Faktisk.

Hva er lov i Qatar under fotball-VM?

En mye spredt plakat som ønsker velkommen til Qatar, inneholder feilinformasjon. Men noen av «forbudene» viser handlinger som også er forbudt etter qatarsk lov eller som er vanlige å fraråde for besøkende til landet.

«Qatar welcomes you!»

Slik starter en plakat som har spredt seg på sosiale medier halvannen måned før avsparket for fotball-VM. Her bes besøkende til landet om å «vise respekt for lokal religion og kultur» gjennom å unngå følgende:

Drikke alkohol, homoseksualitet, uanstendighet, banning (profanitet), høy musikk og lyder, dating, å ikke vise respekt for hellige steder og å ta bilde av personer uten samtykke.

Plakaten er ikke publisert av qatarske myndigheter, men av «Reflect Your Respect», en grasrot-kampanje som jobber for å fremme tradisjonelle og islamske verdier i Qatar Skjermdump: RYRQatar, Twitter.

Hvem står egentlig bak, og stemmer noe av innholdet? Det skal vi se nærmere på.

Plakaten ble først spredt på arabisk, før spredningen tok av også på engelsk – og norsk. Blant annet er den delt av det arabiske fotballnettstedet EPL World, som har over 2,8 millioner følgere på Twitter.

Avvises

Ifølge Marc Owen Jones, professor i Midtøsten-studier ved Hamad bin Khalifa-universitetet i Qatar, har plakaten fått over 15 000 retweets og over 45 000 liker-reaksjoner.

Jones står bak flere studier om spredning av desinformasjon. Han avviser innholdet og sammenligner gruppen som står bak med folk som står i byer over hele verden og deler ut flygeblader om Gud og religion.

– Nei, alkohol har ikke blitt forbudt – tvert imot har reglene blitt mindre strenge – det har heller ikke musikk, dating, høye lyder eller banning, skriver han på Twitter.

Plakaten er ikke publisert av qatarske myndigheter, noe VM-komiteen har sett seg nødt til å presisere. I en uttalelse skriver komiteen at plakaten ikke er fra en offisiell kilde, og at den inneholder faktafeil.

Plakaten er faktasjekket av blant annet Reuters, AFP og News Mobile. Dagbladet, TV 2 og Aftenposten har skrevet om saken.

Ikke overrasket

Men selv om plakaten ikke er offisiell, viser flere av illustrasjonene oppførsel som det er vanlig å advare mot for tilreisende til det muslimske landet. Noen av handlingene kan føre til arrestasjon, bøter, deportasjon, og/eller fengselsstraff.

Mari Norbakk, sosialantropolog og forsker ved Chr. Michelsens Institutt med fokus på Egypt og Qatar, er ikke overrasket over det som deles før VM.

– Som en person som jobber med Qatar, så reagerte jeg ikke. Det er mange i Qatar som ønsker at folk skal respektere disse tingene, sier hun.

– Jeg kjenner ikke til akkurat denne organisasjonen, men har flere ganger tidligere opplevd at det deles ut flygeblader som ber om respekt for offentlig moral i bekledning.

– Noe av det som listes opp, er forbudt, mens noe ikke er det, oppsummerer Mari Norbakk, forsker ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen. Foto: Åse Roti Dahl, CMI

Qatarske kvinner

Det er «Reflect Your Respect» som står bak den mye delte plakaten, en kampanje som jobber for å fremme tradisjonelle, islamske verdier i Qatar. Kampanjen ble først lansert i 2012 og relansert i 2014, for å oppfordre utlendinger til å dekke til skuldre og knær på offentlige steder.

Ifølge Doha News var det qatarske kvinner som stod bak. Talsperson Umm Abdullah fortalte at mange qatarske kvinner unngikk offentlige steder og kjøpesentre, fordi de ikke ville eksponere seg selv eller barna for disse tingene.

– Vi vil ta vare på våre tradisjoner og verdier, sa hun.

