Faktisk.

Så mye har MDG-politikeren fløyet på to år

Ifølge et viralt bilde har Rasmus Hansson brukt fly 53 ganger på to år. Fra april 2015 til oktober 2017 fløy MDG-politikeren 58 ganger, ifølge Stortinget. Noe av forklaringen er obligatoriske komitéreiser.

Foto: Skjermdump, Facebook.

Et bilde av stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) deles nå på Facebook. Ifølge bildet har han brukt fly 53 ganger i løpet av to år i miljøkomiteen. Det står ingenting om hvilke to år det er snakk om.

Bildet har blant annet blitt delt i store Facebook-grupper som Vi som er totalt imot MDGs politikk, Folkeopprøret mot klimahysteriet og De som VIKRKELIG er totalt imot MDG-galskapen. Bare i disse gruppene har bildet fått rundt 4000 delinger, reaksjoner og kommentarer.

Mange av kommentarene er direkte personangrep på Rasmus Hansson. På bildet har noen manipulert inn en pilotlue på MDG-politikerens hode.

Bildet av Rasmus Hansson har blant annet blitt delt i Facebook-gruppen Folkeopprøret mot klimahysteriet. Foto: Skjermbilde, Facebook.

Flere lesere har bedt Faktisk.no sjekke om påstanden på bildet stemmer. Det er nemlig ikke så lett å finne ut bare ved å google.

Reiseblogg fra 2016

Ett treff som imidlertid dukker opp, er Arnes Reiseblogg, som hadde et innlegg om Hanssons flyreiser den 26. september 2016. Arne Bunæs, som eier bloggen, sier til Faktisk.no at han ikke husker hvor han har hentet tallet fra, men at han ikke pleier å finne opp slike tall.

Et søk i gamle avisartikler hos Retriever, gir oss heller ikke noe klart svar på om påstanden stemmer eller ikke.

Men hvor kommer påstanden fra da?

Ifølge Stortinget.no satt Rasmus Hansson i Energi- og miljøkomiteen fra oktober 2013 til september 2017. Vi må anta at flyreisene det er snakk om må være tatt før september 2016, siden det var da blogginnlegget ble publisert.

Vi spør Hansson selv om han vet om han fløy 53 ganger da han satt i Energi- og miljøkomiteen. Han svarer i en e-post at tallet høres høyt ut.

Kilden er slettet

Nederst i høyre hjørne på bildet ser man en liten, lilla figur med piggsveis. Noen vil kanskje gjenkjenne denne som maskoten til Liberalistene, Libertinius. Over 32 000 personer liker siden hans på Facebook, der det stadig vekk legges ut humoristiske memes og videoer.

Personene bak Libertinius opplyser til Faktisk.no at kilden for påstanden er en blogg hos Nettavisen, som nå er slettet. Det er grunnen til at den ikke dukker opp ved et enkelt Google-søk. Men ved hjelp av nettarkivet Waybackmachine er det mulig å finne tilbake til bloggen det er snakk om.

Overskriften er «Rasmus Hansson elsker fly og taxi». Blogginnlegget er skrevet av PR- og kriserådgiver Jarle Aabø, som har fått innsyn i reisene til Hansson.

Påstanden om at Rasmus Hansson reiste med fly 53 ganger på to år, dukket først opp i et blogginnlegg på Nettavisen. Bloggen er nå borte, men finnes på Waybackmachine. Foto: Skjermbilde, Waybackmachine.

Ifølge opplysningene i blogginnlegget, reiste MDG-toppen med fly 53 ganger mellom 11. februar 2014 og 26. januar 2016, en periode på nesten to år. Hansson har selv bekreftet opplysningene i et motsvar, skrevet i april 2016.

Ingen flyplass på Snartemo

Når man ser på listen over flyturer i blogginnlegget, er det imidlertid noe som skurrer. Innimellom kodene som viser hvilke flyplasser Hansson har fløyet til og fra, står det også NSB webgate, Snartemo, Lysaker, Tønsberg, Bø og Voss.

– Jeg kan bekrefte at jeg ved ettertanke ikke fløy til Snartemo, svarer Hansson, når vi spør om det er noe feil ved registreringen.

