Faktisk.

Nei, NRK. Dette bildet viser ikke Pakistans tidligere stats­mi­nister etter at han ble skutt

NRK brukte et bilde som tidligere statsminister Imran Khan selv la ut i 2014, for å illustrere at han ble skutt torsdag.

hovedbilde
Skjermdump, Twitter/Imran Khan

Torsdag 3. november skrev NRK at Pakistans tidligere statsminister Imran Khan hadde blitt skutt flere ganger i beinet, da han holdt en politisk tale i Wazirabad torsdag.

Hovedbildet i artikkelen viste Khan som lå med hodet på en pute, og hadde hendene i været. Bildet var beskåret på en slik måte at bena hans ikke var synlige.

Men bildet viste ikke hendelsen som NRK skrev om. For bildet er over åtte år gammelt.

Slik så saken ut på nrk.no. Skjermdump, NRK

Det finner man enkelt ut ved å gjøre et omvendt bildesøk. Da ser man at første gang dette bildet ble lagt ut på internett, var 17. august 2014 på Twitter (Arkivert versjon her).

Bildet er lagt ut av Imran Khan selv, med teksten «Night at the dharna.»

Her ser vi at det nøyaktig samme bildet ble postet tilbake i 2014. Skjermdump, Twitter

Det indiske faktasjekknettstedet altnews.in skriver at bildet sirkulerte på sosiale medier etter at Khan ble skutt, og mange trodde derfor at bildet var tatt 3. november 2022.

Men, det stemte jo ikke.

Bildet ble tatt i forbindelse med at Khan utfordret daværende statsminister Nawaz Sharif til å trekke seg etter anklager om valgkampfiksing. Det skriver The Hindu, som faktisk brukte det samme bildet i 2014. Khan skal ha startet en protestmarsj som varte i over 35 timer. Bildet skal være tatt da han hadde campet for natten.

Altnews.in skriver at en rekke indiske medier også har brukt bildet i omtale av hendelsen. Det samme gjorde New York Times, The Economist, The Guardian og CNN. Og som sagt NRK.

Utenrikssjef i NRK, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, sier til Faktisk.no at de tar bort bildet.

– Vi har endret bildet nå. Slike feil skal ikke skje i NRK. Nå skal vi gå opp rutinene våre og finne ut hva som har sviktet her, sier han.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?