Faktisk.

Ikke la deg lure av denne gamle videoen

hovedbilde
I bakgrunnen ser man en bygning som ble ødelagt etter angrepene i Erbil, Irak, januar 2024. Foto: Azad Lashkari / Reuters

Påstand

En video av en lysbue på himmelen deles med påstander om at den skal vise iranske missilangrep mot Irak, og at det amerikanske anti-missilsystemet mislykkes i å avskjære angrepet.

X-bruker. X, 16.01.2024

Konklusjon

Dette stemmer ikke. Videoen er gammel og viser et rakettangrep mot den amerikanske ambassaden i Bagdad 13. januar 2022.

På videoen, som trolig er filmet med en mobiltelefon, ser man en rask lysbue på himmelen. Noen sekunder ut i videoen ser man et nedslag etterfulgt av svart røyk. På opptaket hører man en slags alarm, etterfulgt av voldsom during og lyden av en rakett.

Videoen ble spredt i sosiale medier etter at Den iranske Revolusjonsgarden angrep mål i Erbil i Irak om kvelden 15. januar. Revolusjonsgarden uttalte at de angrep det de omtaler som spionasjesentre og «anti-iranske terrorgrupper» i Erbil, Irak. Minst fire personer ble drept og seks andre ble såret i angrepet, ifølge det kurdiske sikkerhetsrådet.

Under er eksempel på noen som nylig har delt videoen på X:

Dette ble postet på X 16. januar 2024.
Her et annet eksempel på at videoen er blitt postet på nytt 16. januar 2024.

Men videoen som spres, er hverken fra Erbil eller i år.

Angrep i 2022

For å sjekke om en video er publisert tidligere, kan man utføre et omvendt bildesøk. Dette kan man for eksempel gjøre i Google Lens eller TinEye.

I dette tilfellet oppdaget vi at videoen også ble postet i sosiale medier i 2022. Den eldste versjonen vi finner er publisert 13. januar 2022 av Fox News-korrespodenten Lucas Tomlinson på X (arkivert versjon her). Han oppgir at videoen angivelig viser rakettangrep mot den amerikanske ambassaden i Bagdad.

Når vi søker på denne hendelsen på Google, får vi mange nyhetsartikler fra 13. januar 2022. Ifølge Reuters ble et barn og en kvinne såret i angrepet. De skriver også at to til tre Katyusha-raketter ble avfyrt mot ambassaden, og at minst to av dem ble skutt ned av ambassadens rakettforsvarssystem. CNN skrev at flere raketter traff Bagdads grønne sone, inkludert den amerikanske ambassaden. Bagdads grønne sone huser irakiske regjeringskontorer og flere ambassader.

Samme dag tvitret den amerikanske ambassaden i Bagdad at ambassaden hadde blitt angrepet med raketter av terroristgrupper, i et forsøk på å undergrave Iraks sikkerhet og internasjonale relasjoner.

Americanmilitarynews delte også videoen etter hendelsen. De opplyste at videoen viser amerikanske Counter-Rocket Artillery and Mortar (C-RAM)-systemer skyte mot himmelen mens en rakett slår ned et lite stykke unna.

Artikkelen viser også til videoer delt av Midtøsten-korrespondent for BBC, Nafiseh Kohnvard. 13. januar 2022 postet hun tre ulike videoer på X som også viser en lysbue på himmelen. Hun skriver at hun filmet én lang video og deretter delte den i tre korte. Hun gjorde opptaket selv i Bagdad, da hun tilfeldigvis ble vitne til rakettangrepet mens hun var i en bursdagsmiddag.

Publisert i flere omganger

Videoer fra rakettangrepet er i flere omganger blitt postet på nytt, som om det var en ny hendelse. Faktasjekk-nettstedet Misbar skrev i september 2022 at videoene ble spredt i forbindelse med et angrep i Bagdad i 2022. Et søk på TinEye viser også at videoen ble postet i juni 2022.

