Faktisk.

Nei, antallet private helse­for­sik­ringer har ikke skutt i været under de borgerlige

Valgkampens første duell mellom statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Valgkampens første duell mellom statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Audun Braastad/NTB scanpix

Påstand

Antallet private helseforsikringer skyter i været under dere

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet. Civitas statsministerduell (ca. 86 min. ut i opptaket), 09.08.2017

Konklusjon

Støres påstand om at private helseforsikringer skyter i været under Erna Solberg, er en overdrivelse. Antallet øker, men tall fra Finans Norge viser at veksten har flatet ut og var langt større da de rødgrønne satt i regjering.

Påstanden er delvis feil.

Onsdag 9. august arrangerte tankesmien Civita valgkampens første duell mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Ap-leder Støre uttalte at en av de store oppgavene i neste stortingsperiode var å unngå en todeling av helsevesenet:

Antallet private helseforsikringer skyter i været under dere. Det skulle bli borte med fritt behandlingsvalg, det bare fortsetter å øke.

Hovedpåstanden i denne faktasjekken er at antallet helseforsikringer skyter i været under den nåværende regjeringen. Uttrykket «skyter i været» gir et etterlatt inntrykk av at økningen i antall personer med privat helseforsikring akselererer. Med andre ord: At antallet ikke bare har har økt, men at det øker mer enn før.

Dette er ikke det samme som Støre påpeker i setningen etter – at antallet helseforsikringer «bare fortsetter å øke». Det at noe øker, er ikke nødvendigvis det samme som at det skyter i været.

Øker mindre

Duellantene snakket også om privat helseforsikring i Dagsnytt atten mandag, der Støre poengterte at reformen med fritt behandlingsvalg skulle avskaffe behovet for helseforsikringer. Før Bent Høie (H) ble helseminister, uttrykte han i et intervju med NTB at det ikke ville bli behov for helseforsikringer. Under Høie har tallet gått «opp 100 000», sa Støre i Dagsnytt atten. Programleder Ugo Fermariello kommenterte Støres utsagn med å si at tallet gikk «opp 200 000 under dere».

Tall fra Finans Norge viser at 262 578 nordmenn tegnet privat helseforsikring fra 2010 til 2013, under Stoltenberg-regjeringen. Fra 2013 til 2016 tegnet 99 490 nordmenn privat helseforsikring.

– Flater ut

Aftenposten skrev i juli at markedet for privat helseforsikring har vokst kraftig de siste ti årene. Avisen viste til tall fra Finans Norge, finansnæringens hovedorganisasjon, som sa at det var nesten 12 ganger så mange nordmenn med behandlingsforsikring ved utgangen av 2016 som i 2006.

Tallene fra Finans Norge viser at over en halv million nordmenn har tegnet privat behandlingsforsikring. Men har antallet skutt i været under Erna Solberg, slik Støre hevder?

I mai 2016 meldte Finans Norge at veksten hadde flatet noe ut. Grafen, som baserer seg på tall fra finansnæringens hovedorganisasjon, viser at veksten i private helseforsikringer var sterkere under de rødgrønne enn de borgerlige, opplyser informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge til Faktisk.no:

Veksten i helseforsikringer har flatet ut. Vi så en betydelig sterkere vekst tidligere, det gjelder både i antall og prosent.

Etter 2013 økte private helseforsikringer, både kollektive og individuelle avtaler, fra 13 til fem prosent. Under den rødgrønne regjeringen var økningen langt høyere, opp mot 77 prosent, slik grafen over prosentvis vekst viser.

Med dette som bakgrunn blir det altså feil å si at antallet skyter i været. Det etterlater et overdrevet inntrykk som ut fra statistikken ikke gir et riktig bilde av virkeligheten, selv om Støre har rett i at selve antallet har økt. Derfor konkluderer vi med at påstanden er delvis feil.

Tilsvar

Jonas Gahr Støre skriver følgende kommentar via sin pressekontakt, Camilla Ryste:

Fakta er at det aldri har vært høyere antall med privat helseforsikringer enn etter fire år med Frp- og Høyre-regjering. Veksten er på 100.000 på tiden Erna Solberg har vært statsminister. Da er det både dekning for å si at nivået er rekordhøyt og at salget «skyter i været».

Støre mener det ikke forandrer på faktum at det også vokste under den forrige regjeringen.

Dessuten var mitt utsagn i en politisk kontekst i debatt med Erna Solberg der jeg holdt henne ansvarlig for Høyres tydelige valgløfte for fire år siden om at deres helsereform skulle bli så bra «at det ikke blir behov for dagens type helseforsikring» slik helseminister Bent Høie uttrykte det. Det gir lite mening å faktasjekke et begrep som «skyter i været» uten å ta med hele meningsinnholdet i mitt budskap.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?