Faktisk.

Falske påstander om gissel­ak­sjonen i Gaza

Etter gisselaksjonen sist helg har det sirkulert en rekke påstander, blant annet om at tre av gislene ble holdt fanget i leiligheten til en Al Jazeera-journalist tilknyttet Hamas og at amerikanske styrker deltok i aksjonen.

hovedbilde
Joe Biden har tidligere uttalt at det skulle være «No U.S. boots on the ground» i Gaza. Etter gisselaksjonen sist helg - der deler av aksjonen foregikk rett ved en amerikansk-etablert brygge - har påstandene om at nettopp det var skjedd sirkulert. Skjermdump: Telegram

8. juni utførte det israelske militæret en aksjon der fire israelske gisler ble reddet ut fra Gaza og fraktet hjem til Israel.

I etterkant har det sirkulert en rekke påstander om gisselaksjonen. Faktisk.no har verifisert flere videoer og bilder tatt under og etter aksjonen.

Vi har faktasjekket flere av påstandene og undersøkt om det stemmer at:

  • Tre av gislene ble holdt fanget av en Al Jazeera-journalist bosatt i Nuseirat, Gaza.
  • Den påståtte Al Jazeera-journalisten hadde tette bånd til Hamas.
  • Israel brukte lastebiler med nødhjelp for å komme seg til leiligheten og gislene.
  • USA deltok i gisselaksjonen og «nødhjelpsbryggen» det amerikanske militæret har etablert på Gazakysten ble brukt i aksjonen.

Jobbet journalisten for Al Jazeera?

Én dag etter gisselaksjonen meldte israelske myndigheter på X (arkivert her) at tre av gislene var blitt holdt fanget hjemme hos Abdallah Aljamal, som de omtalte som journalist for Al Jazeera og tidligere talsperson for Hamas sitt arbeidsdepartement. Aljamal døde i aksjonen.

Israel skrev først at Aljamal har holdt gisselet Noa Argamani til fange, men rettet senere dette til at han hadde gislene Almog Meir Jan, Andrey Kozlov og Shlomi Ziv i familiens hjem i Nuseirat. Skjermdump: Den offisielle kontoen til Israels utenriksdepartement på X

Påstanden om at Aljamal var journalist for Al Jazeera ble spredt både i sosiale og redaktørstyrte medier. NRK skrev at han var frilansjournalist for Al Jazeera, og nettstedene Document.no og Inyheter beskrev ham som «Al Jazeera-journalisten».

X og Facebook delte Ervin Kohn, tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, poster der han skrev at gislene ble holdt fanget hos en Al Jazeera-journalist. Kohn sier til Faktisk.no at han la ut disse meldingene fordi Aljamal er oppført som bidragsyter på Al Jazeeras nettside.

Al Jazeera har avvist at Aljamal jobbet for dem. Dette stemmer overens med det som står på Al Jazeeras nettside, der han står oppført som forfatter av én kronikk, publisert i januar 2019.

Biografi-siden til Abdallah Aljamal på Al Jazeera sin nettside. Her finner vi én kronikk fra 2019 som han var medforfatter til. På debattsidene til Al Jazeera ser vi at flere skribenter har lignende biografi-sider, selv om de ikke er faste spaltister for nettverket. Skjermdump: Al Jazeera.com

Faktisk.no har undersøkt påstandene om at han jobbet for Al Jazeera og har gjort søk på engelsk og arabisk i flere søkemotorer. Det er ingen tegn til at han jobbet som journalist for dem eller har hatt noe med dem å gjøre utover den ene kronikken i 2019.

NRK skriver i en e-post til Faktisk.no at de baserte opplysningen om at Aljamal har jobbet frilans for Al Jazeera på profilsiden hans på deres nettsider. Redaksjonssjef for NRKs utenriksredaksjon, Sofie Gran Aspunvik, skriver følgende: «Saken er blitt endret og vi har lagt inn en rettelse etter at Faktisk.no gjorde oss oppmerksomme på uttalelsen fra Al Jazeera om at han ikke har noen tilknytning til mediehuset, utover å ha skrevet en meningsytring der i 2019».

