Faktisk.

Kan du bare gå fra boten på kollek­tiv­trans­port?

hovedbilde
En norsk bruker på TikTok hevder at du bare kan stikke fra boten hvis du blir tatt i billettkontroll. Foto: Per Løchen/NTB

Påstand

Visste du at hvis det er billettkontroll, og du ikke har billett så kan du faktisk bare gå fra boten.

@tjuagutt. TikTok, 23.04.2024

Konklusjon

Ja, det stemmer hvis kontrollen utføres av kun vektere fra et innleid vekterselskap. De har ikke lov til å bruke fysisk makt. Men transportselskapets egne kontrollører kan holde deg tilbake.

I en viral video på TikTok, som er publisert av kontoen «norske.gullkorn» med brukernavn @tjuagutt, hevdes det at man bare kan gå fra en bot hvis man blir tatt i billettkontroll.

Ifølge vaktvirksomhetloven § 12, har en vekter ikke lov til å bruke fysisk makt utover den enhver har adgang til, jf. straffeloven § 18. Hvis de skal holde deg igjen må de utføre kontrollen sammen med en ansatt i transportselskapet du reiser med. Det bekrefter også Ruter til Faktisk.no.

Denne videoen på TikTok har gått viralt med over 600.000 visninger i skrivende stund. Foto: Skjermdump, TikTok.

Dette kommer frem i yrkestransportloven § 33, og der heter det at transportselskapets egne kontrollører kan holde deg tilbake så lenge du ikke gir tilstrekkelige opplysninger om navn, adresse og fødselsdato. De kan også holde deg igjen mens de sjekker at opplysningene du oppga, stemmer.

Holder tilbake når det er nødvendig

Sporveien, som gjennomfører billettkontroller på trikk og bane, sier til Faktisk.no at folk uten gyldig billett som må holdes igjen, er et marginalt problem.

– Vår billettkontroll (og da snakker vi om trikk og T-bane) praktiserer tilbakeholdelse, slik de har rett til, i de svært få tilfellene det viser seg å være nødvendig – der en passasjer ikke kan fremvise en gyldig billett, sier kommunikasjonsrådgiver i Sporveien, Jan Rustad.

Han legger til:

– Her gis det en grundig opplæring, slik at denne kan gjennomføres i så rolige omstendigheter som situasjonen tillater.

Kommunikasjonsrådgiver i Sporveien, Jan Rustad sier det sjeldent er et problem med folk som sniker og må holdes igjen. Foto: Sporveien

Se TikTok-versjonen av denne saken:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?