Faktisk.

Du fikk ikke betalt for å bruke strøm natt til søndag

Hvis du bruker strøm når strømprisen er negativ, blir regningen din lavere. Men du må fremdeles betale nettleie og avgifter til staten.

Foto: Heiko Junge / NTB

I det siste har det vært mye snakk om høye strømpriser, og både strømkunder og politikere har rast over nye prisrekorder. Men i helgen snudde det, i hvert fall for en kort periode. Natt til søndag var nemlig strømprisen på Sør- og Østlandet negativ i noen timer.

«I natt kan du få betalt for å bruke strøm»

Det fikk blant andre E24, P4 og Nettavisen til å melde at du faktisk kunne få betalt for å bruke strøm. I lys av Dagbladets nylige beskrivelse av 2021 som «et mareritt for strømkundene», var dette tilsynelatende gode nyheter. Men stemmer det at du faktisk fikk betalt for å bruke strøm natt til søndag?

Kilden i artiklene er kraftbørsen Nord Pool. E24 var først ute, med tittelen «Strømprisene faller kraftig: I natt kan du få betalt for å bruke strøm». I artikkelen sto det:

I fem timer natt til søndag vil prisene i Sør- og Østlandet være negative, ifølge strømbørsen Nord Pool. Prisene er foreløpige og inkluderer ikke strømselskapenes påslag, nettleie og avgifter.

I disse timene vil prisene være på henholdsvis minus 0,3 øre, minus 1,0 øre, minus 1,9 øre i to timer, og så minus 1,0 øre igjen fra klokken 5 til 6. Prisene er per kilowattime.

Dermed «får du» på det meste nesten to øre for hver kilowattime du bruker.

Må fremdeles betale nettleie og avgifter

E24 tar altså forbehold om at prisene ikke inkluderer strømselskapenes påslag, nettleie og avgifter. Like fullt slår de fast i tittelen at du kan få betalt for å bruke strøm. Det samme gjør Nettavisen og P4.

Så hvis du ladet både din egen og naboens Tesla natt til søndag, mens du samtidig satte varmeovnene på fullt, vil du få utbetalt penger?

– Nei, ikke i praksis, sier Aslak Øverås. Han er informasjonssjef i Energi Norge, som er en bransjeorganisasjon for strøm– og nettselskaper.

En strømregning består nemlig av tre deler: strøm, nettleie og avgifter.

– Når strømprisen er negativ vil man ikke betale noe for strømmen, men nettleie og avgifter til staten må fremdeles betales, forklarer Øverås.

Nettleie betales til selskapet som eier strømnettet du er koblet til. Nettleien består av en fast del, og en del som varierer ut i fra hvor mye strøm du bruker. Det har ikke noe å si hva strømmen koster. I tillegg må de aller fleste betale 16,69 øre i elavgift til staten for hver kilowattime man bruker, og moms på denne.

For at det faktisk skal lønne seg for en forbruker å bruke strøm – kun for å bruke strøm, må den negative strømprisen altså være lavere enn minus 16,69 øre og moms på dette, pluss det forbrukeren betaler per forbrukte kilowattime i nettleie. Prisen på nettleie varierer mellom ulike deler av landet. Et eventuelt påslag fra strømleverandøren må også dekkes inn.

1. oktober åpnet verdens lengste undersjøiske strømkabel mellom Norge og Storbritannia. Hva er egentlig North Sea Link, og hvorfor gjør den politikere og folk så sinte?

Får ikke utbetalt penger

Men hva gjør strømleverandørene med regningen når folk bruker strøm mens prisen er negativ, hvis vi ser bort ifra nettleie og avgifter?

– Minus er minus, sier Jon Eikeland. Han er kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft, som selger strøm.

Men det betyr ikke at kundene som brukte strøm natt til søndag får utbetalt penger, forklarer Eikeland.

Kundene som har en spotprisavtale betaler for det strømmen koster når de bruker den. Men dette vil ikke synes som negative priser på strømregningen. Det er fordi strømselskapet regner ut gjennomsnittsprisen per kilowattime du har brukt i perioden regningen dekker.

– Gitt at man bruker strøm i timene med negativ strømpris, vil dette trekke snittprisen ned. Men siden strømmen var relativt dyr både før og etter disse timene, vil ikke regningen bli negativ, sier Eikeland.

Billig fordi det blåser

Ifølge E24 var strømprisen negativ natt til søndag fordi det blåste mye i Tyskland, Nederland og og Danmark.

– I Tyskland får man da nok kraft til å dekke forbruket med fornybare teknologier som vind og sol, og da får vi hjelp med økt import fra et område med lave priser, og da drar det prisene nedover også for oss, sa partner og kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting til E24.

Natt til søndag var ikke første gang vi hadde negative strømpriser i Norge. Ifølge forbrukertjenesten Elskling.no skjedde dette allerede i juli 2020. Også da skrev medier at man fikk betalt for å bruke strøm.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?