Faktisk.

Dette er QAnon i Norge

De tror verden er styrt av djeveldyrkende barneovergripere, ser på Donald Trump som en messias-skikkelse, og bidrar til å spre feilinformasjon om koronaviruset. I Norge har QAnon-bevegelsens Facebook-sider flere tusen følgere.

hovedbilde
Mark Peterson/Redux /NTB

Utfordringene knyttet til feil- og desinformasjon i samfunnsdebatten øker. Derfor jobber vi i Faktisk.no med å videreutvikle journalistikken vår for å kunne avdekke og forklare større sammenhenger, fenomener og utfordringer. Fremover vil vi søke å avdekke og undersøke hvem, hvordan og hvorfor noen sprer feil- og desinformasjon i offentligheten. Denne artikkelen er del av dette arbeidet.

– Vi lever i bibelsk tid. Barn av lys vs. barn av mørke. Forent mot den usynlige fiende av all menneskelighet.

Det skrev en norsk kvinne i en lukket Facebook-gruppe med rundt 900 medlemmer i våres. Gruppen er viet til å oversette, tolke og diskutere de kryptiske meldingene fra «Q», en anonym forumbruker som spiller rollen som profet i den konspiratoriske QAnon-bevegelsen.

Navnet Q henspiller på en sikkerhetsklarering i det amerikanske Energidepartementet, som gir tilgang til hemmelig informasjon.

Deler av Q-drop 4545 Skjermdump fra qalerts.app

QAnon-bevegelsens forestillingsverden kretser rundt en overbevisning om at en elite av djeveldyrkende pedofile som bedriver rituelle overgrep mot barn, styrer verden i det skjulte.

De tror også at USAs president Donald Trump har blitt utpekt til å bekjempe den satanistiske og pedofile eliten. Ifølge amerikanske QAnon-tilhengere består denne eliten hovedsakelig av politikere fra Demokratene, høytstående byråkrater og liberale kjendiser.

Meldingene fra Q kalles «Q-drops», og den norske kvinnens Facebook-innlegg er en oversettelse av drop nummer 4545.

Hun er ikke alene i Norge om å følge Q.

Fra ekstreme forum til Facebook

Q-meldingene ble først lagt ut på det ytterliggående forumet 4chan, før Q forflyttet seg til det enda mer ekstreme forumet 8kun, som tidligere het 8chan. Den norske terroristen Philip Manshaus frekventerte begge fora.

Over tid har QAnon spredd seg fra chan-forumene til større sosiale medier, særlig Facebook. Den canadiske forskeren Marc-André Argentino hevdet i august at hans data viste at QAnon-grupper på Facebook hadde minst 1,4 millioner medlemmer.

Bevegelsen har bidratt til å spre store mengder feilinformasjon under koronaviruspandemien, ifølge BBC.

Flere av tilhengerne skal ha forsøkt å gjennomføre kidnappinger, og en av dem forsøkte å spore av et tog. FBI har stemplet bevegelsen som en potensiell terrortrussel.

Samtidig har 90 nå- eller forhenværende kandidater til det amerikanske kongressvalget uttrykt støtte til QAnon, og en undersøkelse fra meningsmålingsbyrået YouGov fant at halvparten av Trump-tilhengere tror at fremstående medlemmer av Demokratene er innblandet i sexhandel med barn.

Slår rot i Norge

Under koronaviruspandemien har QAnon-bevegelsen også spredd seg til Europa. Ifølge en rapport fra organisasjonen Hope Not Hate tror én av fire briter på teorier som er koblet til QAnon. Nylig ble vandalisering av kunstverk ved Pergamon-museet i Berlin koblet til uttalelser fra en tidligere tv-kokk som i dag sprer QAnon-relaterte teorier.

QAnon har også blitt omtalt av norske medier, blant annet i en større bakgrunnsartikkel av Filter Nyheter, samt i NRK, Nettavisen, Dagbladet og NTB.

