Faktisk.

Russland avslørt av egen «bevis-video»

En video skulle bevise at Russland tok kontroll over en ukrainsk by uten å påføre den ødeleggelser. Faktisk Verifiserbar har analysert videoen og funnet en rekke ødelagte bygninger.

En dronevideo russiske myndigheter har publisert på den statskontrollerte tv-kanalen TV Zvezda, skal angivelig vise at den ukrainske bebyggelse i byen Lysytsjansk ikke ble skadet under angrep. Kartmontasjen viser i blått hvor dronen filmer, og hvor Faktisk Verifiserbar har geolokalisert ødeleggelser.

Det har de seneste ukene blitt rapportert om en rekke russiske angrep mot byen Lysytsjansk i Luhansk. 3. juli annonserte Russlands forsvarsminister, Sergei Shoigu, at de hadde tatt kontroll over byen.

Dagen etter publiserte tv-kanalen til det russiske forsvarsdepartementet, TV Zvezda, en nyhetsartikkel, der de hevdet at «fugleperspektiv-bilder vitner upartisk om at Lysytsjansk ikke ble ødelagt under angrepet». De hevdet også at overtakelsen av byen skjedde uten at verken «den urbane infrastrukturen eller boligbygg» ble skadet.

Denne nyhetsartikkelen, som er oversatt av Google Translate, kan fortelle at russiske styrker ikke ødela verken sentrumsbebyggelse eller boliger da byen ble overtatt. En dronevideo er lagt med som bevis. Skjermbilde: TV Zvezda.

«Bevis-video»

Som dokumentasjon publiserte det russiske forsvarsdepartementet en video i nyhetsartikkelen. Den knappe ett minutt lange videoen er filmet med drone, og gjennom fire klipp forsøker Russland å vise hvordan byen står hel og intakt etter invasjonen. Klippene viser oversiktsbilder av byen og nærbilder av boligblokker. Byen ser tilsynelatende uskadd ut.

Faktisk Verifiserbar, en prosjektgruppe av journalister fra flere mediehus i Norge som verifiserer bilder og videoer fra krigen i Ukraina, har geolokalisert og kartmerket stedene som vises i den russiske videoen. Deretter er det samme gjort med steder i byen der det er dokumentert at det har vært angrep.

Kartmontasjen og analysen viser at videoen gir et feil inntrykk av invasjonens konsekvenser. Det beviser at påstanden om at Russland har tatt kontroll over byen uten å ødelegge den, er usann.

Kartmontasjen viser hvor den russiske videoen ble filmet (blått felt), og faktiske ødeleggelser i sentrum og rundt Lysytsjansk. Montasje: Faktisk Verifiserbar.

Faktisk Verifiserbar har kontaktet det russiske forsvarsdepartementet og den russiske ambassaden i Norge. De har ikke svart på henvendelsene.

Militære angrep

Etter mislykkede forsøk på å ta hovedstaden Kyiv og storbyen Kharkiv, har Russland konsentrert seg om å ta kontroll over Donetsk og Luhansk, regionene helt øst i Ukraina.

Blant de mest avgjørende målene har vært Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i Luhansk. De to nabobyene ligger strategisk til på hver sin side av elven Donetsk.

Begge byene har blitt utsatt for russiske angrep, og guvernøren i Luhansk, Serhiy Gaidai, ba i slutten av juni de omlag 100 000 innbyggerne i Lysytsjansk om å evakuere byen.

Sivile mål rammet

Oppfordringen fra guvernøren kom etter at byen hadde opplevd en rekke angrep. I motsetning til hva den russiske videoen viser, så er de faktiske ødeleggelsene i byen store:

En bro mellom Lysytsjansk og nabobyen Sievjerodonetsk er sprengt i to. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters.
Et kulturenter i byen er totalrasert. Foto: Aris Messinis / AFP.
En boligblokk er ødelagt i Lysytsjansk. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters.

En Reuters-journalist til stede i Lysytsjansk beskriver byen og ødeleggelsene slik:

Ukrainske politibiler opp ned, fulle av kuler, store lokale offentlige bygninger brent og beskutt og den ødelagte gullkuppelen til en ortodoks kirke.

Kartmontasje

Den russiske videoen gir inntrykk av å vise store deler av byen og et større blokkområde, men Faktisk Verfiserbars analyse viser noe annet:

  • Videoklippene er filmet fra ulike vinkler, men i realiteten viser de ett og samme boligkompleks.
  • Kartmontasjen Faktisk Verifiserbar har laget, avslører at videoen kun viser avgrensede områder av byen som ikke har vært truffet av militære angrep. Områder der det har vært angrep, er utelatt.

Avslørt i et brøkdels sekund

Det er imidlertid ikke bare hva videoen ikke viser som er interessant. For videoen viser faktisk også ødeleggelser – til tross for at det hevdes at det ikke er ødeleggelser i byen.

Videoen avsløres i et brøkdels sekund, gjennom en frame-by-frame analyse som Faktisk Verifiserbar har gjort.

Like før et klipp erstattes av et annet, dukker en fem etasjes boligblokk opp i venstre hjørne av skjermbildet. Mesteparten av boligblokken er intakt, men studerer man klippet nøye, oppdager man at delen av blokken som vises helt til venstre i klippet, er skadet.

Videoen russiske myndigheter bruker for å bevise at det ikke har vært ødeleggelser av sivile bygg i Lysytsjansk, viser selv ødeleggelser på sivile bygg i Lysytsjansk. Skjermbilde: TV Zvezda.

Veltede kjøretøy

Flere av den ødelagte boligblokkens balkonger er knust til pinneved, og på bakken foran blokken ligger materialer strødd. Det kan tyde på at ødeleggelsene nettopp har skjedd, og ikke for eksempel under et tidligere angrep.

Luhansk-regionen har opplevd kamper helt siden Russlands første militære invasjon i 2014. Men Street View-bilder i Google Maps fra 2021, viser at boligblokken ikke var ødelagt da.

Faktisk Verifiserbar har geolokalisert skadene på boligblokken. De kan ikke ha skjedd før august 2021. Montasje: Faktisk Verifiserbar.

I den russiske videoen kan man også se at det langs veien foran den ødelagte boligblokken ligger veltede kjøretøy plassert som barrikade.

Misvisende sykehus-klipp

Et klipp av inngangspartiet på et hvitt fire etasjes bygg, vises også i den russiske videoen, men baksiden av bygget er ikke med.

I videoen vises det fram et uskadet sykehus. Baksiden får vi ikke se. Skjermbilde: TV Zvezda.

Faktisk Verifiserbar har geolokalisert bygningen – som er byens sykehus. Multidisciplinary Central Hospital ser tilsynelatende uskadd ut i videoen, men Faktisk Verifiserbars kartmontasje avslører at rett bak sykehuset ser det annerledes ut.

Baksiden av sykehuset får vi ikke se. Bilder derfra forteller en annen historie, viser blant annet et bilde Luhansk-guvernøren delte på Telegram.

Sykehuset og flere nærliggende bygg ble ødelagt i et russisk artilleriangrep i mars, ifølge den ukrainske avisen Pravda.

Et bilde delt av Luhansk-guvernøren på Telegram, viser hvordan flesteparten av vinduene på baksiden av bygget er knust. Senere bilder tatt i området viser at også nabobygg ble skadet.

Nabobygget bak sykehuset er totalrasert. Der det før sto en bygning, står nå kun skjelettet av bygningen igjen. Foto: Aris Messinis / AFP. Montasje: Faktisk Verifiserbar.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?