Faktisk.

«The Ghost of Kyiv»: Myte eller krigshelt?

En ukrainsk pilot skal allerede ha skutt ned et tosifret antall russiske fiender. Foreløpig har ingen bevist at han eksisterer, men vi kan ikke utelukke det helt heller.

Historien om det ukrainske flygeresset «The Ghost of Kyiv» er blitt voldsomt mye delt på sosiale medier. Allerede på krigens andre dag dukket historien opp på Twitter, og Ukrainske myndigheters offisielle twitterkonto har laget en hyllestvideo til spøkelset. Men er historien om jagerflypiloten ekte? Eller er det kun en krigsmyte?

Allerede på krigens første dag kunne man lese på Twitter om «The Ghost of Kyiv». Brukeren «The Scottish Koala» skrev at han fulgte med på en pilot som allerede var oppe i tre eller fire nedskutte fiender.

Siden da har historien fått bein å gå på. Den tidligere presidenten i Ukraina, Petro Porosjenko, er blant dem som har delt et bilde av det som skal være den heltemodige piloten. Og den offisielle twitterkontoen til ukrainske myndigheter har laget en video som hyller «The Ghost of Kyiv».

Kilde: Twitter.com

Men eksisterer flygerhelten på ordentlig, og hvem er han i tilfelle?

Se hva vi har funnet ut i videoen over!

Hjelmtestere i 2019

Bildet Porosjenko delte, som skal vise hvem piloten er, stammer ikke fra den russiske invasjonen av Ukraina i 2022.

Bildet er lagt ut i 2019, og ble da delt på det ukrainske forsvarets offisielle twitterkonto. I teksten beskriver de en situasjon der en pilot tester et nytt fransk hjelmsystem.

Det betyr ikke nødvendigvis at bildet ikke viser «The Ghost of Kyiv», men det er altså ikke tatt i forbindelse med invasjonen.

En argentinsk advokat

Flere brukere på twitter mener de har identifisert «The Ghost of Kyiv» med ansikt. Det deles bilder blant annet av en mann som angivelig heter Vladimir Abdonov. To av bildene skal vise Abdonov som sitter foran det som skal være et ukrainsk jagerfly, og den samme mannen i militær utrustning.

Kilde: Twitter.com

Begge disse bildene er manipulert. Bildet der Abdonov sitter foran et jagerfly, er egentlig av den kanadiske karakteren «Bubbles» fra serien «Trailer Park Boys». Det originale bildet er tatt i forbindelse med en reportasje karakteren gjorde for en annen kanadisk komiserie, «22 minutes».

Bildet av Abdonov i militærutrustning er også manipulert. Det originale bildet viser den ukrainske soldaten Vitaliy Skakun, som skal ha ofret livet da han sprengte en bro for å stanse en russisk framrykning.

Ansiktet tilhører i virkeligheten en argentinsk advokat, som er veldig klar over at han nå blir omtalt som ukrainsk helt og pilot.

«Slik mottok de spøkelset fra Kiev da de ankom basen», skriver han på sin egen twitterkonto.

Kilde: Twitter.com

Hets og beskyldninger

«The Scottish Koala», som delte den første posten Faktisk.no klarer å finne om «The Ghost of Kyiv», måtte til slutt skrive et brev hvor han ber om unnskyldning.

Her beskrives hvordan vedkommende ikke hadde noen beviser for at spøkelset eksisterer, og at det kun var en historie han hadde hørt på en Discord-server. Han delte det han hadde hørt fordi han mente hans følgere kunne ha glede av en heltehistorie.

Mannen ble senere utsatt for hets og beskyldninger om å være en krigsprofitør da han foreslo å selge kampanjemateriell som frontet den påståtte jagerflypiloten. I brevet forklarer han at alt overskudd skulle gå til Ukraina.

Også en annen mye delt video, som angivelig viser flygeresset, er falsk. Denne videoen er hentet fra dataspillet «Digital Combat Simulator».

At Faktisk.no ikke har funnet noen beviser for at «The Ghost of Kyiv» eksisterer, betyr ikke nødvendigvis at historien er falsk. Men så langt har det ikke kommet beviser for det motsatte.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?