Det har imidlertid gått under radaren at bevegelsen også har fått fotfeste i Norge. Faktisk.nos gjennomgang av QAnon-tilhengeres aktivitet i sosiale medier i Norge viser at:

  • Norske Facebook-grupper som primært handler om QAnon-relaterte tema har flere tusen medlemmer.
  • Disse gruppene har bidratt til å spre feilinformasjon og konspirasjonsteorier om koronapandemien og vaksiner i Norge.
  • Innlegg med QAnon-relaterte emneknagger fikk nærmere 100 000 reaksjoner, kommentarer og delinger på Facebook i Norge mellom juni og midten av oktober.
  • QAnon-tilhengere forsøker, tilsynelatende bevisst, å nå ut til et større publikum ved å gi budskapet sitt en mer nedtonet innpakning. Facebook-innleggene deres har fått nær 100 000 reaksjoner, kommentarer og delinger.
  • De norske QAnon-gruppene på Facebook er foreløpig uberørt av selskapets forsøk på å utradere QAnon fra sine plattformer.

Kjernen i det norske QAnon

I september skrev Faktisk.no at norske QAnon-tilhengere hadde bidratt til å spre feilinformasjon om covid-19, nærmere bestemt en konspirasjonsteori om at langt færre hadde dødd av sykdommen enn de offisielle tallene tilsier.

Den største norske QAnon-gruppen Faktisk.no kjenner til, er «InitiateØ NESARA NORGE», som i juli endret Q-en i navnet til en Ø. Den ble opprettet i april 2019, og har nær 2700 medlemmer.

Skjermdump fra Facebook

Mens den nå kamuflerte Q-en i navnet til InitiateØ viser til QAnon-bevegelsen, er NESARA en slags utopisk fremtidsvisjon om at pengesystemet skal endres på en grunnleggende måte, blant annet ved at all gjeld blir slettet. NESARA er en grunnløs teori som har eksistert i årevis, og den ble blant annet brukt i en omfattende svindel i USA tidlig på 2000-tallet.

Faktisk.no har lastet ned en fullstendig oversikt over innleggene i gruppen fra starten og frem til 29. oktober 2020 ved hjelp av analyseverktøyet CrowdTangle.

Datamaterialet, som ikke inneholder kommentarer, viser at de mest engasjerende innleggene i InitiateØ handler om påstander om at vaksiner er farlige, motstand mot myndighetenes koronatiltak, og skepsis til bruk av munnbind mot koronasmitte.

Sprer ideer om barneofring

Mange av innleggene omfavner også QAnon-konspirasjonsteorien eksplisitt, blant annet ved å bruke norske oversettelser av uttrykk som «The Great Awakening» og «Trust the Plan», og ved å tilskrive president Trump nærmest overmenneskelige egenskaper.

Innlegg i InitiateØ som omfavner en rekke QAnon-konspirasjonsteorier. Skjermdump fra Facebook

Blant de tjue mest engasjerende innleggene av totalt 7851 finner vi også følgende innlegg:

BARNA FØRST! 36 000 barn berget - mens MSM ikke vil nevne tragediene fordi de vil skjule denne Adrenocrome produksjonen. Så grusomt - at 10 000 levende små mennesker gir 1 kg Adrenocrome . Så grusomt - at det er vanskelig å fordøye.

«Adrenokrom» er et hormon som oppstår når adrenalin oksiderer. Ifølge QAnon-tilhengere utvinner eliten dette stoffet fra barn som blir ofret under sataniske ritualer, og bruker det for å holde seg unge.

I tillegg har gruppen spredd «Plandemic»-videoen, som inneholdt store mengder feilinformasjon om koronaviruset, og som ble blokkert av flere sosiale medier.

Faktisk.no omtalte denne filmen i mai.

– Send henne til Gitmo, Cuba

En vanlig oppfatning i QAnon-bevegelsen er at medlemmer av den satanistiske, pedofile eliten skal bli arrestert i en stor operasjon som kalles «Stormen».

Denne operasjonen skal på en eller annen måte ledes av Trump, og mange tror den vil ende med at medlemmer av eliten vil sendes til fangeleiren Guantanamo på Cuba.

