Faktisk.

Nei, det er ikke Aisha Shezadi som hentes hjem fra Syria

Foto: Sam Tarling / Human Rights Watch, Creative Commons CC BY-NC-ND 3.0 US

Etter at det tirsdag ble kjent at en 29 år gammel, terrorsiktet IS-kvinne og to barn skulle hentes hjem til Norge fra Syria, har flere bilder sirkulert i sosiale medier.

Bildene i innlegget viser Aisha Shezadi og er hentet fra Aftenposten og VG. Foto: Skjermdump / Facebook

Bildene viser 28 år gamle Aisha Shezadi fra Bærum, som fremdeles befinner seg i Syria, sammen med ett barn.

Ifølge VG har Shezadi tidligere bedt UD om hjelp til å returnere til Norge, men hun har senere uttalt at hun ikke ønsker å bidra til returprosessen. NRK skriver at 6 av minst 11 kvinner som har reist fra Norge til Syria er funnet av enten Aftenposten eller NRK. 5 av disse skal ha norsk statsborgerskap. Ifølge NRK er det snakk om følgende kvinner:

  • En kvinne (29) fra Oslo med to barn. Det ene barnet hennes, en gutt på fem år, er alvorlig syk. Hun har sagt i intervju med NRK at hun har et sterkt ønske om å returnere til Norge. Det er disse tre som nå hentes tilbake til Norge.
  • Aisha Shezadi Kausar (28) fra Bærum med ett barn. Kausar ble flyttet til leiren Al Roj i vår. Har tidligere sagt til Aftenposten at hun ønsker å komme tilbake til Norge, men helst Pakistan. I oktober sa hun til NRK at hun angret på at hun hadde bedt norske myndigheter om hjelp.
  • To kvinner i 20-årene fra Bærum, som til sammen har tre barn. Begge har sagt at de ønsker å returnere til Norge. Kvinnene er kjent fra Åsne Seierstads bok «To søstre».
  • Kvinne (32) fra Levanger. Kvinnen er barnløs. Hun omtaler tiden med terrorgruppa IS som den beste i sitt liv.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?