Faktisk.

Mye spredt graf blir misforstått

Uvaksinerte hadde sju ganger høyere risiko for å havne på sykehus med covid-19 sammenlignet med fullvaksinerte i uke 48. Likevel var det flere fullvaksinerte som ble innlagt. Hvordan kan det ha seg?

Skjermbilde: Aftenposten.

Et bilde av en liten grønn stolpe og en langt høyere rød stolpe har det siste døgnet blitt mye spredt i sosiale medier. Grafikken stammer fra en artikkel Aftenposten publiserte 13. desember.

Siden bildet blir delt uavhengig av artikkelen, er det ikke alle som har fått med seg hva grafikken viser. Enkelte tror for eksempel at den viser andelen fullvaksinerte og uvaksinerte innlagte på sykehus.

«Skjønner ikke regnestykket når det gjelder innlagte! I går var 6 av 10 innlagte vaksinerte. Og det er absolutt ikke første gangen de vaksinerte har vært i flertall», var en av reaksjonene i kommentarfeltet.

Også Aftenposten skriver at «de fleste» som blir innlagt er fullvaksinerte. Så hva er det den mye delte grafikken egentlig viser?

88 prosent var fullvaksinerte

Tallene Aftenposten har brukt er fra uke 48, altså perioden fra 29. november til 5. desember. Først skal vi se på hvor stor andel av befolkningen som var vaksinert per 5. desember.

Nesten 3,9 millioner personer eller 88 prosent av befolkningen over 18 år hadde da tatt minimum to doser med koronavaksine og var fullvaksinerte. I tillegg hadde rundt fire prosent tatt én vaksinedose og hadde noe beskyttelse mot viruset.

Åtte prosent var uvaksinerte, ifølge tall fra FHI.

Flest fullvaksinerte innlagt

Så over til dem som blir smittet av covid-19 og blir så syke at de må legges inn på sykehus. I artikkelen skriver Aftenposten at «de fleste» som legges inn er fullvaksinerte. Det stemmer at det er flere fullvaksinerte enn uvaksinerte, ifølge ukerapporten til FHI.

I uke 48 ble totalt 282 nye pasienter innlagt med påvist covid-19 på norske sykehus. 208 av dem var innlagt med covid-19 som hovedårsak. Av disse var 101 pasienter fullvaksinerte, mens 83 pasienter var uvaksinerte.

Andelen uvaksinerte som måtte legges inn på sykehus var likevel langt høyere enn for fullvaksinerte. Her er det viktig å huske på at det er langt flere som er fullvaksinert enn uvaksinert.

Sju ganger høyere risiko

Så langt har vi sett at det er langt flere som er fullvaksinert enn uvaksinert, og at det er flere fullvaksinerte enn uvaksinerte som legges inn. Hva viser egentlig grafikken som deles?

Den viser at risikoen for å bli lagt inn på sykehus med covid-19, er langt høyere for dem som er uvaksinerte enn for dem som er fullvaksinerte.

Tallene har Aftenposten hentet fra FHIs ukerapport. Siden det er så mange færre som er uvaksinerte enn fullvaksinerte, har FHI regnet om til antall innlagte per 100 000 fullvaksinerte og per 100 000 uvaksinerte over 18 år.

Da ser vi at blant 100 000 fullvaksinerte personer, ble 2,7 innlagt på sykehus med covid-sykdom i uke 48. Blant dem som var uvaksinerte, ble 19,8 av 100 000 personer innlagt.

Dette viser at risikoen for å bli innlagt på sykehus var rundt sju ganger så høy for dem som ikke var vaksinert i uke 48.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?