Egil Asprem er førsteamanuensis i religionshistorie ved Stockholms universitet. Han forsker blant annet på nyreligiøsitet, religion og konspirasjonsteorier og har nylig publisert artikler om konspirasjoner og esoterisme i The SAGE Encyclopedia of the Sociology of Religion.

Egil Asprem er førsteamanuensis i religionshistorie ved Stockholms universitet. Foto: Stockholms universitet

Asprem knytter forestillingene om massearrestasjoner til millenarisme, en betegnelse på religiøse forestillinger om at endetiden er nær. Han mener å se en apokalyptisk tankegang i bevegelsen, der Trump har fått en messiansk rolle blant ortodokse QAnon-tilhengere:

– Man kan se QAnon som en form for millenarisme - de siste tider er på vei, og tegnene er overalt. Man tror den siste striden snart kommer og at man må være klar for det – det åpenbares ting som identifiserer ondskapen i samfunnet, og man må være forberedt på å slåss. Dette er utbredte forestillinger på den kristne høyresiden i USA.

Lignende forestillinger finnes også blant norske QAnon-tilhengere. Medlemmene i InitiateØ legger jevnlig ut innlegg der de fantaserer om at norske politikere skal bli straffet for «landssvik» og lignende.

I midten av oktober la gruppens administratorer ut likelydende innlegg i en rekke grupper, der det blant annet sto:

(...) dagens Regjering og Storting har drivet med HØYFORRÆDERI MOT OSS - BEFOLKNINGEN og VELGERNE! Dagens Parlamentarisme må legges DØDT!! En gang for alle.

Innlegget ble avsluttet med setningen: «Bare vi - folket - er våkne til å faktisk ta fra ord til handling.»

26. oktober skrev et annet medlem («Gitmo» er et kallenavn på Guantanamo-leiren, red.anm.):

Kjære Univers, la ikke Frau Solberg herje og skape problemer for folk lenger. Vær så snill og send henne til Gitmo, Cuba. Amen - din vilje skje!

Demper budskapet

Selv om forestillingen om djeveldyrkende eliter som ofrer barn er sentral i QAnon-verdensbildet, trer den ofte i bakgrunnen når bevegelsens ideer blir spredt til et større publikum.

Etter hvert som bevegelsen har fått større oppslutning og spredt seg til flere land, har den begynt å fungere som en slags paraply for en rekke konspirasjonsteorier, blant annet om vaksiner, 5G-stråling og koronaviruspandemien.

I tillegg blir QAnon-tankegods og uttrykksformer tilpasset stadig nye land, kulturelle settinger og målgrupper.

I både USA og Storbritannia har QAnon-bevegelsen benyttet seg av tilsynelatende uskyldige emneknagger som #savethechildren for å spre ideene sine.

Det har ført til at organisasjoner som jobber med menneskesmugling har blitt nedringt av QAnon-følgere, som blant annet tror at møbelbutikken Wayfair selger barn i det skjulte – fordi noen av skapene de selger har jentenavn og en høy prislapp.

Samtidig har spredningen av det dempete budskapet ført til at flere tror på bruddstykker av den overordnete konspirasjonsteorien.

En undersøkelse av den amerikanske statsviteren Brian Schaffner tilsier at 19 prosent av den amerikanske befolkningen hadde hørt om, og trodde på, minst én QAnon-relatert konspirasjonsteori.

#Snøball

Også i Norge pakker QAnon-tilhengere inn budskapet. Noen har forsøkt å bruke #savethechildren, uten at det ser ut til å ha rekruttert mange nye tilhengere. Forsøk på å skape engasjement rundt saker som har en distinkt norsk profil, har derimot fungert bedre.

At QAnon, anført av Trump, skal redde barn fra vold og overgrep, er en sentral del av bevegelsens verdensbilde. Skjermdump fra Facebook

Det finnes flere grupper som forsøker å overføre QAnon-relaterte forestillinger til Norge. Den mest sentrale av disse er «Snøball Norge – Q». Medlemmene i denne gruppen legger ut en god del direkte QAnon-basert innhold, men de forsøker også å nå ut til flere.