Slik kan du undersøke om en video er publisert tidligere:

  1. Last ned videoen: I dette tilfellet er videoen lastet opp på Twitter (X). Det første du må gjøre er å laste den ned. Du kan for eksempel bruke nedlastningsverktøyet SSSTwitter for å laste ned.
  2. Hent ut bilder fra videoen: For å kunne utføre et omvendt bildesøk, trenger du bilder. Det er mulig å ta skjermbilder av videoen, men kvaliteten blir bedre om man først laster ned, og så henter ut bilder. Da kan du bruke gratis tjenester som for eksempel Ezgif som konverterer video til bilder.
  3. Gjennomfør omvendt bildesøk: Det finnes en rekke verktøy man kan bruke for å søke med bilder for å finne ut om det er publisert tidligere, og eventuelt finne ut hvem som postet bildet eller videoen først. TinEye gir ofte gode treff, eller indikatorer på om bildet er brukt i andre sammenhenger. Bildesøk kan også utføres i nettlesere som Google, Bing og russiske Yandex.

Lyden gir pekepinn på hvor videoen kan være filmet

Faktisk Verifiserbar har ved hjelp av lyden i videoen trolig funnet stedet hvor den gamle videoen er filmet fra.

Vi vet at lyden på videoen er våpensystemet C-RAM, og på opptaket kan man høre når det blir aktivisert. Denne kunnskapen har vi brukt til å beregne avstanden mellom våpenet og hvor videoen ble filmet fra. Det kan vi gjøre fordi vi kjenner til omtrent hvor fort lyden sprer seg.

I videoen er det mulig å se når det første prosjektilet fra C-RAM selvdestruerer. Dette tar omtrent fire sekunder.

Ved å høre etter når den første avfyringen kommer, og beregne at det destruerer etter fire sekunder, gir dette en avstand på omtrent 600 meter. Men det er store feilmarginer i denne metoden. For eksempel at lyden er tatt opp på smarttelefoner, for så å bli publisert i sosiale medier.

I videoen til BBC-journalisten er det karakteristiske kjennetegn, blant annet et spesielt høyhus. Vi kan også se elven, og at restauranten har et spesielt rekkverk. Det er mye som tyder på at videoen er filmet fra en restaurant som heter «Grape leaves».

Her ser vi deler av videoen som BBC-journalisten filmet. Det karakteristiske bygget gjør at vi klarer å finne ut hvor hun har filmet fra. Lyden gir også viktig informasjon om hvor langt unna våpenet var.

Tiden det tar etter at våpenet er aktivert, til at lyden kommer frem til opptaktsstedet, gir en avstand på omtrent 1900 meter.

Her ser vi restauranten hvor BBC-journalisten filmet fra. Det er mulig å se på grunn av plassering i forhold til byggekraner, hovedkontoret til Bank of Iraq, bygninger i forkant, elven og ikke minst det karakteristiske gelenderet ved restauranten.

Et viktig poeng å få med seg, er at den første videoen er filmet fra bakkenivå, mens de andre videoene er filmet fra en restaurant med direkte sikt til den amerikanske ambassaden. Det kan ha noe å si for hvor fort man hører lyden.

Lyden gir uansett bare en pekepinn på hvilke avstander det er snakk om.

Siden vi vet hvor den ene videoen er filmet fra, er det enklere å finne lokasjonen til den andre. C-RAM gir karakteristiske buer av sporlys på himmelen. Ved å se på hvordan buene opptrer i de to videoene, er det mulig å anslå retningen fra våpenet til der den første videoen ble tatt opp.

Ut fra lysbuene er det klart at våpenet står til venstre for hvor den første videoen ble filmet, og nærmest rett imot på det andre opptaket. Dette snevrer inn området for hvor den første videoen kan være filmet.

Her ser vi hvordan lysbuen krummet seg. Skjermdump, X

Etter mye leting i den grønne sonen i Bagdad på Google Earth, fant vi en gate som ligner veldig på den vi ser i videoen. Blant annet ser vi et lavt, hvitt bygg med en forhøyning, som kan minne om det vi ser i bakgrunnen på videoen. I tillegg står det en lyktestolpe til venstre, og et høyhus på høyre hånd. Det er også lokalisert langs en vei hvor det står biler parkert. Det er altså flere ting som gir indikasjoner på at vi kan ha funnet riktig sted:

Bildet i midten er satelittbilder fra det aktuelle området i januar 2022. De to andre er skjermbilder hentet fra videoen. Skjermdump, X / Google earth

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?