Faktisk.

Dette bildet er manipulert

Skjermbilde: NRK / Kent Andersens Twitter-konto.

Onsdag 22. april publiserte Frp-politiker og Document.no-skribent Kent Andersen en Twitter-melding med det som tilsynelatende er et skjermbilde av Dagsrevyen. Bildet viser programlederne Yama Wolasmal og Nina Owing som introduserer et innslag om at det har vært uvanlig store snømengder i fjellet i vinter. I en tekstboks på bildet står det «Kan være siste vinteren med snø».

Bildet ble også lagt ut på Facebook gjennom gruppen «APs Rikskringkasting», der det i skrivende stund har fått over 1600 reaksjoner, kommentarer og delinger.

Mens bildet som er delt på Facebook har en manipulert NRK-logo, har bildet som er delt på Twitter, NRKs originale logo.

Bildet er imidlertid manipulert, noe NRK selv påpeker i en twittermelding til Andersen. Det er ikke NRK som har lagt teksten «kan være siste vinteren med snø» på bildet. Dette kan man også verifisere selvstendig, ved å se den aktuelle sendingen i NRKs nettspiller.

Etter NRK påpekte at bildet var manipulert, svarte Andersen med en ny melding:

Jeg lurte på hvorfor dere får lov å holde på med det idiotiske klimasludderet i år etter år? Særlig nå som dere har innført Pravda-nullpunktet for klima-journalistikk, som i praksis er et diktat? Bildet er et fake øyeblikksbilde av et vedvarende #FakeNews problem. Suck it up.

Faktisk.no kan ikke slå fast sikkert hvem som manipulerte bildet. Den tidligste publiseringen av det aktuelle bildet som Faktisk.no har funnet, er fra «APs Rikskringkasting».

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?