Faktisk.

Feil om fossile inves­te­ringer

hovedbilde
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Den siste uka har flere medier meldt at Den europeiske investeringsbanken (EIB) vil kutte finansiering av fossil energi etter 2021. I stedet skal de investere tilsvarende et norsk oljefond i fornybar energi, ble det meldt i NRK, Teknisk Ukeblad og Stavanger Aftenblad.

Sistnevnte skrev:

Den europeiske investeringsbanken setter foten ned for fossil energi og vil bruke et norsk oljefond på klimainvesteringer fram mot 2030.

Videre:

Banken vil sette av 1000 milliarder euro - 10 000 milliarder kroner - i bærekraftige klimainvesteringer fram mot 2030, og banken vil samordne finansieringsvirksomheten med målene i Paris-avtalen fra slutten av 2020.

Dette er ikke riktig. Det er ikke EIB som står for disse investeringene. Banken ønsker å bidra til å utløse investeringer på dette nivået. I sin egen pressemelding skriver EIB at målet er «er å støtte opp under investeringer på 1000 milliarder euro i klimatiltak og bærekraft i det kritiske tiåret 2021 til 2030».

Teknisk Ukeblad og NRK har rettet i sine saker.

Etter at Faktisk.no tok kontakt om saken, opplyser Stavanger Aftenblads redaktør Lars Helle at de også vil endre artikkelen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?