Nei, halvparten får ikke placebo-vaksine
Et skjermbilde av en dialog mellom Legemiddelverket og en privatperson, har fått noen til å tro at halvparten av koronavaksinene er placebo. Det stemmer ikke.
For tiden deles et skjermbilde av en samtale Legemiddelverket hadde med en privatperson:
«Hei, hvor mange % får placebo kontra coronavaksine?» spør privatpersonen i en melding på Facebook.
Placebo er «luremedisin» som ikke inneholder medisinsk virksomme stoffer, men som til forveksling ligner på et legemiddel som man ønsker å teste effekten av.
Legemiddelverket svarer privatpersonen at det er vanlig at halvparten av deltakerne får placebo når vaksiner testes ut, men at det også kan være en lavere andel som får placebo.
«For koronavaksiner er det vanligst så langt at halvparten får vaksine og halvparten får placebo», skriver Legemiddelverket.
Den siste setningen har fått flere til å tro at bare halvparten av dem som nå vaksineres mot koronaviruset i Norge, får ekte vaksine. Legemiddelverket har fått en rekke henvendelser om dette den siste uken.
Tok ikke med hele samtalen
– Vi har merket en stor økning i henvendelser over helgen. Vi har nå skjønt at et skjermbilde fra en samtale vi hadde med en av de første som stilte spørsmål om placebo, sirkulerer rundt i forskjellige grupper og kommentarfelt, skriver Vibeke Åbyholm, enhetsleder i Legemiddelverket, i en e-post til Faktisk.no.
– Skjermbildet er tatt ut av sin sammenheng. Vi svarte generelt om bruk av placebo i vaksinestudier. Alle som vaksineres i Norge får selvfølgelig koronavaksine.
Legemiddelverket opplyser at resten av samtalen ikke er med på skjermbildet som deles, og at dette nok er årsaken til forvirringen. Videre spør nemlig privatpersonen «så halvparten får altså placebo i dag, siden dette er et forsøk som varer ut 2022?»
Legemiddelverket svarer da at de tror vedkommende misforstår, og at det kun er noen deltakere i begrensede studier som får placebo. I svaret står det også at alle som er med i det ordinære vaksinasjonsprogrammet får vanlig koronavaksine.
– Dette har vedkommende latt være å ta med når skjermbildet deles, og det fremstår derfor som om vi svarer på hvor mange som får placebo av dem som får koronavaksine i Norge, sier Åbyholm.
Deltakelse i studie krever samtykke
Flere av dem som har kontaktet Legemiddelverket tror at koronavaksinene fremdeles er under utprøving, og at mange derfor får placebo. Det er ikke tilfelle:
– Alle som vaksineres i vaksinasjonsprogrammet i Norge får selvfølgelig koronavaksine og ikke placebo. Vi godkjenner vaksiner på bakgrunn av studier. Da er det viktig at vi vet de virker. Derfor har man kontrollgrupper som får placebo, forklarer medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen.
Det er også vanlig å gjøre studier etter at en vaksine har blitt godkjent. Dette gjøres for å skaffe kunnskap om langtidseffekter og beskyttelse mot ulike virusvarianter.
– Men dette skjer kun etter samtykke fra studiedeltakerne, understreker Madsen.
Noen av dem som har kontaktet Legemiddelverket knytter også skjermbildet opp mot meldinger om at helsepersonell ved en feiltagelse har gitt saltvann istedenfor vaksine. Dette har skjedd med et begrenset antall personer i blant annet Kongsvinger og Farsund, og har ingenting med utprøving av vaksiner å gjøre.