21. juni la administratoren for siden ut et innlegg der nye medlemmer ble oppfordret til å bruke emneknaggen #snøball for å nå ut til et bredere publikum:

Hei og velkommen til denne gruppen, som samler snøballer - dvs. Snowball effect. Alle som har en sak - som de brenner for - pakkes inn i en #snøball - med kommentarer og dokumentasjoner. Så kan alle dra på #snøball jakt - og se om de finner andre som er opptatt av de samme saker.

Nær 100 000 interaksjoner

Så langt i 2020 har innlegg som inneholdt #snøball fått minst 94 000 likerklikk, kommentarer og delinger, viser tall fra det Facebook-eide analyseverktøyet CrowdTangle.

Siden dette verktøyet kun viser offentlige hovedinnlegg fra åpne grupper, sider og verifiserte profiler, er det sannsynlig at det reelle tallet er høyere.

Det tidligste innlegget med denne emneknaggen i Faktisk.nos datamateriale er fra 26. mars, og handler om tiltakene mot koronaviruspandemien:

Skjermdump fra Facebook

Innlegget som skapte størst engasjement handlet derimot om vindkraftutbyggingen på Haramsøya, som har utløst flere protestaksjoner. I #snøball-innlegget, som fikk 3100 reaksjoner, ble det rettet kritikk mot politiet, som hadde ført bort en vindkraftmotstander:

Skjermdump fra Facebook

I tillegg fikk et innlegg som anklaget statsminister Erna Solberg for å gi penger til «Kabalen», et av QAnon-bevegelsens navn på den ondsinnede eliten, nesten 1000 reaksjoner, kommentarer og delinger.

Skjermdump fra Facebook

Slår an i systemkritiske grupper

Data fra CrowdTangle viser også at #snøball primært slår an i et lite nettverk av Facebook-grupper som er preget av sterk mistillit til myndigheter og media, blant annet:

  • NorExit
  • Nei til EØS og Schengen. Ja til norsk suverenitet.
  • Vi som har fått nok av diktaturet på Stortinget!
  • ERNA MÅ GÅ AV!

Disse gruppene har over tid spilt en vesentlig rolle i å spre feilinformasjon om en rekke tema, blant annet vaksiner, koronaviruspandemien, Bill Gates og mobilstråling. Faktisk.no har tidligere vist at noen av disse gruppene skaper mer engasjement på Facebook enn statsminister Erna Solberg.

Mange av de samme gruppene var også sentrale i «Grunnlovsmarsjen», en markering foran Stortinget i midten av september. Faktisk.no omtalte denne markeringen i en artikkel:

– Disse gruppene bindes sammen av den underliggende tanken om at mektige krefter styrer verden i skjul, til deres egen ulempe. Så kan man fylle inn med alle ting som gjør livet litt vanskeligere akkurat nå, sa Asbjørn Dyrendal, som er professor i religionsvitenskap ved NTNU, til Faktisk.no den gangen.

En norsk fortolker

En lukket Facebook-gruppe med nesten 1000 medlemmer er viet til å oversette Q-drops til norsk og å fortolke budskapet fra Q. De aktive medlemmene i gruppen ser i hovedsak ut til å ha tilknytning til forskjellige former for nyreligiøsitet og nyåndelighet.

Administratoren har en Youtube-kanal der vedkommende legger ut videoer med fortolkninger av meldinger fra Q. Når disse videoene blir lagt ut i gruppen, møtes de med hjerter og meldinger om at informasjonen er viktig og godt fortalt.

I tillegg diskuteres amerikansk politikk flittig, gjerne med ispedd påstander om at Trump kjemper mot den dype staten og mot rituelt barnemisbruk.