Snartemo er en togstasjon på Sørlandsbanen.

Stortingets administrasjon opplyser til Faktisk.no at Stortinget den gangen hadde en avtale med en ekstern leverandør for utlegg av reiser. Ordningen var i hovedsak rettet mot flyreiser. Derfor ble mange av reisene nettopp registrert som fly, og ikke tog.

Faktisk.no har vært i kontakt med Nettavisen for å spørre hvorfor blogginnlegget er slettet, og hva de tenker om at innlegget inneholder feil. Avisen har foreløpig ikke svart.

Fløy 58 ganger i 2015–2017

Faktisk.no har bedt Stortinget om å få innsyn i Hanssons reiser i perioden 2013–2017. Men nøyaktig hvor mange reiser MDG-politikeren hadde i løpet av perioden, har vi ikke fått klarhet i. Reisekontoret på Stortinget har nemlig ikke klart å hente frem reiser som er tatt mellom 2013 og 2015.

Faktisk.no har derimot fått oversikt over flyreisene til Hansson fra april 2015 til oktober 2017. I denne perioden på to år og seks måneder tok han fly 58 ganger, ifølge Stortinget:

  • 20 reiser i 2015
  • 22 reiser i 2016
  • 16 reiser i 2017

Christine Hannestad som jobber på reisekontoret til Stortinget, sier at Hansson langt fra skiller seg ut med antall reiser:

– For å sette det litt i perspektiv, kan representanter som pendler hjem i helgene gjerne ha åtte reiser på én måned, sier hun.

Hansson representerte Oslo, og hadde derfor ikke behov for å ta fly hjem i helgene.

Alle reiser er med i regnestykket

Selv om Hansson trolig ikke fløy 53 ganger mellom 11. november 2014 og 26. januar 2016, fløy han en god del. Ut fra listen i blogginnlegget til Aabø, kan det virke som at over 40 av de oppførte reisene var med fly.

Hansson presiserer at dette er alle reiser sammenlagt, ikke bare reiser for Energi- og miljøkomiteen.

– Jeg satt også blant annet i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Komitéreiser er forøvrig plikt, ikke noe man kan si nei til, opplyser Hansson.

Ifølge stortingsreferatene hadde Energi- og miljøkomiteen 11 komitéreiser utenfor Østlandet mellom 11. februar 2014 og 26. januar 2016. Det tilsvarende tallet for Kontroll- og konstitusjonskomiteen var seks. Referatene inneholder ikke opplysninger om hvem som deltok på komitéreisene.

– Hva synes du om at flyreisene dine i 2014–2016 igjen blir en diskusjon i sosiale medier?

– Det sier sitt om hvor provoserende det er at et parti sier rett ut hva klima- og naturkrisen krever. Det er jo ikke sant at MDG er imot fly. Vi er for tiltak som reduserer klimagassutslippene fra luftfarten, svarer Hansson.

At det trolig var over 40 flyreiser totalt de to årene, synes ikke MDG-politikeren er mye:

– Det har jeg veldig god samvittighet for. Mye av vitsen med å være stortingsrepresentant er å møte folk og næringsliv, i hele landet. Så vidt jeg vet, reiste jeg mindre med fly enn andre representanter i 2013–2017. Det til tross for at jeg som enslig representant nok var blant de aller travleste på Stortinget da.

Fløy mer enn gjennomsnittsnordmannen

På bildet av Hansson står det også at han har brukt fly ti ganger så mye som gjennomsnittsnordmannen. Ifølge forskning.no var 2014 et toppår for nordmenns flyreiser. Hver nordmann hadde da i gjennomsnitt 2,64 reiser. Det gjaldt både feriereiser og yrkesreiser, innenlands og utenlands, uansett distanse.

Personene bak Libertinius forklarer at de har ganget dette tallet med to slik at det blir for to år. Når man ganger det tallet igjen med ti, blir det 52,8.

Hvis man legger samme periode som Libertinius til grunn, har Hansson fløyet over 40 ganger. Det er langt mer enn gjennomsnittsmannen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?