Faktisk.

Nei, det står ikke «Fuck you Greta!» bakpå denne bilen

En oversvømt BMW med et falskt klistremerke der det står «Fuck you Greta!». Klistremerket er manipulert på i etterkant. Foto: David Young / Bild, Klistremerke: @johannes_mono på Twitter

Påstand

En oversvømt bil hadde et klistremerke med påskriften «Fuck you Greta!»

Twitter-bruker. Twitter, 16.07.2021

Konklusjon

Bilen hadde ikke et slikt klistremerke da den ble avbildet. Originalbildet, som ble publisert i den tyske avisen Bild, viser at klistremerket er blitt manipulert på i etterkant.

Store oversvømmelser har fått tragiske konsekvenser på kontinentet den siste uken. Hardest rammet er Tyskland og Belgia. Mandag hadde antallet døde økt til minst 196, et langt høyere antall var skadet, og mange var fortsatt savnet, skriver New York Times.

Mange har koblet flommen til menneskeskapte klimaendringer. Klimaforsker Bjørn Samset ved Cicero sier til VG at det er for tidlig å si noe om dette spesifikke uværet.

– Men en klar konklusjon fra klimaforskningen er at det kommer mer ekstremregn og styrtregn fremover. Det er korte, men intense byger, slik som vi nå ser i Tyskland og flere andre land. Det må vi være forberedt på, sier Samset til VG.

Oversvømt bil med ironisk budskap

I forbindelse med flommen har et bilde av en oversvømt bil i Tyskland fått stor spredning på sosiale medier både i Norge og mange andre land. Faktisk.no har også fått spørsmål om bildet er ekte eller ikke.

På bakruten har bilen et klistremerke der det står “Fuck you Greta”. Det er rimelig å anta at man med Greta sikter til den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg. En rekke personer har påpekt ironien i at en bilfører med et klimaskeptisk budskap, tilsynelatende rammes av klimaendringenes konsekvenser.

Bildet med klistremerket har også fått spredning i Norge. Her er en deling fra Facebook-gruppen «Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteriet»

Det eneste problemet er at dette ikke har skjedd. Klistremerket på bakruten er nemlig manipulert på i etterkant. Originalbildet kan gjennom et reversert bildesøk spores tilbake til den tyske tabloiden Bild. I artikkelen med bildet ser vi at det ikke finnes noe slikt klistremerke på bakruten til den avbildede bilen. Dette dukker først opp senere, i ulike delinger på sosiale medier.

Faksimile av originalbildet, der bilen ikke har noe klistremerke. Foto: David Young / Bild

Sporet tilbake til Twitter-melding

Flere andre faktasjekkredaksjoner har sett nærmere på bildet, blant annet Snopes og svenske Källkritikbyrån. Disse konkluderer også med at bildet er manipulert.

Twittermeldingen viser det som kan være den første delingen av bildet med det manipulerte klistremerket på.

Den første delingen av det manipulerte bildet er av Källkritikbyrån sporet tilbake til Twitter-kontoen @johannes_mono. Etter at en annen bruker påpekte at bildet var manipulert, har personen bak kontoen svart at bildet ble lagt ut som en spøk.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?