Slik reagerer medlemmene i en lukket Facebook-gruppe på en video der Q-drops blir fortolket. Skjermdump fra Facebook

Gruppen er også preget av en overbevisning om at Facebook vil slette innleggene deres hvis de ikke skjuler at det dreier seg om QAnon-relatert innhold. Derfor kaller de blant annet Q for «ku», og Donald Trump for «Tromp» eller «trompet».

Bakgrunnen for denne overbevisningen er antakelig at Facebook erklærte i august at de ville hindre «militariserte sosiale bevegelser» i å organisere seg på deres plattform. I oktober fortalte selskapet at alle grupper, sider og Instagram-profiler som «representerer» QAnon ville bli slettet.

Administratoren i gruppen skriver i et innlegg:

– Vi er trygge her, for vi er bare opptatt av kuer, og det er lov.

– Improviserte frem en forståelse

Videoer som fortolker beskjedene fra Q har vært en del av bevegelsen fra begynnelsen. Ganske tidlig dukket det opp Youtube-personligheter som begynte å lage videoer der de tolket meldingene fra Q.

– Q-drops gis ut som orakelsvar som må tolkes ganske kraftig, og du får ganske tidlig autoriteter i miljøet, som er anerkjente tolkere, forklarer religionshistoriker Egil Asprem.

Han fortsetter:

– Du kan si at de improviserte frem en forståelse som trekker veksler på det kristenkonservative og på trumpisme mer generelt, og på andre konspirasjonsteorier som har florert i dét miljøet, for eksempel Pizzagate.

Pizzagate-konspirasjonen var en grunnløs konspirasjonsteori om at fremtredende medlemmer i Det demokratiske partiet drev en pedofiliring fra kjelleren i pizzarestauranten Comet Ping Pong i Washington DC.

Restauranten hadde ingen kjeller, noe en bevæpnet mann som ville «redde» barna han trodde befant seg der oppdaget – før han ble arrestert.

Sinne og avsky

Men hvordan kan konspirasjonsteorier om en djeveldyrkende, pedofil elite få så stor spredning i sosiale medier?

– Det sprer seg fordi det er følelsesladet innhold som spiller på sinne, og kanskje fremfor alt avsky, sier religionshistoriker Asprem.

– Det innholdet som sprer seg mest i sosiale medier er det som trigger sinne- og avskyresponser. Misbruk av barn er veldig koblet opp til avsky – pedofile er den gruppen kriminelle som vekker mest avsky i befolkningen, fortsetter han.

Den viktigste grunnen til at QAnon-bevegelsen har fått så stor spredning i sosiale medier, er ifølge Asprem at den har tatt opp i seg forestillinger om satanisme og misbruk av barn som har eksistert i flere tiår:

– Forestillinger om at eliter i politikken, journalistikken og myndighetene fanger barn og torturerer og mishandler dem, blomstret opp under «satanpanikken» på 80- og 90-tallet.

«Satanpanikken» var et fenomen i USA, der både enkeltpersoner og organisasjoner ble feilaktig beskyldt for å bedrive satanisk, rituell barneofring.

– Mange tenker at panikken var over på 90-tallet, men den har fortsatt å ha en grobunn hos høyrekonservative kristne, forklarer Asprem, som også viser til at QAnon har hatt appell i enkelte evangeliske miljøer i USA.

Påstander om at en gruppe dreper eller skader barn har imidlertid en mye lengre historie, understreker Asprem:

– Anklagen om at man skader barn, spiser barn og så videre, ble brukt mot kristne i Romerriket og av kristne mot jøder. Forestillingen om at barn blir skadet, har stor symbolsk kraft. Den forestillingen er også noe av det mest grunnleggende med satanpanikken. Grunnlegenden der er at mektige satanistnettverk stjeler eller oppfostrer barn for å voldta og såre dem.

Omfavnet av alternativ-influensere

En av de fremtredende personene i alternativ-miljøet som har omfavnet QAnon, er Kjetil Dreyer fra Horten.

Dreyer har grunnlagt organisasjoner som Helsefrihetsaksjonen, Barnevernsaksjonen og Vaksineaksjon.no, og står oppført som daglig leder på nettsidene til altshop.no. Tidligere i år sa Dreyer til avisen Gjengangeren at han hadde startet et nytt selskap som skal leie ut hytter i Amazonas.

