Faktisk.

Biden fikk ikke 138 399 «magiske» stemmer i Michigan

Skjermdump fra Facebook

Mens stemmene i det amerikanske presidentvalget telles opp, florerer feilinformasjon om valget i sosiale medier.

Nå har en tastefeil ved et valgkontor i vippestaten Michigan brakt amerikansk feilinformasjon til Norge. Feilen førte til at 138 339 stemmer ble tilskrevet Joe Biden, mens Donald Trump ikke fikk noen.

I sosiale medier deler flere nordmenn en feilaktig påstand om at Biden på «magisk» vis fikk en bråte ekstra stemmer. Påstanden tas til inntekt for at Demokratene forsøker å jukse seg til en valgseier, og ble delt av president Donald Trump på Twitter.

I Norge har blant annet Facebook-siden «APs Rikskringkasting», som har omtrent 16 000 følgere, hintet til at det foregikk valgfusk i Michigan. Onsdag kveld la personene som står bak siden ut et memebilde som viste pappesker med påskriften «Emergency Democrat Votes».

I tillegg deler flere et skjermbilde fra nettsidene til valganalysefirmaet Decision Desk HQ. Der ser det ut som en oppdatering førte til at Biden fikk 138 339 stemmer, mens Trump ikke fikk en eneste.

Skjermdump fra Facebook

Det som egentlig skjedde har ingenting med valgfusk å gjøre. I realiteten fikk analysefirmaet Decision Desk HQ, som blant annet samarbeider med flere medier om å levere oppdateringen om stemmegivingen, feilaktige data fra kommunen Shiawassee i Michigan.

Talspersoner for firmaet har bekreftet overfor PolitiFact og Buzzfeed at årsaken var en datafeil. Delstatens valgpersonale oppdaget feilen selv, og ga Decision Desk HQ et korrigert stemmetall etter kort tid.

Ekstra null

– Det eneste som skjedde var at en ekstra null ble tastet inn, sier Abigail Bowen, som administrerer valgarbeidet i Shiawassee til avisen The New York Times. Hun forklarer at feilen ble oppdaget raskt, og deretter rettet.

Decision Desk HQ har også festet en twitter-melding der de oppklarer hva som skjedde øverst på sin egen profil.

Skjermdump fra Twitter

Påstanden om mystiske stemmer til Biden har også blitt spredd i Sverige, blant annet gjennom nettstedet Samhällsnytt, skriver de svenske faktasjekkerene i Källkritikbyrån. Også de konkluderer med at påstanden om valgfusk ikke har noen rot i virkeligheten.

Det vil ta flere dager før alle stemmene i presidentvalget er talt opp. Det er helt normalt, og ikke et tegn på valgfusk.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?