Faktisk.

Norge har ikke bestemt at vi skal ha GPS-sendere i alle biler

hovedbilde
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Twitter-kjendisen Peter Sweden kunne i går kveld fortelle de 138 000 følgerne sine at Norge jobber med å introdusere en ny avgift for hver kilometer du kjører. Dette skal, ifølge Sweden, gjøres ved å installere en GPS-sender i bilen din.

Det er ikke riktig. I mars ble flere forslag om å utrede såkalt veiprising stemt over i Stortinget. Alle ble nedstemt. Et forslag om å «inkludere utredning av ny teknologi som kan erstatte dagens bompengeordning» fikk flertall. Det ble foreslått å gjøre dette sammen med gjennomgangen av dagens avgiftssystem for bil.

Det betyr at veiprising ikke er vedtatt innført i Norge.

Twitter-meldingene fra Sweden kom etter en NRK-artikkel om en ny rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI). Rapporten foreslår at bompenger og de fleste bilavgifter kan erstattes av såkalt allmenn veiprising. Det betyr at bilister i så fall vil betale en kilometeravgift, blant annet etter når og hvor de kjører, og hvilken bil de kjører.

I forslaget står det at hver bil kan ha en elektronisk brikke som automatisk teller hvor, når og hvor langt bilen kjører.

Rapporten er ikke en utredning som er bestilt av Stortinget eller regjeringen. Den er finansiert av Norsk forskningsråd og TØI, og er bare en skisse over et mulig bilavgiftssystem i framtiden.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?