Også i 2014 førte kampanjen «Reflect Your Respect til debatt og internasjonale overskrifter med oppfordringen om å dekke seg til i Qatar. «Ikke bruk shorts i Qatar», skrev Washington Post. Al Arabiya News skrev at noen reagerte med «sjokk», mens andre støttet kampanjen. Skjermdump: Alarabiya News

«Reflect Your Respect» viste til paragraf 57 i Qatars grunnlov. Den sier at alle som oppholder seg i landet, har plikt til å overholde offentlig orden og moral i tråd med nasjonale tradisjoner og etablerte skikker.

Det står imidlertid ikke noe i den qatarske loven om en spesifikk kleskode, selv om mange parker og kjøpesentre har egne kleskoder som håndheves av sikkerhetsvakter, skrev Doha News i 2014.

I tillegg til å oppfordre folk til å kle seg anstendig, har kampanjen delt innlegg som går ut mot blant annet alkohol, dating og homofili. Fram mot fotball-VM er det også laget plakater på flere språk. Skjermdump: RYRQatar på Twitter

Nå har kampanjen igjen skapt debatt – og forvirring – om hva slags regler som egentlig gjelder når over én million fotballfans fra hele verden reiser til det muslimske, konservative landet.

Dette er lov og forbudt

Noe av oppførselen som listes opp, er forbudt etter qatarsk lov. Noen av tingene er ikke forbudt, og noen kommer under andre reguleringer, oppsummerer Norbakk.

– Det er også verd å merke seg at det er en egen paragraf som sier at dersom lovbryteren eller den mistenkte er muslim, så gjelder lover som eksplisitt er nevnt i koranen, for forbrytelser som for eksempel tyveri og homofili.

En qatarer risikerer altså strengere straff enn en ikke-muslimsk, ikke-qatarsk turist. Muslimske innbyggere som ikke er qatarske, eller muslimske turister, risikerer på papiret også en annen juridisk prosedyre, men det er uklart hvordan dette håndheves, forklarer Norbakk.

Alkohol

– Alkohol er ikke forbudt, men serveres på bestemte steder. Det er ulovlig å drikke eller være beruset på et offentlig sted, sier Norbakk.

Vanligvis har de store hotellene restauranter og nattklubber med alkoholservering. Aldersgrensen er 21 år.

Under VM blir det mulig å få servert alkohol i egne fansoner. Det skal også også egne områder der fulle fans kan oppholde seg til de blir edru. Også da Fifas klubbmesterskap ble arrangert i Qatar i 2019 ble det servert alkohol i egne soner.

Tidligere meldte BBC at det ville bli mulig å få alkohol på stadion. Men bare dager før VM kom nyheten om at Qatar vil forby alkohol på stadion, ifølge New York Times 18. november. Dette til tross for at Fifas offisielle fanguide lover tilgang til Budweiser-produkter tre timer før avspark og en time etter at kampen er over på stadion-området.

Å drikke alkohol eller være beruset på offentlig sted, kan straffes med fengsel i inntil seks måneder, og/eller en bot på opptil tre tusen qatarske riyals – litt over 8700 norske kroner.

Det er heller ikke lov å ta med seg alkohol inn i landet.

Meksikanske fotballfans bør la tequilaen bli igjen hjemme når de tar turen til Qatar i november. Her drikkes det tequila før kampen mellom Mexico og San Jose i september 2021. Foto: Ezequiel Becerra /AFP

Homofili og utenomekteskapelig sex

Seksuelle relasjoner mellom personer av samme kjønn er forbudt i Qatar og kan straffes med inntil syv års fengsel.

Det er to sett med lover som regulerer dette, forklarer Norbakk.

– Det er en paragraf som blant annet sier at sodomi er forbudt og at det er forbudt å groome, forføre eller oppfordre til sodomi eller ulovlige eller umoralske handlinger, sier hun.

