Artikkel

India-Pakistan: Falske jagerfly-klipp gikk viralt

Flere videoer som skulle vise hvordan Pakistan skjøt ned jagerfly fra India, er falske og stammer fra videospill.

Det er delt mange falske videoer som påstås å vise nedskytingen av indiske kampfly.
Publisert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Etter at India gjennomførte en omfattende militæroperasjon mot ulike mål i Pakistan og den Pakistan-kontrollerte delen av Kashmir 7. mai, har informasjonskrigen mellom de to landene eskalert. 

Sentralt i informasjonskrigen er narrativet om hva som skjedde med fem indiske jagerfly under angrepet natt til 7. mai. Faktisk.no har funnet at bilder, videoer og påstander om dette har fått stor spredning i sosiale medier.

Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.  

Styrtet eller skutt ned? 

Både navngitte og ikke navngitte pakistanske kilder har uttalt at fem indiske jagerfly ble skutt ned mens de befant seg i indisk luftrom. Blant annet har Pakistans militære talsperson, Ahmed Sharif Chaudhry, sagt det til Al Jazeera

India har ikke bekreftet at jagerflyene er skutt ned, og det er heller ikke bekreftet av uavhengige kilder. Ifølge Reuters har fire lokale myndighetspersoner i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir sagt at tre jagerfly krasjet på tre ulike steder i Himalaya-regionen.

The New York Times skriver at mye tyder på at minst to luftfartøy skal ha krasjet i India og den India-kontrollerte delen av Kashmir, og siterer lokale vitner og nyhetskilder, samt tre anonyme offisielle indiske kilder. 

Kort historie om Kashmir-området

Fjellområdet Kashmir er delt mellom India, som kontrollerer rundt 45 prosent, Pakistan som kontrollerer rundt 38 prosent og Kina som kontrollerer rundt 17 prosent. I tillegg kjemper opprørsgrupper for løsrivelse, særlig fra India. Området har vært preget av konflikt i mange år, særlig mellom India og Pakistan. Striden er også en del av den større konflikten mellom de to landene, som begge gjør krav på hele området. Det har vært flere sammenstøt gjennom årene, og konflikten utløste kriger i 1947, 1965 og 1999. Kashmir ses på som et viktig strategisk område, mye på grunn av naturressursene. Flere store elver springer ut fra Kashmir, og både India og Pakistan har vært opptatt av kontroll over vannressursene. Informasjonskrig har lenge vært en sentral del av konflikten.

Kilder: FN-sambandetHuman Rights WatchReuters og Al Jazeera.

CNN siterer en anonym fransk etterretningskilde som sier at et Rafale-kampfly fra det indiske luftforsvaret ble skutt ned av Pakistan. Dette vil i så fall være første gang at et av de sofistikerte franske kampflyene er tapt i kamp, skriver CNN.

Militæroperasjonen, kalt Operation Sindoor, kom som svar på et angrep i april, der 26 hinduistiske mannlige turister ble drept i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir. Sindoor er det røde pulveret som hinduistiske gifte kvinner bruker blant annet i pannen. Navnet på operasjonen skal være en referanse til de etterlatte enkene etter angrepet på turistene

Delte klipp fra videospill 

En av videoene som har blitt delt hyppig, har Faktisk.no verifisert at ikke bare er falsk fordi den ikke viser de påståtte angrepene, men også fordi det man ser i videoen ikke viser virkeligheten.

I videoen ser man flere kampfly mot en himmel i skumring som flyr og blir skutt mot. «Skuddene» er synlige både i form av større gule lys, og korte striper med røde lys. Flere kampfly blir også truffet av «skuddene» og vi ser ett av dem falle mot bakken. 

Videoen har blitt spredt svært bredt i mange forskjellige kanaler. Faktisk.no har funnet videoen delt blant annet på YouTube, X og Facebook. Særlig på YouTube har forskjellige versjoner av den samme videoen blitt hyppig delt i løpet av 7. mai, men de aller fleste opplastningene har fått svært få visninger på plattformen.

I et innlegg som er delt på X, påstår eksempelvis en X-bruker at videoen viser et pakistansk kampfly som blir skutt ned av det indiske luftforsvaret i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir.

Dette er feil. Videoen viser nemlig en scene fra et videospill, og trolig det taktiske skytespillet Arma. Det som trolig er den originale opplastningen av videoen, finner vi på Facebook-siden Coffin Games. Videoen ble publisert allerede 19. april og viser både et større utsnitt av skjermen og er i bedre kvalitet enn versjonene som har blitt publisert andre steder i sosiale medier. 

Faktisk.no har sammenliknet videoen med andre videoer som har blitt lagt ut fra Arma-spillet. Her ser vi tydelige likheter i bevegelse, grafikk og bilder. 

Se verifiseringen her: 

1 million visninger

Det er på X at innlegg med videoen har fått et mye høyere antall interaksjoner og visninger. Spesielt X-innlegget som er omtalt over har blitt sett over en million ganger og delt over 1500 ganger. 

