Faktisk.

Alt blir dyrere – hvorfor settes renta opp?

Ikke siden desember 1988 har det vært en sterkere prisvekst i Norge. Hvorfor må de sette opp renta, så lånene blir dyrere også?

Bensinen er dyrere. Strømmen er dyrere. Maten er dyrere. Det føles som alt er blitt dyrere, og det stemmer til en viss grad. Ikke på 30 år har vi hatt en sterkere årsprisvekst som i mai i år. Så hvorfor i all verden bestemmer sentralbanken at lånene våre skal bli dyrere også?

Inflasjonen når høyder vi ikke har sett på 30 år i Norge. I mai i år hadde konsumprisindeksen steget med 5,7 prosent, sammenlignet med 2021.

Det betyr at på bare ett år har saker og ting blitt 5,7 prosent dyrere. Det du i fjor kunne få kjøpt for 100 kroner, må du i år betale 105 kroner og 70 øre for.

Dette merkes blant annet på bensinprisen, strømprisen og etter 1. juli skal vi visst merke det på matvareprisen også, lover bransjen selv.

I tillegg til alt dette, valgte sentralbanken i juni å sette opp renta med 0,5 prosentpoeng. Det var den kraftigste rentehevingen på 20 år.

Så ikke nok med at det meste annet blir dyrere, nå skal lånene våre bli dyrere også. Og det er, i motsetning til mye av den andre prisveksten, en villet handling.

Hvorfor i all verden gjør de det? Svaret får du i videoen over!

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?