Faktisk.

Økonomi viktigst for elbileiere

Økonomi er den viktigste årsaken til at folk velger elbil. Lademuligheter og bilpris er viktigst for dem som ikke velger elbil.

hovedbilde
Foto: Gorm Kallestad / NTB.

NRK Nordland publiserte søndag 14. november en artikkel med tittelen «Selger knapt nye diesel- og bensinbiler i distriktene: – Folk føler skam». Der antydes det at en årsak til at mange velger elbil, kan være skam.

I ingressen til saken skriver NRK at «Elbilsalget skyter i været i Norge, også i distriktene. Men det er ikke nødvendigvis fordi bygdefolket foretrekker elbil.

Faksimile: nrk.no/nordland

I saken har NRK snakket med en Ford-selger som sier til rikskringkasteren:

Det finnes mulighet for å kjøpe ny bensin, og dieselbil, men det kan nesten virke som om det følger litt skam med det å skulle kjøpe en slik bil.

NRK-saken har skapt stort engasjement på Facebook, ifølge analyseverktøyet Crowdtangle. Mandag ettermiddag hadde den fått i underkant av 4000 interaksjoner (summen av reaksjoner, kommentarer og delinger).

Penger er viktigst

I oktober 2021 ble det ifølge Opplysningskontoret for vegtrafikken solgt 11 579 nye biler. Av dem var 8 116 nullutslippsbiler. Altså rundt 70 prosent.

Ford-selgeren står selvsagt fritt til mene at det kan følge litt skam med å kjøpe bensin- og dieselbil. Men hva sier undersøkelser om hvorfor folk velger å kjøpe eller ikke kjøpe elbil?

Elbilforeningen gjennomfører hvert eneste år en undersøkelse blant elbileiere. Blant spørsmålene er hva som er årsaken til valg av elbil.

Ifølge Elbilforeningens undersøkelse velger hele 59 prosent elbil på grunn av økonomiske fordeler. 19 prosent oppgir at de først og fremst er opptatt av miljøhensyn, 13 prosent teknologi og innovasjon og 8 prosent sier det er kjøreegenskaper og komfort som er viktigst for dem.

Undersøkelsen stiller også mer inngående spørsmål om motivene for å kjøpe elbil, og resultatet kan du se i grafen under. Ingen av svaralternativene er «fossilbilskam». Det er således ikke mulig å vurdere sannhetsgehalten i utsagnet til Ford-selgeren.

Halvparten ønsker elbil

Også NAF gjennomfører undersøkelser for å kartlegge elbilbruk. I høst gjennomførte de, i samarbeid med Norstat, en landsrepresentativ undersøkelse. Her svarer 49 prosent at de er svært enig eller enig i påstanden «Jeg vil at min neste bil skal være elbil». 22 prosent er uenig eller svært uenig i påstanden.

Blant dem som er uenig, svarer flertallet at det er manglende rekkevidde som er blant de største hindrene. Også dårlige hurtiglademuligheter, pris for elbil og for lang ladetid er viktig. Hele resultatet kan du se i statistikken under.

I undersøkelsen brytes det videre ned på distrikt, der Nord-Norge er en egen region. Blant 32 respondenter er det 48 prosent som svarer at hurtiglademuligheter er en viktig årsak til at de ikke velger elbil, mot 34 prosent på landsbasis.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?