Faktisk.

Disse bildene viser ikke samme kvinne

Den islamfiendtlige gruppen «Ex-Muslims Of Norway» publiserte 2. januar to bilder på Facebook som tilsynelatende viser at muslimske «Aisha» har en inkonsekvent holdning til håndhilsing.

I den engelske teksten som er publisert med bildet står det at dobbeltmoralen og hykleriet i islam er grenseløst. Innlegget er delt over 600 ganger på ett døgn, og får reaksjoner fra hele verden. Mange ser ut til å tro at dette er samme kvinne, siden begge omtales som «Aisha». Dette navnet kan imidlertid også brukes som en generell betegnelse på «muslimsk kvinne».

De to bildene viser ikke den samme kvinne. På det øverste bildet håndhilser Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman på en gjest under et besøk i Jeddah. Bildet er tatt av kronprinsens egen fotograf i 2018. Det er ikke oppgitt noe navn på denne kvinnen.

Det nederste bildet viser en omdiskutert situasjon i Bærum 22. august i år. Da ville ikke Zeliha Acar fra Islamsk råd håndhilse på kronprins Haakon da han besøkte al-Noor islamske senter, der høyreradikale Phillip Manshaus nylig hadde forsøkt å gjennomføre en terroraksjon.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?