Foto: Sam Tarling / Human Rights Watch, Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 US
Publisert
17. januar 2020 kl. 09.07 av Mina Liavik Karlsen og Morten Langfeldt Dahlback
Facebook

Denne notisen er del av vårt samarbeid med Facebook.

Embed
Notis
Nei, det er ikke Aisha Shezadi som hentes hjem fra Syria

Etter at det tirsdag ble kjent at en 29 år gammel, terrorsiktet IS-kvinne og to barn skulle hentes hjem til Norge fra Syria, har flere bilder sirkulert i sosiale medier.

Bildene viser 28 år gamle Aisha Shezadi fra Bærum, som fremdeles befinner seg i Syria, sammen med ett barn.

Ifølge VG har Shezadi tidligere bedt UD om hjelp til å returnere til Norge, men hun har senere uttalt at hun ikke ønsker å bidra til returprosessen. NRK skriver at 6 av minst 11 kvinner som har reist fra Norge til Syria er funnet av enten Aftenposten eller NRK. 5 av disse skal ha norsk statsborgerskap. Ifølge NRK er det snakk om følgende kvinner:

  • En kvinne (29) fra Oslo med to barn. Det ene barnet hennes, en gutt på fem år, er alvorlig syk. Hun har sagt i intervju med NRK at hun har et sterkt ønske om å returnere til Norge. Det er disse tre som nå hentes tilbake til Norge.
  • Aisha Shezadi Kausar (28) fra Bærum med ett barn. Kausar ble flyttet til leiren Al Roj i vår. Har tidligere sagt til Aftenposten at hun ønsker å komme tilbake til Norge, men helst Pakistan. I oktober sa hun til NRK at hun angret på at hun hadde bedt norske myndigheter om hjelp.
  • To kvinner i 20-årene fra Bærum, som til sammen har tre barn. Begge har sagt at de ønsker å returnere til Norge. Kvinnene er kjent fra Åsne Seierstads bok «To søstre».
  • Kvinne (32) fra Levanger. Kvinnen er barnløs. Hun omtaler tiden med terrorgruppa IS som den beste i sitt liv.
Hjelp oss å spre fakta. Del denne notisen.
Endringer
mode_edit
17. januar 2020 kl. 10.18

Endrer setningen «Ifølge VG har Shezadi tidligere bedt UD om hjelp til å returnere til Norge, men hun har siden trukket søknaden» til «Ifølge VG har Shezadi tidligere bedt UD om hjelp til å returnere til Norge, men hun har senere uttalt at hun ikke ønsker å bidra til returprosessen».

Publisert
17. januar 2020 kl. 09.07 av Mina Liavik Karlsen og Morten Langfeldt Dahlback
Facebook

Denne notisen er del av vårt samarbeid med Facebook.

Embed