Faktisk.

Ingenting tyder på at kjæledyr kan smitte eller bli smittet av korona­vi­ruset

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

Mange lurer på om kjæledyr kan smittes av koronaviruset og om de kan smitte mennesker. Det er det ingenting som tyder på, melder ekspertene ved Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet.

Hong Kong-hund ikke smittet

Frykten for at kjæledyr kunne være smittebærere, ble for alvor vekket 28. februar. Da meldte medier verden over at en hund i Hong Kong hadde testet positivt på koronaviruset.

– Det satte for alvor fyr på ting, men denne saken er fulgt tett av oss blant annet gjennom oppdateringer fra verdens dyrehelseorganisasjon OIE, opplyser smådyransvarlig ved Veterinærinstituttet, Hannah Joan Jørgensen, til Faktisk.no.

– Per i dag ser det ut til at hunden i Hongkong har fått viruspartikler på seg fordi den oppholdt seg sammen med sin syke eier. Den var ikke syk, og det er ikke dokumentert at den var smittet eller skilte ut viruspartikler.

Ingen kjente tilfeller

Veterinærinstituttet følger virusutbruddet tett, og har laget en egen informasjonsside med spørsmål og svar om dyr og koronavirus. Denne blir oppdatert ved behov.

– Det er ikke beskrevet sykdom eller smitteutskillelse med dette viruset hos husdyr eller kjæledyr. Det er heller ikke dokumentert at mennesker kan smitte dyr, forteller Jørgensen.

Et av verdens ledende internasjonale laboratorier for dyrehelse, IDEXX, har undersøkt flere tusen prøver fra hund og katt på jakt etter viruset, uten å finne spor. Dette er samme laboratorium som mange norske og europeiske veterinærer sender prøver til.

– Vask hendene

Jørgensen utelukker ikke at viruspartikler kan feste seg og overleve en viss periode i pels og slimhinner etter at dyret har vært i tett kontakt med en smittet person. Men det anses ikke som å være en viktig smittevei til andre mennesker.

– Det er anbefalt å alltid vaske hendene etter kontakt med dyr. Og ikke minst unngå slikking i ansiktet, sier Jørgensen.

Les alle rådene om dyr og koronaviruset på Veterinærinstituttets hjemmesider.

Også Folkehelseinstituttet bekrefter at faren er svært liten for smitte fra kjæledyr.

– Det er ikke oppdaget noen tilfeller der dyr har blitt smittet. I teorien, om man hoster og så klapper dyret sitt, så kan viruset overleve en stund på dyret. Men det er ikke rapportert noen smitter via dyr. Vi antar at det ikke er en sterk eller vanlig smittevei, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle til Faktisk.no.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?