Helge Lurås, redaktør i Inyheter, skriver følgende i en e-post: «Vi har endret overskriften nå som original-kilden Times of Israel har oppdatert sin sak. At han i sin tid har skrevet for Al-Jazeera gjør ham mer presist til skribent snarere enn journalist. Overskriften vår var slik sett misvisende».

Document.no skriver i en e-post at de siterte tekster fra internasjonale medier som det er lenket til i saken, og som sa at denne personen var kameramann engasjert av Al Jazeera og redaktør/skribent i et palestinsk medium.

Hadde journalisten tilknytning til Hamas?

På sin egen Facebook-profil omtalte Abdallah Aljamal seg som journalist for Palestine Press and Information Agency. Han skrev også at han tidligere hadde jobbet ved mediekontoret til Arbeidsdepartementet i Gaza.

Faktisk.no har gått gjennom Aljamals sosiale medier og finner tydelige indikasjoner på at han var tilknyttet Hamas. Blant annet har han postet bilder av avdøde Hamas-krigere og Al-Qassam-bånd. Al-Qassam er Hamas' militære del.

Han har tidligere vært avbildet på et møte ved Arbeidsdepartementet. I en video fra 2022 omtales han som talsperson for departementet.

En video publisert på en Facebook-side fra Gaza i 2022, titulerer Abdallah Aljamal som talsperson for Arbeidsdepartementet i Gaza. Skjermdump: Facebook

Søk Faktisk.no har gjort på engelsk og arabisk, viser at han har skrevet en rekke artikler for den amerikanske non-profitt-organisasjonen Palestine Chronicle. Den seneste artikkelen ble publisert samme dag som han døde. Palestine Chronicle meldte om dødsfallet i en artikkel 9. juni.

Mediekontoret til de Hamas-styrte myndighetene i Gaza skrev 9. juni at Aljamal var drept. De omtalte ham som journalist for Palestine Now, et nyhetsbyrå som ifølge The New York Times er tilknyttet Hamas.

I sosiale medier har flere stilt spørsmål ved om vestlige medier har brukt Aljamal som journalist eller kilde. Blant annet skrev Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein, på X at «den såkalte journalisten dere siterte, var en Hamas-terrorist som holdt tre gisler i hjemmet sitt».

Skjermdump fra x-kontoen til Israels ambassadør Avi Nir-Feldklein. Bildene han viser til, er artikler som Aljamal har skrevet i Palestine Chronicle.

Faktisk.no finner ingen tegn til at verken norske eller internasjonale medier har sitert Aljamal eller brukt ham som kilde eller fotograf. Faktisk.no har henvendt seg til utenriksavdelingene i NRK, TV2, Aftenposten og VG med spørsmål om eventuell tilknytning til Aljamar. Ingen av dem har noen kjennskap til Aljamar.

Faktisk.no har spurt Israels ambassade i Norge om de kjenner til eksempler på at norske medier har sitert Aljamal. I en e-post svarer ambassadøren:

«Aljamal var reporter og fotojournalist i Gaza for Al Jazeera».

Holdt han gislene fanget?

Det israelske militæret (IDF) hevdet etter gisselaksjonen at tre av de fire gislene som ble reddet, var blitt holdt fanget i Aljamal-familiens hjem i Nuseirat og at de ble reddet ut derfra.

At Abdallah Aljamal ble drept under aksjonen er meldt av flere ulike kilder.

Ramy Abdu, leder for den propalestinske organisasjonen Euro-Med Human Rights Monitor, skrev på X kvelden 8. juni at israelske styrker hadde tatt seg inn i hjemmet til legen Ahmed Aljamal med stige, og henrettet Ahmed, sønnen Abdallah og kona Fatima.

Det israelske militæret har publisert en video med mange ulike klipp, som skal være hjelmopptak som viser øyeblikket tre mannlige gisler blir reddet. Faktisk.no har ikke verifisert alle klippene, men har geoverifisert klippet der gislene flykter gjennom et område med trær og bekrefter at videoen er fra Nuseirat. Kilde: IDF

Euro-Med har reagert på Israels påstander om Aljamal. Kommunikasjonssjef Muhammed Shehada har påpekt at Aljamal-familien bodde i en fleretasjes bygård. Shehada skriver på X at Aljamal bodde i første etasje, mens det israelske militæret har uttalt at gislene ble funnet i tredje.