– Så er det et eget kapittel som går på sex utenfor ekteskapet og æreskriminalitet. Uavhengig av om man er i et heterofilt forhold, så er det altså forbudt med sex utenfor ekteskapet, legger hun til.

Norbakk har flere ganger uttalt at hun ikke vet om hun ville anbefalt sine skeive venner å reise til Qatar.

– Ikke fordi jeg er redd for at de skal bli arrestert. Men fordi jeg genuint tror de ville ha følt seg utrygge og ukomfortable med å måtte skjule hvem de er, sier hun.

– Det er en litt sånn «don't ask, don't tell»-mentalitet.

– Hvis du er stille om egen legning, så kan du reise med en partner. Men jeg ville ikke kysset eller holdt hender på gata, sier Norbakk. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Når qatarske myndigheter sier at alle er velkommen, så er det fordi så lenge man opptrer i henhold til lovene i offentlighet, så kan man gjøre mer som man vil bak lukkede dører, forklarer hun.

«Alle er velkommen»

Fifa og VM-komiteen har flere ganger lovet at alle er velkommen til Qatar, men har bedt besøkende om å «respektere lokal kultur». Fifa og Det britiske fotballforbundet sier at de har fått garantier fra qatarske myndigheter om at LHBTQ-personer ikke vil straffeforfølges.

I et intervju med Sky News, sier VM-sjef Nasser Al Khater at «alle er velkommen og kan føle seg trygge». Han svarer bekreftende på at dette også gjelder LHBTQ-personer som holder hender offentlig.

Flere organisasjoner har imidlertid frarådet LHBTQ-personer å reise, grunnet det de mener er manglende sikkerhetsgarantier. The Guardian har stilt konkrete spørsmål til VM-komiteen om sikkerheten til LHBTQ-personer, uten å få konkrete svar.

Ifølge en fersk rapport fra Human Rights Watch, har LHBTQ-personer i Qatar blitt utsatt for vilkårlig arrestasjon, fengsling, dårlig behandling og vold fra sikkerhetsstyrker så nylig som september 2022.

Dating

– Dating er ikke forbudt, men sex utenfor ekteskapet er forbudt. Å vise kjærtegn offentlig er ansett som brudd på offentlig moral, sier Norbakk.

Offentlige, fysiske uttrykk for kjærlighet, enten det er med en partner du er gift med eller ei, ville hun unngått.

– Selv om jeg reiser til Qatar med min ektemann, går vi ikke rundt og kysser på åpen gate. En mann kan gi sin kone et kyss på panna eller hånda, men klining vil for eksempel ikke være vel ansett, sier hun.

den offisielle siden til Qatar-VM står det at det å vise kjærtegn offentlig, ikke er en del av lokal kultur. De besøkende bes respektere dette.

Uanstendighet

– Dette med uanstendighet er et begrep som er litt tricky, sier Norbakk.

Ut fra illustrasjonene på plakaten, som viser en tegning av nakne kvinneføtter, kan man regne med at det henvises til bekledning.

– Det finnes en lovparagraf som går på det å ikke være til bry for andre eller plage andre i offentlighet, som jeg antar kan brukes dersom man ønsker å ta noen for å gå veldig utfordrende kledd, sier Norbakk, som mener at dette i hovedsak handler mer om moral enn juss.

Periodevis kan det for eksempel henge skilter på offentlige steder som kjøpesenter og parker, som oppfordrer både menn og kvinner til å dekke til albuer og knær, forklarer hun.

På den offisielle nettsiden til Qatar-VM, står det at besøkende forventes å dekke til skuldre og knær når man besøker offentlige steder som museum og myndighetsbygg. Fans bør merke seg at fjerning av T-skjorter ikke er tillatt på stadion.

Fans bør merke seg at det ikke er tillatt å fjerne skjorten på stadion, skriver Fifa på den offisielle siden til Qatar-VM. Her feirer brasilianere på gaten i Rio de Janeiro under fotball-VM i 2018. Foto: Mauro Pimentel /AFP

Varierende

I den grad uanstendighet er ulovlig, er det varierende i hvor stor grad dette håndheves, utdyper Norbakk. Hun sier at hun for eksempel har sett unge kvinner og menn som går eller jogger i kort shorts og singlet.

