Faktisk.

Derfor forsvant episode av Folke­opp­lys­ningen fra NRK

NRK prøvde ikke å skjule informasjon om legemiddelindustrien, som det ble antydet i et viralt Facebook-innlegg. Forklaringen er langt mindre konspiratorisk.

hovedbilde
Andreas Wahl har vært programleder for Folkeopplysningen i flere sesonger. Nå er både sesong 1 og 2 fjernet fra nettspilleren til NRK fordi statskanalen ikke lenger har rettighetene. Foto: Vidar Ruud, NTB / skjermdump, Facebook.

I et Facebook-innlegg, som har fått nærmere 900 delinger, sto det:

Dette programmet ble fjernet av NRK for et par dager siden. Og som en venn av meg skrev; vi lurer ikke på hvorfor!

Under kommentaren ligger et to minutter langt videoklipp fra en episode med Folkeopplysningen. Programleder Andreas Wahl intervjuer den danske legen og vitenskapsmannen Peter C. Götzsche.

Denne Facebook-posten har fått folk til å lure på hvorfor NRK har fjernet et program om legemiddelindustrien. Skjermdump: Facebook.

Kritisk mot legemiddelindustrien

Götzsche er tidligere direktør for Nordic Cochrane Center ved Rigshospitalet i København i Danmark.

Han er en av grunnleggerne av den ideelle organisasjonen Cochrane Collaboration, som har som mål å systematisere resultater fra helseforskning. Organisasjonen har laget en database som leger og forskere kan bruke for å bedømme hvor godt dokumentert en behandlingstype er.

Götzsche er kjent for å gå imot legemiddelindustrien. Han har blant annet skrevet boken «Dødelig medisin og organisert kriminalitet – hvordan den farmasøytiske industrien har korrumpert helsevesenet».

I videoklippet spør programleder Andreas Wahl om vi kan stole på den forskningen som legemiddelindustrien gjør. Da svarer Götzsche:

Nei det kan vi ikke, og grunnen er opplagt. Den kontrollerer seg selv. Det kan tjenes mange penger ved å pynte på resultatene.

Slettet innlegget

Senere i videoklippet sier programlederen at man kan se et mønster når det gjelder medikamenter.

Når et medikament kommer på markedet, har det vært gjennom omfattende testing, viser høy effekt og har få bivirkninger. Men når det går noen år, og medikamentet blir forsket på av folk som ikke har produsert det, så forsvinner litt av effekten. Og noen ganger viser det seg å ikke virke, og det har dukket opp alvorlige bivirkninger.

Faktisk.no har vært i kontakt med personen som skrev posten om NRK-episoden. Vedkommende ønsket ikke å gi en kommentar, og slettet posten etter at Faktisk.no tok kontakt.

Før innlegget ble slettet, ble det delt over 860 ganger. Over 80 personer kommenterte under posten. Blant annet skriver en:

Kan vi stole på den forskningen legemiddelindustrien gjør? Nei, det kan vi ikke! Den kontrollerer seg selv……….!!! Det var et godt og opplysende svar i disse vaksinetider……..!

Knyttes til pandemien

En som har valgt å dele innlegget, skriver:

Dette passet ikke inn i Nrk's arkiv lenger med tanke på de siste 2års og dagens situasjon. De hadde vist glemt at de hadde den, men nå er den fjernet, puh...Overrasket?

I kommentarfeltet er det også flere som skriver at dette må være fordi NRK ikke lenger har rettighetene til programmet.

En påpeker at det som sies ikke er hemmelig med tanke på at programmet har ligget ute i åtte år. Da svarer personen som la ut innlegget at det delvis er NRK sin feil at så mange unge har tatt koronavaksine:

Den fjernede Folkeopplysningen-episoden knyttes til koronapandemien selv om tv-programmet er åtte år gammelt. Skjermdump: Facebook.

To sesonger måtte fjernes

Programmet om legemiddelindustrien ble sendt på NRK i 2014, i sesong 2 av Folkeopplysningen. I nettspilleren til NRK ser vi at hele sesongen er borte, og ikke bare det aktuelle programmet. Sesong 1 er også fjernet.

Det er produksjonsselskapet Teddy TV, og ikke NRK selv, som produserer Folkeopplysningen.

Jan Egil Ådland er prosjektredaktør for eksternt innhold i NRK. Han skriver i en e-post til Faktisk.no at de to første sesongene av Folkeopplysningen er fjernet fordi NRK ikke lenger har rettighetene til å vise episodene. Rettighetene har de bare i en bestemt periode.

Andreas Wahl har vært programleder i Folkeopplysningen siden 2012. Folkeopplysningen vant Gullruten i 2019 for beste livsstilsprogram. Foto: Teddy TV.

– I tilfellet med de to første sesongene av Folkeopplysningen, er lisensperioden sju år. Dermed måtte de fjernes fra spilleren etter det, forklarer han.

– Det er dyrt for NRK å utvide rettighetene, men vi jobber med saken. Alle episodene av Folkeopplysningen burde absolutt vært tilgjengelig for vårt publikum.

Ubegrensede rettigheter på nye sesonger

Ådland sier at på den positive siden, har NRK ubegrensede rettigheter for de nyeste sesongene av Folkeopplysningen. Han synes det er synd at folk har misforstått hvorfor det åtte år gamle programmet er fjernet fra nettspilleren.

– Jeg skjønner at dette med tv-rettigheter er litt vanskelig å forstå seg på for folk som ikke jobber med det. Jeg kan uansett forsikre alle som måtte være i tvil, om at det ikke handler om sensur av noe slag, sier Ådland.

– Og til de som måtte falle for fristelsen og tro at dette er en form for konspirasjon, kan jeg anbefale Folkeopplysningen-episoden «Konspirasjonen» fra 2019.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?