Faktisk.no har ikke kunnet verifisere hvilken leilighet Aljamal bodde i, og hvilken leilighet gislene befant seg i da de ble reddet ut.

Men vi har verifisert flere bilder og videoer som viser hvordan israelske styrker gikk frem for å redde ut gislene 8. juni. To av videoene viser trolig aksjonen der tre gisler ble reddet ut. Faktisk.no mener det er stor sannsynlighet for at dette er samme bygg som Aljamal bodde i.

Videoer viser trolig aksjonen i Nuseirat

En video som Faktisk.no har geo- og tidsverifisert, viser trolig bygningen der tre mannlige gisler ble reddet ut.

En video som ble delt på sosiale medier skal være tatt under aksjonen i Nuseirat 8. juni. Videoen viser en hvit pickup-lignende bil med madrass på taket, to stiger og en tilsynelatende livløs person. Faktisk.no har ikke funnet originalkilden, men vi har geo- og tidsverifisert at videoen er fra Nuseirat og må være tatt før eller under aksjonen 8. juni. Kilde: X

Videoen, og bilder av den samme situasjonen, ble delt på sosiale medier 9. juni og viser en hvit Mercedes med en madrass på taket. Foran bilen ligger en livløs person. Vi ser også to stiger.

Noen dager etter gissel-aksjonen, intervjuet NRKs team i Gaza vitnene Khalil Althrawi og sønnen Abed Al-Rahman Althrawi. De fortalte at det den 8. juni mellom klokken 11 og 12 kom en lastebil fylt med møbler. Ut kom væpnede personer kledd som Hamas-soldater, som begynte å skyte, og brukte to stiger til å ta seg inn i en bygning, fortalte naboene til NRK.

Inne i leiligheten skjøt og drepte de israelske soldatene, ifølge NRK, legen Ahmed og sønnen Abdallah Aljamal, samt svigerdatteren til legen og en annen mann.

Også BBC refererer til rapporter om at det ble brukt en lastebil med madrasser på taket og en stige i den ene aksjonen.

Senere samme dag var hele bygningen der Aljamal familiens hjem lå, sprengt bort. Det viser en video og bilder tatt i Nuseirat etter aksjonen, om ettermiddagen 8. juni.

En video publisert av den palestinske fotografen ogg aktivisten Ayman Al Gedi på Instagram viser ødeleggelsene i Nuseirat 8. juni. Faktisk har tids- og geoverifisert videoen. Kilde: Instagram /Ayman Al Gedi

Faktisk.no har geo- og tidsverifisert videoen, som viser store ødeleggelser. Et satellittbilde tatt 10. juni viser det samme.

Satellittbilde av Gaza tatt 10. juni viser at bygningen som gislene ble reddet ut fra, er sprengt bort. Markert i rødt. Kilde: Planet Labs PBC

Det israelske militæret har publisert en video med mange ulike klipp, som skal være hjelmopptak som viser øyeblikket tre mannlige gisler blir reddet.

Faktisk.no har verifisert ett av klippene: Et klipp som viser at gisler og soldater tar seg ned en trapp, og deretter løper under noen trær mens man hører flere skudd.

Bildet til venstre er tatt av fotograf Jehad Alshrafi. Den røde markeringen viser stedet der bygningen med gisler lå. Til høyre en skjermdump fra videoen som viser gislene som flykter. Kilde: AP Photo/Jehad Alshrafi, via NTB, og IDF

Faktisk.no har verifisert at klippet viser baksiden av bygget som senere ble sprengt bort.

Den røde firkanten markerer bygningen der gislene ble reddet. Den hvite Mercedesen stod på gaten foran dette bygget, mens gislene flyktet ut på baksiden. Kilde: Google Earth 2022

Faktisk.no har fått sett på et av NRKs bilder, som ble tatt under intervjuet av naboene til Aljamal-familien. Vi har verifisert at dette bildet er tatt på samme sted som videoene over.

Ble det brukt lastebiler med nødhjelp?

Etter gisselaksjonen ble det påstått at det israelske militæret brukte lastebiler med nødhjelp for å ta seg inn til leiligheten der gislene ble holdt fanget.

Faktisk.no har geo- og tidsverifisert videoer som viser en hvit lastebil og en hvit sivil bil som kjører i følge med minst syv militære kjøretøy. To ulike videoer viser at de kjørte fra kysten, i retning mot Nuseirat.

Her ser man en lastebil og en hvit bil i følge med flere stridsvogner. Skyggene viser at videoene er tatt midt på dagen – noe som samsvarer med at aksjonen skal ha foregått mellom 11 og 12 lokal tid. Det er altså mye som tyder på at videoene kan vise kjøretøy som ble brukt av Israel under aksjonen. Foto: Skjermdump av video

På den ene videoen, publisert av Al Jazeera, ser man at det står «Pril» på lastebilen. Dette er navnet på et vaskemiddel.

Som vi har sett tidligere i artikkelen, ble også en hvit Mercedes med en madrass på taket trolig brukt under aksjonen.

Videoene viser at det ble brukt ikke-militære kjøretøy i aksjonen, men Faktisk.no har ikke funnet bevis for at det ble brukt lastebiler med nødhjelp.

Deltok USA og ble «nødhjelpsbryggen» brukt?

I forkant av redningsaksjonen skal USA ha bistått med etterretning, via et team som har holdt til på den amerikanske ambassaden i Jerusalem siden oktober, ifølge Washington Post.

Etter angrepet har palestinske kilder anklaget USA for å ha hjulpet til også under selve aksjonen. Blant annet ble det i sosiale medier spredt påstander om at amerikanske spesialstyrker deltok, og om at hjelmene soldatene brukte kun blir brukt av disse styrkene.

I sosiale medier ble det påstått at kun amerikanske spesialstyrker har disse hjelmene. Det stemmer ikke. Faktisk.no har verifisert at også israelske styrker bruker dem. Foto: JACK GUEZ / AFP via NTB

Faktisk.no har verifisert at hjelmene på bildene også brukes av israelske styrker, og at påstandene om amerikansk deltakelse således ikke er bevist. Påstandene om USAs deltakelse har fått stor oppmerksomhet, særlig fordi Joe Biden tidligere har uttalt at det skulle være «no U.S. boots on the ground» in Gaza.

Videre ble det påstått at den midlertidige bryggen som det amerikanske militæret har etablert på Gazakysten, ble brukt av israelske styrker i aksjonen.

Faktisk.no har geo- og tidsverifsiert en video som skal vise et helikopter frakte bort et av gislene som ble reddet den 8. juni.

Den første publiseringen vi finner er fra telegramkanalen @yediotnewsIL klokken 12.43 norsk tid, den 8. juni. Videoen viser sivil og en soldat gå inn i et helikopter som letter fra stranden. I bakgrunnen ser vi den amerikansk-bygde bryggen for nødhjelp. Faktisk har geo- og tidsverifisert videoen. Kilde: Telegram/@yediotnewsIL

Videoen, som ble publisert av en hebraisk konto på Telegram, viser en soldat og en sivilt kledd person gå inn et helikopter, før helikopteret tar av. I bakgrunnen ser vi bryggen som det amerikanske militæret har bygd for å ta imot nødhjelp. Bryggen kom på plass igjen bare én dag i forveien.

Satellittbildet tatt 7. juni viser at den midlertidige bryggen for å ta imot nødhjelp var kommet på plass. Det amerikanske militæret har bekreftet at helikopter med gisler tok av sør for bryggen. Kilde: Planet Labs PBC

En annen video som det israelske militæret har publisert, som viser gisselet Noa Argamani gå inn i et helikopter, viser trolig den samme hendelsen. I videoen ser vi at det er sand og hav utenfor helikopteret idet det tar av.

Det amerikanske militæret har bekreftet at området sør for bryggen ble brukt av israelerne til å frakte bort gisler, men avviser at bryggen ble brukt av israelerne.

Faktisk.no har ikke funnet noen dokumentasjon på at selve bryggen ble benyttet i aksjonen, selv om området i nærheten ble det.

Faktisk.no har forsøkt å komme i kontakt med Aljamals familie, men har ikke fått svar.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?