Faktisk.

Nei, Emil fra Lønneberget ser ikke slik ut i dag

hovedbilde
Foto og Skjermdump: Onlinenytt.com og NTB Scanpix

Påstand

Husker du Emil fra Lønneberget? Slik ser han ut i dag!

Onlinenytt. Onlinenytt.com, 18.03.2019

Konklusjon

Onlinenytt har delt bilde av feil mann. Et bilde av samme mann ble opprinnelig delt av det svenske viralnettstedet Lajkat i 2015. Flere svenske medier påviste imidlertid at nettstedet hadde brukt bilde av feil person. Det bekreftet også avbildede Jan Ohlsson selv. Mannen som spilte Emil i tv-serien, som også heter Jan Ohlsson, lever et tilbaketrukket liv, og gir ifølge filmdatabasen IMDB ikke intervjuer til pressen. Onlinenytt beklager at de har delt artikkelen med feil bilde, uten å gjøre grundig research. Nettstedet har slettet artikkelen etter at Faktisk.no tok kontakt.

Påstanden er helt feil.

I en artikkel skriver viralnettstedet Onlinenytt.com om den kjente barnebok- og tv-figuren Emil Svensson. Nettstedet har slettet artikkelen, her er en lenke til en arkivert versjon.

Artikkelen gikk sin seiersgang på sosiale medier, og var på et tidspunkt på sjetteplass på Storyboards oversikt over saker med flest reaksjoner det siste døgnet.

Da Faktisk.no først tok kontakt med Onlinenytt, viste nettstedet til TV 2 og Dagbladet som kilder for opplysningene i saken. Hverken TV 2 eller Dagbladet har brukt samme bilde som Onlinenytt.

Skjermdump: Storyboard

Tittelen på saken var «Husker du Emil fra Lønneberget? Slik ser han ut i dag!». I brødteksten over et bilde av Ohlsson, skrev avisen: «Dette er slik han ser ut i dag, hadde du kjent han igjen?», etterfulgt av følgende bilde:

Skjermdump: Onlinenytt

Feil Jan Ohlsson

Problemet er bare at Onlinenytt brukte bilde av feil Jan Ohlsson. Det var ikke han som spilte Emil Svensson i den kjente tv-serien.

Den svenske nettavisen Metro.se undersøkte samme påstand i 2015. Den gangen var også redaksjonen i kontakt med mannen som feilaktig ble hevdet å være Emil-skuespilleren. Han sa til Metro at han har møtt Jan Ohlsson som faktisk spilte Emil fra Lønneberget, og at han ikke ligner på den yngre utgaven av seg selv.

– Men jeg har dette «yrværet» til hår som ligner på Emils når det er langt. Det er ingenting å gjøre med den forvekslingen. Jeg har forsøkt å lage en egen Wikipedia-side, men den forsvant helt, den funket ikke i hvert fall, sa han til Metro.se.

Riktige opplysninger, feil bilde

Nisjenettavisen TravelNews.se skrev også om saken i 2015 med tittelen «Flyg-Janne = inte Emil i Lönneberga» (lenke til arkivert versjon av artikkelen). Travel News skrev at det var den svenske viralsiden Lajkat.se som opprinnelig hadde brukt feil bilde av Jan Ohlsson.

Mens mannen som spilte Emil jobber med IT i hjembyen Uppsala, ifølge filmdatabasen IMDB, har den avbildede Jan Ohlsson jobbet som journalist, med ekspertise innen luftfart. IMDB skriver også at Jan Ohlsson som spilte Emil ikke gir intervjuer til pressen.

Onlinenytt skrev også opprinnelig at Emil-skuespiller-Ohlsson jobber med IT, men bommet altså med bildet som var grunnlaget for artikkelen.

Etter at Faktisk.no tok kontakt med Onlinenytt, endret nettstedet først bildet i saken til et skjermskudd av samme Ohlsson fra et Youtube-klipp, der journalisten intervjues om en streik i Norwegian på svensk TV 4 i 2015.

Etter at Faktisk.no la frem konklusjonen for nettstedet har Onlinenytt beklaget dårlig research og slettet artikkelen.

Tilsvar

Onlinenytt har gitt Faktisk.no følgende tilsvar:

Vi i Onlinenytt beklager at vi delte denne artikkelen med feil bilde, uten å gjøre grundig research. Saken er slettet. Vi takker for kjapp respons fra teamet hos Faktisk.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?