Faktisk.

Slik blir VM dekket av norske medier

Før VM lovte norske medier kritisk journalistikk under mesterskap. Her er en foreløpig oversikt.

hovedbilde
Slik var VM-dekningen i helgen. Grafikk: Faktisk.no

Gjennom hele VM vil Faktisk.no analysere den norske dekningen av verdensmesterskapet i fotball. Holder redaksjonene det de lovte før mesterskapet?

Faktisk.no henter ned alle saker som publiseres gjennom RSS-strømmene til de syv av de største riksavisene i Norge. Basert på dette har vi hentet ut alle sakene som omhandler VM i Qatar. Det kan imidlertid være at noen få enkeltstående artikler ikke er kommet med i oversikten.

Finsortert og kategorisert

De syv nettstedene er Nettavisen, VG, Dagbladet, NRK, Aftenposten, Dagsavisen og TV 2. I tillegg er det hentet ned oppdateringer fra VG, Dagbladet og TV 2 sine dedikerte VM-studioer.

Sakene er deretter kategorisert som enten sport eller nyhet. De sakene som er kommet med, men ikke har noe med VM i Qatar å gjøre, er fjernet fra oversikten.

Sport er alle sakene som handler om forholdene rundt selve sporten. Skader, kampreferater, reaksjoner og analyser er eksempler på dette. Nyheter er saker som handler om det utenomsportslige. Kritikk av FIFA, supportere på stadionanleggene, migrantarbeidere eller kapteinsbindet «One Love» er eksempler på dette.

Med eller uten kritikk

Vi har deretter målt om sakene inneholder henvisning til kritikk av FIFA, Qatar eller mesterskapet på bakgrunn av menneskerettigheter, korrupsjon eller lignende. Det betyr at kritikk av regimet i Iran eller manglende ølservering ikke vil kategoriseres som kritikk. Spekulasjoner om et VM til Saudi-Arabia i 2030 eller en setning om menneskerettighetsbrudd i Qatar vil kategoriseres som kritikk.

Det er til sist gjort en skjønnsmessig vurdering av saksformat. Kommentar er meningsjournalistikk, nyhetsartikkel er oppdateringer, reportasjer er tilstedeværelse eller lengre dybdeartikler og kampreferat er en gjennomgang av aktuelle fotballkamper.

Daglig oppdatering

Gjennom resten av mesterskapet vil Faktisk.no daglig i ukedagene oppdatere en infografikk som viser dekningen dagen i forveien, med unntak av mandager. Da vil det komme en oversikt over helgens dekning. Etter mesterskapet publiseres en totaloversikt.

Trykk på bildet for å zoome

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?