Videoen har også tidligere blitt debunket på X, blant annet av en konto som heter D-Intent Data. De omtaler seg selv som et uavhengig «propaganda og fake news detection centre», men finnes ikke på listen over organisasjoner som er tilknyttet det internasjonale faktasjekknettverket IFCN

Også andre videoer, som stammer fra samme og liknende videospill, har blitt satt i kontekst med å skulle vise kampfly som blir skutt ned i Kashmir-regionen. Blant annet her og her blir video fra videospill påstått å vise pakistanske kampfly som blir truffet av det indiske luftforsvaret. Her viser en liknende video, også fra videospill, det som påstås å være indiske kampfly som skytes ned av det pakistanske forsvaret. Ingen av disse videoene er ekte eller viser det som påstås i innleggene.

Det er også delt mange bilder og videoer som hevdes å vise nedskutte indiske fly, men som i virkeligheten viser gamle hendelser som ikke er relatert til onsdagens angrep. BBCs faktasjekker Shayan Sardarizadeh har funnet flere eksempler på gamle videoer og bilder som deles som nye. 

Avis slettet X-innlegg

Den indiske engelskspråklige avisen The Hindu publiserte 7. mai et innlegg på X der de skrev at tre indiske kampfly hadde krasjet i det indisk-kontrollerte Jammu og Kashmir-området. Avisen skrev at de hadde fått informasjonen fra en ikke navngitt representant for myndighetene. Sammen med teksten ble også fire bilder av det som viser vrakrester publisert. 

Men bildene av vrakrester er ikke bevis på at indiske kampfly har blitt skutt ned. Både The New York Times og BBC Verify har undersøkt bilder av vrakrester fra forskjellige områder. De mener bildene ikke viser vrak av kampfly, men heller drivstofftanker, eller såkalte «drop tanks». Slike tanker kan kastes ut under flygning, og indikerer ikke nødvendigvis at et fly er skutt ned, skriver BBC Verify

I innlegget som nå er slettet påsto avisen The Hindu at minst tre indiske kampfly hadde krasjet i Jammu og Kashmir-området.
Dette innlegget ble publisert av avisen i etterkant av at de slettet innlegget til venstre. Her beklager The Hindu.

Trevor Ball ved Armanent Research Services, har sett på bilder fra Wuyan i Pulwama i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir. Våpeneksperten mener ifølge The New York Times at bildene viser en drivstofftank, trolig fra et kampfly av typen Rafale eller Mirage. Han kunne ikke slå fast om tanken var falt ned som følge av et angrep.

Et av flere bilder som ble tatt i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir, i Wuyan i Pulwama-distriktet, 7. mai. Bildene viser trolig rester av en drivstofftank.

Innlegget til The Hindu ble i løpet av morgenen 7. mai slettet. I etterkant publiserte avisen et nytt innlegg der de skrev at de fjernet innlegget fordi det ikke har kommet noe offisiell informasjon eller bekreftelse på hendelsen fra indiske styresmakter. 

Israelske tropper var videospill

Dette er ikke første gang at klipp fra videospill blir brukt i krigspropaganda. Under den pågående krigen i Midtøsten er det flere eksempler på at klipp fra videospill har blitt fremstilt som reelle krigshandlinger. Tidlig i krigen ble det blant annet spredt klipp som ble hevdet å vise israelske stridsvogner på vei inn i Gaza, men som i realiteten var klipp fra videospillet Arma 3.

Blant dem som tidlig i krigen på Gazastripen delte videospill-klippet, var den britiske politikeren Nick Griffin. Han delte klippet på X, hvor han har nærmere 63 000 følgere. Posten har over fem millioner visninger, og er ikke fjernet til tross for at det er blitt debunket som falskt innhold. Griffin er politiker og tidligere leder av det ytterliggående høyreorienterte partiet British National Party.

Nick Griffin delte denne posten på X 1. november 2023. Videoen viser ikke israelske bakkestyrker på vei inn i Gaza.

Ikke-verifiserbare bilder

I etterkant av angrepene natt til 7. mai foregår det også en ord- og informasjonskrig om vannkraft. Angrepene natt til 7. mai skjedde bare noen timer etter at Indias statsminister Narendra Modi kunngjorde at India ville stoppe vannstrømmen over landets grenser.

Fra pakistansk side har det kommet en rekke påstander om at vannkraftverket Neelum–Jhelum var blant målene, noe som avvises og omtales som løgn fra indisk side.

Faktisk.no har funnet flere bilder som blir hevdet å vise vannkraftverket, men som per nå ikke lar seg verifisere fordi det mangler pålitelige referansebilder å sammenligne de brukergenererte bildene i sosiale medier med. 

Kashmir ses på som et viktig strategisk område, mye på grunn av naturressursene. Flere store elver springer ut fra regionen, og både India og Pakistan har vært opptatt av kontroll over vannressursene.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold