Faktisk.

Plantet falsk Dagbladet-artikkel på forsiden av Dagbladet.no og Sol.no

Svindlerne har kjøpt annonseplass på forsiden av Dagbladet.no, og bruker de samme visuelle virkemidlene som avisen for å lure leserne til å tro at de klikker seg inn i en Dagbladet-artikkel.
Svindlerne har kjøpt annonseplass på forsiden av Dagbladet.no, og bruker de samme visuelle virkemidlene som avisen for å lure leserne til å tro at de klikker seg inn i en Dagbladet-artikkel. Skjermdump: Dagbladet.no.
Den falske artikkelen kan de ut som en Dagbladet-reportasje, men nettadressen avslører at du er på nettstedet Simple-norway.club. Alt er svindel. Skjermdump: Simple-norway.club

Ved hjelp av et manipulert bilde av hotell-milliardær Petter Stordalen, har svindlere kjøpt plass til en falsk artikkel på forsiden av Dagbladet.no og Sol.no.

Artikkelen har en tittel og et visuelt uttrykk som til forveksling ligner den Dagbladet bruker på sine nettsider. Dette er gjort for å lure lesere til å klikke seg inn.

Klikker du deg inn, kommer du til en falsk Dagbladet-artikkel om at Stordalen var på TV-programmet «Skavlan» og anbefalte folk å investere i Bitcoin-programmet Bitcoin Era. Artikkelen er falsk og innholdet oppdiktet.

Den er mer eller mindre identisk med svindelen vi omtalte i en faktasjekk 19. februar:

Svindlerne skaffer seg plass på forsiden av ulike nettaviser ved å kjøpe annonser via ulike annonsenettverk. Nettavisene henter mange av sine annonser fra disse nettverkene.

Selv om mediene kan reservere seg mot ulike annonser og annonsører, er systemene lette å manipulere. Det er ikke slik at hver enkelt annonsene blir forhåndsgodkjent. Annonsene kan også endres etter at de har blitt publisert.

- Denne annonsen kom fra ett eller flere av våre annonsenettverk og ble umiddelbart sperret på en rekke ulike måter. Men det er også en katt-og-mus-lek med annonsører som noen ganger gjør det de kan for å komme rundt sperrene våre. Vi skal ikke ha sånt tull på våre sider. Heldigvis er leserne flinke til å tipse oss når de ser slikt, sier publisher i Sol.no, Jan Thoresen.

Det er derfor viktig at du sjekker hva du klikker på. Annonseplassene er som regel merket med «Annonse», «Annonsørinnhold», «Reklame» eller lignende.

Bildet av Petter Stordalen med blåveis er forøvrig manipulert. På originalbildet har han ingen blåveis. Originalbildet er tatt av Scanpix-fotograf Lise Åserud.

Les mer om hvordan du kan faktasjekke bilder her:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?