Faktisk.

Slik kan du finne ut hvor et bilde kommer fra

Det kan være vanskelig å skille mellom sant og usant på internett, men med enkle triks kan det bli litt enklere.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Vi i Faktisk.no bruker ofte omvendt bildesøk som verktøy. Et bildesøk innebærer at man søker med et bilde, i stedet for å søke med tekst. Slik kan man finne ut om et bilde er publisert andre steder, og kanskje hvor det ble publisert aller først.

Flere søkemotorer tilbyr tjenesten, men noen gir bedre resultater enn andre. Under følger en gjennomgang av tre ulike søkemotorer, og hvordan du kan søke med bilder selv.

Hvem er «Roald»?

Som eksempel bruker vi et bilde publisert i en sak på Ukensnytt.com, en nettside som tidligere har publisert oppdiktede historier og som kan klassifiseres som en løgnfabrikk. Nettsiden er nå lagt ned.

Foto: Skjermdump / Ukensnytt.com

I artikkelen blir leseren presentert for Roald (51) som skal ha søkt om krisehjelp på Nav, men som bare fikk en pantelapp på to kroner av de ansatte.

Google

I noen nettlesere kan du enkelt gjøre et bildesøk i Google ved å høyreklikke på det aktuelle bildet og velge «Søk etter bilder i Google».

I Chrome-nettleseren kan du søke med bilder i Google ved å høyreklikke og velge «Søk etter bilder i Google». Foto: Skjermdump / Ukensnytt.com

Da får du opp en ny fane, eller et nytt vindu, med treff på samme eller lignende bilder, publisert på ulike nettsider.

Google legger alltid til ett eller flere søkeord ved siden av bildet i søkefeltet, basert på informasjonen det er mulig å hente ut fra bildet. Denne søketeksten kan du selv endre, hvis du mener at et annet søkeord er mer treffende.

Slik ser det ut når man søker med bilde i Google. Foto: Skjermdump / Google.no

Som du kan se, får man i Google treff på mange bilder som ligner i innhold og farge, men få treff på personen. Hvis du søker etter et ansikt, kan søketeksten «&imgtype=face» være til hjelp, men det gir ingen garanti for at du finner bildet du er på utkikk etter.

Ved å beskjære til et sammensatte bildet, kan vi lettere søke.

Et av problemene med det aktuelle bildet, er at det er sammensatt av to ulike bilder: Et bilde av en mann og et bilde av en pantelapp. Dersom vi skiller dem fra hverandre, kan sjansen være større for at vi får treff på det vi leter etter.

Dette kan du gjøre ved å beskjære bildet i et bildeprogram, eller ved å ta skjermbilde av den delen av bildet du vil finne igjen.

Du kan også gjøre omvendt bildesøk ved å laste opp et bilde i Google. Da må du enten lagre bildet først, ta et skjermbilde.

Foto: Skjermdump / Google.no

Bing

En annen søkemotor som tilrettelegger for søk med bilde er Bing. Her er det bare å trykke på kamerasymbolet og laste opp bildet du vil søke med.

Foto: Skjermdump/Bing.com

Når vi søker på bildet av «Roald» i Bing, får vi treff på menn i orange, brune eller røde overdeler, men vi får ikke opp det samme bildet, eller bilde av mannen vi vil finne igjen:

Slik ser treffene vi får i Bing ut. Foto: Skjermdump/Bing.com

Yandex

Den russiske søkemotoren Yandex er en tredje mulighet. Her velger du «Images»:

Foto: Skjermdump / Yandex.com

Trykker på kameraikonet:

Kameraikonet er markert med rød ring. Foto: Skjermdump/Yandex.com

Og laster opp bildet du vil søke på. Vi velger bildet av «Roald». Da får vi disse treffene:

Slik ser treffene i Yandex ut. Foto: Skjermdump / Yandex.com

Yandex finner ikke noe identisk bilde, men finner flere andre bilder av samme mann. Ved å trykke på de ulike bildene, får man opp info om hvilken kilde som har publisert det.

På høyre side får man opp informasjon om hvilken nettside som har publisert bildet. Foto: Skjermdump/Yandex.com

Et av bildene er publisert av USA Today, som i 2015 skrev en artikkel om da 40 år gamle Eric Hites, som drev bloggen «Fat Guy Across America». Hites skulle prøve å krysse USA på sykkel for å gå ned i vekt.

Googler man navnet Eric Hites, får man opp både Facebook-siden og bloggen hans.

Bildet viser altså ikke Roald (51) som søkte hjelp på Nav, men en amerikansk blogger.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?