Faktisk.

Tysk firma avviser at Trump ville kjøpe korona-vaksinen deres

hovedbilde
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix.

15. mars publiserte den tyske avisen Welt am Sonntag en oppsiktsvekkende sak. Under tittelen «Trump vs. Berlin» skrev avisen at den amerikanske presidenten hadde tilbudt en milliard dollar til et tysk selskap for å få eksklusive rettigheter til en vaksine mot covid-19 (koronasykdom).

Firmaet CureVac skal ha kommet langt i å utvikle en slike vaksine, og tyske politikere var ifølge Welt am Sonntag rasende over at Donald Trump skal ha forsøkt å sikre vaksinen «kun for USA».

NRK publiserte denne saken dagen etter at CureVac hadde avvist at amerikanske myndigheter har forsøkt å kjøpe selskapet. Skjermbilde fra nrk.no.

Saken spredte seg raskt og ble blant annet omtalt av britiske The Guardian, som flere norske medier brukte som kilde. I Norge ble saken blant annet omtalt av NRK, VG, P4 og Dagbladet. Også NTB laget en artikkel, som blant annet ble publisert av TV 2, Nettavisen, Adresseavisen og E24.

Avviste rykter om oppkjøp

Samme dag som Welt am Sonntag publiserte artikkelen sin, sendte CureVac ut en pressemelding. Der sto det at selskapet avviste «alle nåværende rykter om et oppkjøp».

Selskapet opplyste at det er i kontakt med mange organisasjoner og mange lands myndigheter.

CureVac avviste igjen at amerikanske myndigheter har lagt inn bud på selskapet. Skjermbilde fra Twitter.

16. mars avviste CureVac på nytt på Twitter at amerikanske myndigheter hadde kommet med et bud på selskapet. Der bekreftet imidlertid CureVac at selskapet har vært til stede på et møte i Det hvite hus.

VG laget egen sak

VG er det eneste av store norske medier som har laget en egen artikkel om at CureVac avviser at Trump har forsøkt å kjøpe dem opp.

VG publiserte en egen sak om at CureVac avviser at amerikanske myndigheter har forsøkt å kjøpe eksklusive rettigheter til koronavaksinen. Skjermbilde fra vg.no.

Dagbladet skriver i ingressen på sin sak at CureVac avviser Trumps påståtte oppkjøpsplaner. NRK omtaler pressemeldingen fra selskapet langt nede i brødteksten.

ABC Nyheter publiserte 17. mars en artikkel, hvor det ble fastslått at «USA hadde tilbudt det tyske firmaet CureVac 1 milliard dollar for eksklusive rettigheter til en vaksine firmaet arbeider med». Dagen før hadde CurVac avvist nettopp dette på Twitter.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?