Dreyer har også skrevet flere artikler på Nyhetsspeilet, blant annet «Nordmenn skal massevaksineres unødig» og «Helsebringende sølvvann skremmer vannet av myndighetene».

Nyhetsspeilet er en nettside som er kjent for å publisere feilinformasjon og konspirasjonsteorier, blant annet om vaksiner og terrorangrepene i USA 11. september. Faktisk.no har tidligere faktasjekket en påstand fra dette nettstedet om at Norge har vært medlem av EU siden 1994. Det var helt feil.

– Nyhetsspeilet var en plattform som koblet sammen flere miljøer – nyåndelige, alternativbehandlere og høyreradikale, ifølge religionshistoriker Asprem.

Skjermdump: Facebook

De siste månedene har Dreyers følgere på Facebook kunnet se en rekke innlegg som eksplisitt omfavner QAnon. Dreyer har blant annet anbefalt QAnon-filmen «Fall of the Cabal», hevdet at «Q-bevegelsen» og «den militære etterretningstjenesten» jakter på «korrupte politikere (...), pedofile og menneskesmuglere», og tilsynelatende koblet dette sammen med tanker om et nettverk av «Zionister» og «jesuitter».

– Jeg anser Q som en militær etterretningsenhet som forsøker å omgå media og nå direkte ut til folket, skriver Dreyer i en e-post til Faktisk.no. Han mener også at det er «hysterisk og paranoid» å anse QAnon-bevegelsen som en terrortrussel, og beskriver bevegelsen som fredelig og sannhetssøkende.

– Jeg er ikke antisemitt

På spørsmål om han mener at verden er styrt av en elite av djeveldyrkende barnemisbrukere, og om denne eliten også omfatter norske politikere, svarer Dreyer:

– Jeg vet at det er mange korrupte politikere i Norge – ikke kun politikere, men også personligheter i fremtredende yrker og posisjoner i landet vårt
som ikke tjener landet vårt og folket slik de burde i sin stilling.

Han fortsetter:

– I Facebook-innlegget mitt navngir personer jeg selv mener bør granskes spesielt i dybden, uten at jeg kommer med en bastant påstand om at de er korrupte. Jeg mener heller ikke at disse menneskene er involvert i pedofili eller menneskehandel, men at det forekommer, og at det i tiden fremover vil bli et økt fokus på å avsløre slike nettverk og personer.

Faktisk.no har også spurt Dreyer om hva han legger i formuleringene om «Zionister og jesuitter». Ifølge Dreyer er det viktig å ikke velge ut «enkeltinnlegg blant tusenvis på Facebook og forsøke å gjennomføre et karakterdrap basert på enkelte ord i et innlegg». Han skriver at han bare har ment å formidle innholdet i filmserien «Fall of the Cabal», og legger til:

– Jeg er ikke antisemitt eller rasist, tvert i mot.

Venter på syndefloden

I begynnelsen av oktober fjernet Facebook en rekke QAnon-sider, -grupper og -profiler.

Skjermdump fra Facebook

I etterkant skrev BBC-journalisten Shayan Sardarizadeh, som har fulgt bevegelsen tett, at 80 prosent av gruppene han fulgte med på, var borte.

27. oktober opplyste Facebook at de hadde fjernet omtrent 1700 sider, 5600 grupper og 18 700 Instagram-kontoer som «representerte QAnon».

I tillegg har flere andre plattformer forsøkt å fjerne QAnon-relatert innhold de siste ukene. Det gjelder blant annet TikTok, Youtube og Patreon.

Norge er ikke berørt. 30. oktober er gruppene Faktisk.no kjenner til fremdeles aktive.

Natt til 28. oktober la et medlem i InitiateØ-gruppen ut et bilde av Donald Trump og Noahs ark med teksten:

Q. «Floden kommer.»

Det skal snart «regne» bevis i 40 dager og netter.

Som i Noahs dager.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?