Faktisk.

Ny «mask­e­selger» nekter å opplyse hvem som står bak

Markedsfører «elektrisk respirator luftmaske» til norske Facebook-brukere, men du bør ikke stole på dem.

Torsdag 19. mars advarte vi mot nettstedet Norskemasker.com som markedsførte virussikre ansiktsmasker på Facebook og Instagram.

Nå har en ny aktør dukket opp som det er all grunn til å advare mot.

Men aller først: I denne saken skrev vi hvordan du avslører useriøse nettbutikker. Denne guiden finner du her:

Dukket opp samme dag

Slik ser siden ut nå. Skjermdump: Pust365.com

Etter at Faktisk.no advarte mot slike nettbutikker, fikk vi tips fra en leser om nettstedet «Pust365.com», som markedsførte en «elektrisk» ansiktsmaske på «salg» til 1189,3 kroner – nedsatt fra 1699 kroner.

Ved å gjøre de samme undersøkelsene som beskrevet i saken over, fant vi ut at domenet pust365.com ble registrert samme dag. I tillegg ble Facebook-siden Pust 365 opprettet.

Ved å søke på Whois.com, fremkommer det at domenet er registrert i Rogaland.

Utover dette finnes det ingen opplysninger om hvem som står bak nettstedet, hvor selskapet holder til, adresse, telefonnummer, organisasjonsnummer eller andre opplysninger. Verken på sidene eller i registreringsinformasjonen.

Både angrerettloven og ehandelsloven pålegger dem som driver netthandel å opplyse om dette.

Hvis en nettbutikk ikke oppgir denne informasjonen, har du all grunn til å styre unna.

Man får heller ikke vite merke eller produksjonssted på selve masken de angivelig selger.

Forsvant og kom tilbake

Slik markedsføres siden på Facebook. Skjermdump: Facebook

Nettstedet forsvant plutselig dagen etter, før Faktisk.no rakk å omtale det.

25. mars fikk vi nye tips fra lesere om at nettstedet var kommet tilbake. På Facebook markedsføres nå den samme masken gjennom annonseposter. Denne gangen til en helt annen pris: 650 kroner.

Nå heter masken «PUST 365 luftmaske» som gir «Effektiv beskyttelse mot: Bakterier og virus Allergier f.eks – Pollenallergi Fibrøse mineraler f.eks – Asbest»

Prisen som oppgis er «avgift inkludert» uten at det opplyses hva slags avgift det er snakk om.

Falsk e-post

Utenom informasjon om masken, er det lenket til «kontakt oss» og «FAQ» (ofte stilte spørsmål).

Kontaktsiden henviser til «Kundeservice» som består av e-postadressen kundeservice@pust365.no.

Mailen til kundeservice går til et domene som ikke eksisterer. Skjermdump: Pust365.com

Merk at selve nettstedet har en .com-adresse, ikke en .no-adresse. Domenet pust365.no finnes ikke, og derfor finnes heller ikke epostadressen som oppgis som kundeservice.

Det er bare virksomheter registrert i enhetsregisteret eller folkeregistrerte personer over 18 år med norsk postadresse som kan ha norskregistrerte .no-domener.

Les mer om dette hos Norid.

Faktisk.no har tatt høyde for at e-postadressen er skrevet inn feil, og egentlig skal være kundeservice@pust365.com. E-poster til denne adressen møtes imidlertid med en feilmelding, og blir ikke besvart.

Ikke registrert selskap

Det finnes bare ett registrert selskap i Norge som har Pust365 i navnet. Det er enkeltmannsforetaket Pust365 Tangerås som eies av sykepleier og treningsgründer Sissel Tangerås i Bergen. Hun blir overrasket når Faktisk.no tar kontakt.

– Nei, dette har ingenting med oss å gjøre.

Tangerås driver ni treningssentre i Bergensregionen under navnet Aktiv365, og er selv sykepleier, gestaltveileder og pusteteknikkveileder.

Derfor opprettet hun selskapet Pust365 Tangerås i fjor sommer for å spesialisere på veiledning innen stressmestring gjennom pusteteknikker.

– Ettersom dette bare har vært på planstadiet, har jeg verken opprettet nettsted eller Facebook-side. Det eneste jeg har gjort er å lage en instagram-side, forteller hun.

Hun reagerer på at noen bruker hennes selskapsnavn til å markedsføre pustemasker i Norge, og vil nå undersøke hva hun kan gjøre med det.

Kinesisk maske

Produsenten av masken kan spores til Shenzhen i Kina. Skjermdump: Gsunan Smart Life

Ved å gjøre et omvendt bildesøk har vi sporet selve masken til en fabrikk i Kina. Den er produsert av selskapet Gsunan smart life, som har spesialisert seg på utstyr til mobiltelefoner og elektronikk.

Masken selges også av dingsebutikken Rivonuo Store og flere andre på det kinesiske nettmarkedet alibaba.com og aliexpress.

Prisene her varierer fra 211 kroner til 289 kroner.

Lær hvordan du søker med bilder:

Nekter å svare

Faktisk.no har gjentatte ganger forsøkt å nå den eller de som står bak nettstedet Pust365.com. De har verken besvart våre e-poster eller henvendelser via Facebook-siden de markedsfører fra.

Faktisk.no er blitt gjort kjent med at lesere som selv har etterspurt informasjon på denne Facebook-siden har blitt blokkert.

Kritiske kommentarer på annonseposten skal ha blitt slettet.

Det er derfor all grunn til å tro at Pust365 er en useriøs aktør du ikke bør stole på.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?