– De er gjerne av privilegert bakgrunn, og jeg har aldri opplevd at de ble tilsnakket. Men dette er veldig avhengig av hvor privilegert man er, sier hun.

– I praksis er det ikke de samme reglene som gjelder for alle?

– Absolutt ikke. Hvem er du, hva slags pass har du, hva slags posisjon har du innad i Qatar?

Har du en mektig sponsor, gode kontakter, et norsk pass og velfylt kredittkort stiller du helt annerledes enn hvis du for eksempel er en mann av bangladeshisk nasjonalitet, uten penger på konto, påpeker Norbakk, som har skrevet doktorgrad om arbeidsmigranter i Qatar.

Banning og krenkelser

– Hvis du blir sint og banner og viser fingeren til noen i trafikken, er dette faktisk et lovbrudd, sier Norbakk.

Det finnes en lov mot å ytre profanitet eller forstyrre den offentlige ro. Det finnes også egne lovparagrafer som forbyr blasfemi og fornærmelser av profeten og islam, som i teorien kan inkludere banning.

Det er heller ikke lov til å gjøre noe som eksplisitt utviser disrespekt for tilbedelsessteder, forteller Norbakk.

Det er også lover som regulerer høy musikk.

– Slik jeg tolker det, handler det om å ivareta offentlig ro, sier hun.

Bilde tatt i oktober 2022 viser en folkemengde som har samlet seg foran en klokke som teller ned til VM i Qatars hovedstad Doha.
UD skriver på sine landsider at Qatar er et land der islamsk lovgivning regulerer de fleste sider ved samfunn og rettsvesen, men at det de siste årene har skjedd en viss oppmykning og liberalisering av mange regler, skikker og normer. Foto: Giuseppe Cacace /AFP

Bilder og video

Å ta bilder av personer uten samtykke er forbudt. Det er også strenge regler for å ta bilde eller video av ulike bygninger.

– Jeg tror det kan handle om til dels to ting. Mange turister tar bilder av «eksotisk» utseende qatarere i sine tradisjonelle klær, uten å be om tillatelse. Det anses som ufint de fleste steder i verden, sier hun.

Det er også mange kvinner som for eksempel ikke viser ansiktene sine offentlig. Da er det heller ikke greit å fotografere dem, forklarer Norbakk.

– En del steder er det skilter om at fotografering er forbudt. Det er også forbudt å ta bilder av militære bygninger, og en del offentlige bygninger og private hjem uten tillatelse. Det handler nok til dels om sikkerhet og til dels om ting man ikke ønsker bilder av, for eksempel byggeplasser.

Flere medier har hatt vanskelige arbeidsforhold når de har forsøkt å rapportere fra Qatar i forkant av fotballmesterskapet. NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert og anholdt i to dager i fjor. Et annet NRK-team som besøkte landet i begynnelsen av oktober i år, skriver at de aldri har opplevd vanskeligere arbeidsforhold.

TV 2 forsøkte å gå i fotsporene til David Beckhams Qatar-reklamefilm, men ble nektet å filme. Ifølge The Guardian kan TV-team som skal dekke mesterskapet, måtte gå med på strenge restriksjoner om hvor de får lov til å filme.

Økt toleranse under VM

Samtidig har det kommet signaler om at myndighetene vil vise større toleranse enn normalt under mesterskapet.

Ifølge Reuters har arrangørene fortalt diplomater og politi fra deltakerland, som skal være tilstede under VM, at myndighetene har planer om å vise mer fleksibilitet og høyere toleranse enn normalt, og at mindre alvorlige lovbrudd ikke vil bli straffeforfulgt.

