt liv. Det er en ubeskrivelig følelse. Hjertene våre brast for dem. Vi kunne ikke hjelpe dem, ta dem med oss, eller behandle dem. Vi klarte så vidt å få oss selv og barna våre ut.

En video som viser skader på Al-Nasr sykehus ble publisert 9. november. Skjermdump: palestinsk TV/Telegram

Ansatte på sykehuset, som er sitert i medier, har oppgitt ulike tall på hvor mange pasienter/babyer som ble forlatt.

Mustafa al-Kahlout, som skal være direktør for Rantisi og Al-Nasr sykehus, uttalte 14. november at tre barn var igjen på intensivavdelingen – koblet til sykehusmaskiner, men uten oksygen, ifølge CNN.

Menneskerettsorganisasjonen Euromed Med Human Rights Monitor siterer Dr. Mona Yousef på at ansatte ble tvunget til å evakuere etter at sykehuset hadde blitt skutt på og omringet av israelske militære, og at de måtte forlate fem barn.

Videoer viser samme sykehusrom før evakuering

9. november, dagen før evakueringen, ble det publisert en video fra Al Nasr sykehus. Videoen ble blant annet publisert av den arabiske tv-kanalen AlArabiya Arabic.

Faktisk Verifiserbar har slått fast at videoen ble filmet på det samme rommet som de døde babyene lå på noen uker senere.

Faktisk Verifiserbar har sammenliknet videoen av sykehusdirektøren 9. november og TV-reportasjen. Foto: Skjermbilde fra X / usladdet video fra Al Mashhad

Mustafa al-Kahlot, som omtales som direktør for Rantisi og Al-Nasr sykehus, forteller i videoen at sykehuset er truffet av to angrep som har ført til store skader, at oksygen- og lufttilgangen til maskiner på nyfødtintensiven er kuttet og at sykehuset er uten strøm og i praksis ute av drift, med unntak av avdelingen for pleie, der han står.

Han sier videre at de har åtte pasienter som risikerer å dø dersom det blir strømbrudd, ifølge videoen som Faktisk Verifiserbar har fått oversatt.

I bakgrunnen ser man en baby få medisinsk behandling. Dette er den samme sengen der en død baby noen uker senere ble filmet.

En annen video, som ble delt på sosiale medier 10. november, viser det samme rommet på Al-Nasr sykehus. I videoen vises flere sykehussenger i et tomt rom, og man hører lyden av en eksplosjon.

Her har Faktisk Verifiserbar sammenliknet videoen fra X og usladdet versjon av TV-reportasjen. Videoene er filmet i samme rom. Foto: Skjermbilder fra X øverst og Al Mashhad nederst.

Videoen fra 9. november viser ikke tydelig om det ligger barn i sengene. I sengen bortest mot veggen ser man at det ligger en baby. I et rom ved siden av filmes et annet lite barn og en mann sittende ved sengekanten.

En video publisert 10. november viste det samme rommet, og en baby liggende i en av sykehussengene.

IDF meldte om evakuering

Det israelske militæret (IDF) meldte 11. november at de hadde lagt til rette for evakueringen av sykehus dagen før, altså den 10. november.

IDF har også publisert en video med et lydklipp der evakueringen av Rantisi og Al-Nasr omtales. Ifølge IDF er lydklippet fra en samtale mellom en offiser i COGAT (Coordinator of Government Activities in the Territories) og en som beskrives som en leder for Rantisi sykehus.

I samtalen forklarer COGAT-offiseren hvor og hvordan ansatte og sivile på sykehuset skal evakuere. Faktisk Verifiserbar har fått bekreftet at IDFs engelske teksting stemmer.

I videoen spør sykehuslederen om ambulansene kan nå fram til ham. COGAT-offiseren svarer nei, men at han vil koordinere med et nødhjelp-senter.

Sykehuslederen spør om ambulanser vil ta pasienter og medisinsk personell. COGAT-offiseren svarer: «Ikke noe problem.»

Sykehuslederen spør også om offiseren er klar over at de vil evakuere fra to sykehus, Rantisi og Al-Nasr, noe COGAT-offiseren svarer bekreftende på.

Skjermdump fra videoen som IDF har lagt ut. Ifølge IDF sin egen engelske teksting av den arabiske samtalen, sier sykehuslederen at det vil komme personer ut av to bygninger, Al-Nasr og Rantisi.

IDF filmet utenfor sykehus

IDF har også publisert flere videoer som dokumenterer tung militær tilstedeværelse like ved de to sykehusene i tiden rundt og etter evakueringen.

Faktisk Verifiserbar har verifisert en video av IDF-talsperson Daniel Hagari. I videoen står Hagari like ved Rantisi sykehus, noen hundre meter unna Al-Nasr sykehus. Videoen ble publisert 13. november.

Den 14. november publiserte IDF en dronevideo som viser mange stridsvogner i området ved de to sykehusene.

Rød markering viser Al-Nasr barnesykehus, mens vi har markert Rantisi sykehus med blått. Den gule sirkelen markerer et av stedene der IDF-talsperson Daniel Hagari ble filmet.
Her står IDF-talsperson Daniel Hagari utenfor Rantisi sykehus. Skjermbilde IDF-video, publisert 13. november.

Dette svarer IDF

Faktisk.no har kontaktet IDF sin mediedesk i Nord-Amerika på e-post med spørsmål angående evakueringen og videoen av babyene.

«IDF opererte ikke inne i Al-Nasr sykehus», svarer IDF i en e-post til Faktisk.no.

På spørsmål angående lydklippet om evakueringen, skriver de:

«Samtalen var med direktøren for Rantisi sykehus, og det var ingen samtale med direktøren for Naser sykehus. Evakueringen av både Shifa og Rantisi sykehus fant sted som koordinert.»

Her kan du lese om vår verifisering av IDF-videoen fra 13. november, samt andre videoer de har publisert i etterkant:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?