Faktisk.

Nei, japansk nobel­pris­vinner har ikke sagt at korona­vi­ruset er men­neske­skapt

Bengt Nyman / Wikimedia Commons

Påstand

Den japanske professoren i fysiologi eller medisin, professor dr. Tasuku Honjo, skapte sensasjon i media i dag ved å si at koronaviruset ikke er naturlig

Facebook-innlegg. Facebook, 01.05.2020

Konklusjon

Det stemmer ikke at nobelprisvinneren og professoren Tasuku Honjo har sagt at koronaviruset ikke er naturlig. Dr. Honjo har derimot kommet med en uttalelse der han skriver at han er svært lei seg for at navnet hans er blitt misbrukt til å spre falske anklager og feilinformasjon.

Påstanden er helt feil.

Den siste uken har flere brukere på Facebook delt et innlegg der det påstås at den japanske professoren og nobelprisvinneren Tasuku Honjo har sagt at koronaviruset ikke kan ha oppstått i naturen. I stedet har kineserne laget viruset, skal dr. Honjo ha sagt.

Innlegget har blitt delt i flere varianter, både i Norge og utlandet.

Et av innleggene som deles på Facebook. Skjermdump: Facebook

Teksten om dr. Honjo skal også ha blitt delt som et kjedebrev på Messenger, ifølge tipsere som har tatt kontakt med Faktisk.no om saken. Meldingen oppfordrer til å sende informasjonen videre til andre, og finnes i både norske og engelske utgaver.

Finnes i virkeligheten

Dr. Tasuku Honjo finnes i virkeligheten. Han er professor og ansatt i en lederstilling ved et forskningsinstitutt ved Universitetet i Kyoto i Japan. I 2018 fikk han nobelprisen i medisin sammen med en kollega for arbeid med kreftbehandling gjennom immunterapi.

Skjermbilde: Kyoto Universitys nettsider

Honjo har derimot aldri påstått at kineserne har laget koronaviruset.

I en offisiell uttalelse på Universitetet i Kyotos nettsider skriver dr. Honjo at han er svært lei seg for at hans og universitetets navn er blitt misbrukt til å spre falske anklager og feilinformasjon. Uttalelsen fra dr. Honjo ble publisert 27. april.

Faktisk.no har tidligere sett på en påstand om at koronaviruset ble laget i et laboratorium:

Faktasjekket av flere

Flere faktasjekkere har faktasjekket Facebook-innlegget, blant andre britiske Full Fact. De skriver at usanne påstander om dr. Honjo og koronaviruset skal ha dukket opp allerede 22. april.

Ifølge faktasjekkerne i AFP Australia har påstandene blitt delt på Facebook mer enn 10 000 ganger. De har funnet innlegget oversatt til både bosnisk, kroatisk, fransk, somalisk og tyrkisk.

Også faktasjekkere som filippinske Rappler og amerikanske Snopes har faktasjekket innlegget. De har alle sammen kommet frem til at det ikke er riktig at dr. Honjo har sagt at koronaviruset er menneskeskapt.

Har aldri jobbet på kinesisk lab

Full Fact skriver at Dr. Honjo ble intervjuet om koronaviruset mindre enn en uke før påstandene dukket opp på Facebook, men at han da ikke sa noe om at han mente viruset var menneskeskapt.

Ifølge AFP Australia har dr. Honjo sagt til den japanske avisen Nikkei Asian Review at han mener koronaviruset stammer fra Kina. Det betyr ikke at han mener at kineserne har skapt viruset.

I Facebook-innlegget skriver den påståtte dr. Honjo også at han har jobbet i et laboratorium i Wuhan i Kina i fire år. Dette er imidlertid ikke ført opp på CV-en til den virkelige dr. Honjo, som ligger ute på nettsidene til Universitetet i Kyoto der han jobber i dag. Ifølge en talsperson fra universitetet er CV-en på nettsidene fullstendig.

Faktisk.no har tidligere skrevet om hvor koronaviruset kommer fra:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?