Faktisk.

Riktig at 50 000 flere står uten fastlege med ny regjering

Det stemmer at 50 000 har mistet fastlegen etter at Støre-regjeringen tiltrådte. Men Frp-leder Sylvi Listhaug unnlot å nevne hvor mange som mistet fastlegen under forrige regjering.

Etter at Ingvild Kjerkol ble helseminister, har 50 000 mistet fastlegen sin, sa Sylvi Listhaug. Det stemmer, men Frp-lederen unnlot å nevne at 85 000 mistet fastlegen mens Frp satt i eller støttet Solberg-regjeringen.

Da Frp-leder Sylvi Listhaug møtte Dagbladet mot slutten av august, hadde hun en lang liste med ting hun mente den nye regjeringen gjør feil.

På listen kom det fram at 50 000 har mistet fastlegen sin etter at Ingvild Kjerkol (Ap) ble helseminister. Hun tok over etter Bent Høie (H) i midten av oktober 2021.

Se hele faktasjekken i videoen over!

Korrekt med 50 000

Påstanden til Listhaug er helt korrekt, ifølge tall Helsedirektoratet har delt med Faktisk.no.

Fra Kjerkol tok over i oktober 2021, og til august 2022 har antall personer på legeliste uten fastlege økt med 52 647. Helsedirektoratet legger til at svært få frivillig sier fra seg å ha fastlege.

I intervjuet med Dagbladet nevner Listhaug ingenting om hvordan bildet var da Frp selv satt i eller støttet Solberg-regjeringen.

Fastlegekrisen startet for alvor i 2017. Tall fra januar 2018 til oktober 2021, perioden av fastlegekrisen da Frp enten satt i eller støttet regjeringen, viser en økning på 85 000 personer uten fastlege.

Altså har verken den forrige eller den nåværende regjeringen klart å stanse utviklingen i nevneverdig grad.

– Ikke tema for intervjuet

På spørsmål om hvorfor Listhaug ikke sa noe om dette i intervjuet med Dagbladet, skriver hun til Faktisk.no at dette ikke var tema.

– Jeg har ikke tenkt å bruke tid på å besvare henvendelser om noe som ikke var et tema under intervjuet. Temaet for intervjuet med Dagbladet var hva som har skjedd under den handlingslammede regjeringen det siste året.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?