Faktisk.

5G har ingenting med korona å gjøre

Flere forsøker å koble mobilnett-teknologien 5G til koronaviruset. Det er det ingen grunn til.

F4vDiVFnxvI

I ulike facebook-grupper, nettsider og andre digitale fora verserer det en rekke påstander, som på ulike måter kobler koronapandemien til mobilnettteknologien 5G.

Ett eksempel er et innlegg skrevet av «Folkets strålevern» på Facebook:

Det er noe som ikke stemmer. Hvor farlig er egentlig korona?

Hvorfor er det så hysteriske tilstander? Er det noe vi ikke får vite? Er det noen som har blitt alvorlig syke i Norge? Det er mange som antyder at det er koblinger til 5G. Er det noe der?

I innlegget vises det også til en artikkel som er helt feil, ifølge faktasjekknettstedet Health Feedback.

Skjermdump: Facebook-gruppen «Nei til smartmeter med mer»

I annen Facebookgruppe med navnet «Nei til smartmeter med mer» skriver et medlem:

Det er 5G som dreper, ikke virus. 5G vil myndighetene tvinge på oss

Virusets utbrudd i Wuhan er også koblet til 5G teknologi i gruppen 5G-fritt Norge, på Finansavisens forum og på Steigan.nos forum.

5G er ikke farlig

Faktisk.no har tidligere tatt for seg ulike påstander om 5G og helse i denne artikkelen. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet skriver på sine nettsider at de følger nøye med på strålingen fra den nye 5G-teknologien som testes ut i Norge. De konkluderte i januar 2019 med følgende:

Det er ikke grunn til å bekymre seg for at 5G er helsefarlig utfra den kunnskapen vi sitter på i dag.

Faktisk.no var også i kontakt med forsker Dag Markus Eide ved Folkehelseinstituttet i forbindelse med artikkelen om 5G. Han beskrev det som «særdeles usannsynlig» at 5G-stråling skal ha noen betydning for menneskers helse.

Faktasjekket av flere

Britiske Full Fact har tidligere faktasjekket et Facebook-innlegg der det hevdes at den kinesiske byen Wuhan, episenteret for koronavirusutbruddet, var blant de første byene der 5G ble rullet ut.

I innlegget kobles virusfrembruddet mot dette, og det hevdes at 5G har svekket immunforsvaret til innbyggerne. Denne konspirasjonsteorien vises det også til i det nevnte innlegget på Finansavisens forum.

Det finnes imidlertid ingen holdepunkter for at 5G svekker immunforsvaret, og det finnes heller ingen kobling mellom 5G og koronaviruset.

Amerikanske PolitiFact har faktasjekket en påstand om at koronaviruset ikke er reelt, og at det brukes for å maskere «5G-syndromet». Dette er også helt feil, slår PolitiFact fast.

Faktisk.no har tidligere faktasjekket en påstand om at mobilstråling påvirker immunforsvaret ditt, slik at man lettere får influensa. Påstanden er helt feil:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?