Faktisk.

Dette trenger du å vite om jodtab­letter

Det er svært lite sannsynlig at vi kommer til å trenge jodtabletter i Norge som følge av krigen i Ukraina. Likevel anbefaler myndighetene folk under 40 år å ha tabletter lagret hjemme, fordi det kan forhindre kreft.

Hvorfor hamstrer nordmenn jodtabletter? I denne videoen forklarer seniorrådgiver i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, Ingrid Dypvik Landmark, det du trenger å vite.

Etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, har nordmenn strømmet til apotekene for å kjøpe jodtabletter. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) får også mange henvendelser fra folk som lurer på om de trenger å ta jodtabletter som følge av situasjonen i Ukraina.

– På grunn av den store geografiske avstanden, er det svært lite sannsynlig at det blir nødvendig å ta jodtabletter i Norge hvis det skjer et radioaktivt utslipp der, sier seniorrådgiver i DSA, Ingrid Dypvik Landmark, til Faktisk.no.

Se hele intervjuet med Landmark i videoen over!

Ukraina har flere operative kjernekraftverk, og i 1986 skjedde verdens verste kjernekraftulykke i landet. Tsjernobyl-ulykken førte til at rundt 115 000 mennesker i en sone på 30 kilometer rundt kraftverket ble evakuert.

Unødvendig for dem som er over 40

Risikoen for en kjernekraftulykke er likevel ikke hovedgrunnen til at DSA anbefaler alle under 40 år å ha jodtabletter lagret hjemme:

– Det er ment for hendelser som kan oppstå i Norge. Og da er hovedgrunnene atomubåter og atomisbrytere, som jevnlig seiler langs norskekysten, sier Landmark.

Ved et atomuhell kan det bli nødvendig for nordmenn å ta jodtabletter. Dette gjelder spesielt for barn og unge under 18 år, gravide og ammende. I helt spesielle situasjoner kan det også være aktuelt for voksne mellom 18 og 40 år å ta tabletter. For dem over 40 år, er det ikke behov for å ta jodtabletter.

– Ved et radioaktivt utslipp vil det mest sannsynlig være radioaktiv jod. Det kan særlig hos barn og unge føre til kreft i skjoldbruskkjertelen fordi det samler seg opp der, forklarer Landmark.

– Hvis man tar jodtablett, som er ikke-radioaktivt jod, før man blir utsatt for utslippet, så vil skjoldbruskkjertelen mettes av naturlig jod, og vil dermed ikke ta opp det radioaktive jodet.

Myndighetene gir beskjed

Noen som er på jakt etter jodtabletter, kjøper feil. Istedenfor tabletter ment for atomulykker, kjøper de kosttilskudd.

– Det er viktig at man kjøper jodtabletter ment for atomulykker, fordi det i salt og kosttilskudd er veldig mye lavere innhold av jod. Da vil man måtte ta mange hundre tabletter for å få den samme effekten, opplyser Landmark.

De riktige jodtablettene kan kjøpes reseptfritt på apotek, men det er viktig at man ikke tar dem før man får beskjed om det:

– En beskjed om å ta jodtabletter vil komme fra myndighetene, som regel samtidig med en beskjed om å holde seg innendørs i opptil to døgn, sier Landmark.

Les mer om jodtabletter ved atomulykker hos DSA.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?