– Mindre alvorlige lovbrudd vil ikke resultere i bøter og arrest, men politiet vil bli instruert til å oppsøke personen og be dem etterkomme loven. Noen som fjerner T-skjorten i offentlighet, vil bli bedt om å ta den på igjen. Det blir en viss toleranse, sier en ikke navngitt kilde til Reuters.

Dette er ikke bekreftet offisielt av Qatar. Men det er vedtatt en egen lov som gir Qatars sikkerhetssjef for VM et betydelig spillerom til å ta avgjørelser om hvordan han vil håndtere lovbrudd.

Den amerikanske diplomaten Morgan Cassell er blant dem som likevel minner om at man omfattes av qatarske lover så lenge man er i landet, og at det er strengere regler for ytringsfrihet, alkohol og sex utenfor ekteskap.

Faktisk.no har vært i kontakt med Utenriksdepartementet, som anbefaler alle som planlegger å reise til fotball-VM å sette seg godt inn i hvilke lover og regler som gjelder for landet. Her finner du UDs reiseinformasjon om Qatar.

Nervøs for markeringer

– Det blir interessant å se hvordan det blir når utenlandsk politi skal bistå under VM, og håndheve andre regler enn de er vant til i sine land, sier Norbakk.

Hun er også spent på – og nervøs for – om det vil bli gjort forsøk på større markeringer som er ment til å provosere. Norbakk er usikker på effekten av slike markeringer under mesterskapet.

– Veldig store, symboltunge markeringer som er utformet for å provosere, er jeg redd kan virke negativt for situasjonen, for eksempel for skeive i Qatar. Vi må huske at det er en veldig annen type samtale der, sier hun.

Fifa har tidligere lovet at det blir tillatt med regnbueflagg på stadion. Men majorgeneral Abdulaziz Abdullah Al Ansari, som har ansvar for sikkerheten, har sagt at regnbueflagg kan bli tatt fra fans på stadion – og begrunner det med deres egen sikkerhet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Et narrativ som spres av konservative krefter i den arabiske verden, er at homofili er noe vestlig.

– Om for eksempel en fotballsupporter tar med seg et regnbueflagg til en moské, vil det bare understreke de konservatives budskap. «Se her, de tramper på vårt samfunn». Jeg vil heller anbefale å søke opp og støtte lokale interesseorganisasjoner i regionen, sier hun.

Hun frykter også at alle vil slutte å holde et øye med Qatar så snart VM er over.

– Da kan det komme et backlash mot skeive. Og så er jeg veldig spent på hvordan det blir for migrantarbeidere.

Dette sier loven

I Qatars straffelov, sist modifisert i 2004, finner vi blant annet følgende relevante paragrafer:

  • Utenomekteskapelig sex med en mann eller kvinne kan straffes med opptil syv år i fengsel, ifølge paragraf 281 og 285.
  • Paragraf 296 forbyr å ta initiativ til, eller forføre, en mann eller kvinne til sodomi eller til å begå ulovlige eller umoralske handlinger. Også dette kan straffes med opptil syv års fengsel.
  • Ifølge paragraf 270 skal enhver som drikker alkohol på offentlig sted straffes med fengsel på inntil seks måneder, og/eller en bot på opptil tre tusen qatarske riyals – rundt 8700 norske kroner. Samme straff gjelder en person som blir funnet full på en hovedveg, eller som forstyrrer andre i beruset tilstand.
  • Å synge eller si umoralske ting, eller utføre uanstendige handlinger på et offentlig eller åpent sted, kan straffes med inntil seks måneder i fengsel og/eller en bot på opptil 3000 QR, ifølge paragraf 290.
  • Det er også straffbart å banne eller krenke noens ære og verdighet (329) og det er strenge lover for blasfemi. Å fornærme islam eller skade eller krenke steder der det utføres religiøse ritualer, kan straffes med opptil syv år i fengsel (256).

Dette er langt fra en fullstendig liste, og vi har tatt utgangspunkt i den engelske oversettelsen, mens det er den arabiske utgaven som er den offisielle.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?