Faktisk.

Falskt Støre-sitat deles igjen

Et oppsiktsvekkende sitat om innvandrere deles igjen på sosiale medier. Men Ap-leder Jonas Gahr Støre har aldri sagt det som hevdes.

Foto: Skjermbilde fra Facebook.

Et bilde av en smilende Støre med det som fremstår som et sitat, blir igjen delt på sosiale medier. Ifølge bildet skal Ap-lederen ha sagt følgende til Aftenposten 29. februar 2013:

Vi i Arbeiderpartiet vil alltid kjempe for innvandrernes rettigheter. De har kjempet seg til vår grense, og da skal vi være såpass rause at vi bistår økonomisk. Det kan hende dette vil påvirke våre eldre, men staten kan ikke ta seg råd til å hjelpe begge parter. Innvandrerne vil alltid komme i første rekke.

Ikke spor i arkiver

Sitatet er oppdiktet. Det finnes ingen spor av en slik uttalelse verken i Aftenpostens arkiv eller i nyhetsarkivet til Retriever, som inneholder over 300 aviser og tidsskrifter. Man får heller ikke treff på et slikt sitat når man googler.

Faktisk.no faktasjekket sitatet allerede i 2018. Da omtalte også Aftenposten selv det falske sitatet. Heller ikke de fant igjen uttalelsen i sitt eget arkiv.

Ikke skuddår i 2013

Hvem som delte det falske sitatet først, er ukjent. Nå deles det imidlertid på nytt, og Faktisk.no har fått flere tips om det.

Ikke bare er sitatet fabrikkert, datoen for når Støre skal ha kommet med påstanden, finnes ikke. Februar har som kjent bare 29 dager når det er skuddår, altså hvert fjerde år. 2013 var ikke et skuddår.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?