Faktisk.

Fortsatt forvirring rundt tilbake­trekking av PCR-test i USA

Testen ble ikke trukket fordi den var upålitelig eller ikke kunne skille mellom covid-19 og influensa. Men amerikanske CDC vil heller at laboratoriene skal bruke tester som kan påvise både korona- og influensavirus.

hovedbilde
Foto: Jil Yngland / NTB.

I juli kunngjorde CDC at godkjenningen av en PCR-test for covid-19 ville bli trukket tilbake 31. desember 2021. CDC er det amerikanske folkehelseinstituttet Centers for Disease Control and Prevention.

Mange har hevdet at tilbaketrekkingen skjedde fordi testen var upålitelig, og ikke kunne skille mellom covid-19 og influensa. Det er feil.

I virkeligheten ville CDC at amerikanske laboratorier skulle begynne å bruke tester som kunne påvise både covid-19 og influensa i forbindelse med influensasesongen.

Den feilaktige påstanden om at CDC hadde funnet ut at PCR-testen var upålitelig, ble også spredt i Norge. Vi skrev om dette i juli:

Feilinformasjon spredte seg på nytt

Etter hvert som 31. desember nærmet seg og godkjenningen av testen skulle trekkes tilbake, begynte den feilaktige påstanden å spre seg på nytt. Faktisk.no har fått flere tips om saken den siste tiden.

Norske Facebook-brukere delte blant annet en lenke og et skjermbilde fra det canadiske nettstedet Global Research. Nettstedet tilhører den pensjonerte professoren Michel Chossudovsky, som før det amerikanske valget i 2020 ble beskyldt for å spre desinformasjon og ha forbindelser til Russland. Chossudovsky avviste dette via sin advokat.

Dette skjermbildet og en lenke til artikkelen på det canadiske nettstedet Global Research har blitt spredt blant nordmenn på Facebook. Nettstedet er kjent for å spre desinformasjon, og har blitt beskyldt for å ha bånd til Russland av amerikanske myndigheter. Skjermbilde: Facebook.

Faktasjekket av flere

Innholdet i artikkelen har blitt merket som «delvis feil» på Facebook både av faktasjekkerne i Science Feedback, AFP United States og USA Today.

Det stoppet ikke flere norske Facebook-brukere fra å dra sine egne feilaktige konklusjoner om de amerikanske PCR-testene:

Hele grunnlaget for pandemien er smittetalla fra pcr-testene. Krisegodkjenningen på disse utløp 31.12.21 (kilde FDA og CDC) som betyr at testene nå er ugyldig for bruk, som igjen betyr at Hele grunnlaget for innføring av restriksjonene/smittevernslove er ULOVLIG.
Hmmm hvor mange ganger har vi ikke sagt akkurat dette? PCR testene kan ikke skille mellom Sars-cov2 og en vanlig influensa! Påtide å forstå at myndighetene dine har holdt deg for narr i snart 2 år.

Skiller mellom covid-19 og influensa

Budskapet i innleggene om tilbaketrekkingen av PCR-testen, er at CDC angivelig mener at testen ikke kan skille mellom covid-19 og influensa. Denne feilaktige ideen spiller en viktig rolle i miljøer som tror at pandemien er sterkt overdrevet, og at covid-19 i virkeligheten er en slags influensa.

Korona er mer dødelig enn influensa, og koronaviruset er ikke et influensavirus. Det er heller ikke riktig at PCR-testene er grunnleggende upålitelige.

Og det stemmer ikke at koronatestene ikke kan skille mellom influensa og covid-19:

Har ingenting med upålitelighet å gjøre

Men det er altså riktig at den CDC-utviklede PCR-testen som har blitt brukt i USA, mistet godkjenningen 31. desember 2021.

Årsaken er at CDC ønsker at laboratorier i USA skal bruke PCR-tester som kan påvise både koronavirus og influensavirus. Det bekreftet CDC-talspersonen Kristen Nordlund overfor faktasjekkerne i Factcheck.org i juli.

Factcheck.org siterte også en talsperson for den amerikanske Food and Drug Administration (FDA), som blant annet godkjenner legemidler, på at det ikke er stilt spørsmål ved PCR-testens pålitelighet.

I tillegg finnes det i dag en rekke PCR-tester som kan brukes til å påvise koronaviruset og influensa, sier Michael Mina, som er universitetslektor i epidemiologi ved Harvard til nettstedet.

Med andre ord er det helt feil at CDC vil fjerne godkjenningen av PCR-testen fordi instituttet mener at testen er upålitelig.

Forsker: – Helt udramatisk

– Dette er helt udramatisk.

Det sa immunolog og professor ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, om tilbaketrekkingen av den amerikanske testen til Faktisk.no i juli.

– Slik jeg tolker dette, er det en nødgodkjenning fra FDA som CDC fikk tidlig i pandemien, sa hun.

– Nå har pandemien utviklet seg, så det er god grunn til å justere testen. Det vil si at de trekker den første testen tilbake fordi de ønsker at laboratoriene skal bruke en bedre egnet test nå som pandemien er kommet over i en ny fase.

Anne Spurkland er immunolog og professor ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO.

Spurkland viser blant annet til at varianter av koronaviruset ikke alltid blir fullt og helt fanget opp av PCR-testene. Grunnen er at variantene kan ha endret seg, slik at de mangler én eller flere av «delene» testen var laget for å fange opp. Testene som brukes nå inneholder derfor flere PCR-oppsett som tester flere deler av viruset samtidig.

I tillegg vil CDC som nevnt at amerikanske laboratorier skal teste for influensa og covid-19 samtidig når influensasesongen kommer. Spurkland forklarer at CDC har to PCR-oppsett for å påvise koronaviruset og to for å påvise influensa. Når disse settes sammen i en «multipleks»-test, kan begge virus påvises i ett og samme reagensrør i stedet for gjennom to ulike tester.

– Det ville vært en idiotisk bruk av reagenser å ikke gjøre dette når man har muligheten, sier Spurkland.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?