Faktisk.

Udoku­men­terte påstander om korona-kur

En artikkel på Alternativ Media hevder at en amerikansk lege har funnet en kur mot koronaviruset. Legens påstander er ikke dokumentert.

Berit Roald / NTB Scanpix

En artikkel på nettstedet Alternativ Media med tittelen «Årets beste nyhet som pressen ikke vil la deg høre» hevder at en lege fra New York «har funnet en cocktail av eksisterende medisiner som dreper koronaviruset».

Skjermbilde: Alternativ Media

Bakgrunnen for påstanden er en Youtube-video fra Rudy Giuliani, tidligere kjent som borgermester i New York og president Donald Trumps rådgiver og advokat.

I videoen snakker Giuliani med New York-legen Vladimir Zelenko, som hevder at en blanding av legemiddelet klorokin, antibiotikumet azitromycin og sink hjelper mot covid-19.

Sykehus i flere land, blant annet Norge, tester nå om klorokin, en malariamedisin som også brukes mot blant annet lupus, kan virke mot koronaviruset.

Åpent brev

Zelenko har skrevet om behandlingen han skal ha utført i et åpent brev med tittelen «A Report on Successful Treatment of Coronavirus». Brevet er blant annet publisert på nettstedet Global Research, som ifølge NewsGuard har spredd påstander om at koronaviruset er menneskeskapt, samt om at USAs regjering sto bak terrorangrepene 11. september 2001 og at vaksiner er farlige.

I brevet hevder Zelenko at han har gitt 500 pasienter de tre omtalte legemidlene. Ingen av pasientene skal ha dødd, blitt lagt inn på sykehus eller blitt lagt i respirator. Imidlertid viser ikke Zelenko til noe datamateriale eller annen dokumentasjon. Det åpne brevet må derfor regnes som en samling udokumenterte påstander, noe også faktasjekkerne i Snopes konkluderte med.

Zelenko skriver heller ikke at behandlingen hans dreper koronaviruset, slik Alternativ Media ser ut til å hevde.

Fransk studie

I en Twitter-melding viser Giuliani også til en fransk studie som angivelig viser at en blanding av hydroksiklorokin og azitromycin er effektivt mot koronavirussykdommen. Studien det dreier seg om ble utført av den franske mikrobiologen Didier Raoult i samarbeid med andre forskere.

Skjermbilde: Twitter

Raoults studie er publisert i en forskningsartikkel som er tilgjengelig i International Journal of Antimicrobial Agents og på nettstedet medRxiv, der forskere kan dele artikler for å få tilbakemeldinger fra andre før de gjennomgår fagfellevurdering.

Selv om forskerne skriver at alle pasientene som fikk en blanding av klorokin og azitromycin ikke hadde viruset seks dager etter at behandlingen begynte, var én av dem syk igjen åtte dager etter at behandlingen startet.

Skarpt kritisert

I tillegg har studien blitt skarpt kritisert. Forskere ved MCI Trials Methodology Research Partnership har pekt på flere alvorlige metodefeil i studien. En artikkel på bloggen For Better Science anklager dessuten Raoult for å ha fabrikkert data ved flere anledninger.

6. mars publiserte forskere ved Zhenjiang-universitet i Kina en annen studie på virkningen av klorokin mot covid-19. Denne studien, som var en randomisert kontrollstudie, tyder på at legemiddelet ikke har noen effekt mot sykdommen. 

Det er altså ikke grunnlag for å hevde at klorokin «dreper koronaviruset», slik Alternativ Media gjør i sin artikkel.

Faktisk.no har spurt Alternativ Media om de ønsker å kommentere opplysningene i denne artikkelen via kontaktskjemaet på nettsiden deres. De har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?