Faktisk.

Statistikk tilsier ikke at Sverige er det nest farligste landet i Europa

Skjermdump fra Resett.no

«Statistikk: Sverige er det nest farligste landet i Europa», står det i tittelen på en sak på Resett.no.

Artikkelen er skrevet av Resett-journalist Maria Zähler, som også er lokallagsleder i Grünerløkka Frp og ble foreslått som partiets tredjekandidat fra Oslo av Bjerke Frp i november i fjor.

Ifølge Zähler tilsier kriminalitetsindeksen fra nettstedet Numbeo.com at Sverige var «Europas nest farligste land i fjor», og at bare «Ukraina, som er preget av store politiske uroligheter og voldelige sammenstøt, kommer dårligere ut av rangeringen».

Men Numbeos statistikk viser ikke hvor farlige land er, eller hvor stor risiko det er for å bli utsatt for forbrytelser i et land eller en by.

Jessheim verre enn Kabul

Faktisk.no har tidligere skrevet om Numbeos «statistikk». Da fikk vi nettstedets statistikk til å vise at Jessheim var farligere enn Kabul i Afghanistan:

Det kunne vi gjøre fordi Numbeos statistikk er basert på at de som besøker nettstedet fyller ut et spørreskjema. I skjemaet kan man blant annet svare på hvor bekymret man er for å bli utsatt for diverse former for kriminalitet. Om de som fyller ut skjemaet faktisk bor i byen eller kjenner forholdene der, er det ingen kontroll av.

Ved å registrere mange nok fiktive svar, fra flere nettverk og enheter, sørget vi for at Jessheim fikk en dårligere trygghets- og kriminalitetsscore enn Kabul. Svarene ble fjernet etter at vi gjorde Numbeo oppmerksomme på hva vi hadde gjort.

Resultatet av at Faktisk.no la inn fiktive data i Numbeos spørreundersøkelser. Skjermdump fra Numbeo.com

I 2017 fikk svensken Linus Trulsson universitetsbyen Lund i Sverige til å bli den farligste byen i verden, ifølge Numbeos statistikk. Også Trulsson la inn store mengder fiktive data.

Numbeos metodesider har en beskrivelse av hvordan indeksen blir bygget opp. Her står det: «Denne seksjonen er basert på spørreundersøkelser fra besøkende på dette nettstedet». I tillegg står det at de filtrerer vekk spam.

Kvalitetskontrollen ser med andre ord ut til å være omtrent den samme som i 2019. Da uttalte Numbeo-grunnlegger Mladen Adamovic følgende til Faktisk.no:

– Ja, men vi kjemper mot spam. Vi bruker flere ting for å oppdage spam, for eksempel antall svar per IP-adresse og oppførsel som skiller seg fra det en «ideell god bruker» vil gjøre.

Dette hindret ikke at Faktisk.no kunne legge inn fiktive data hos Numbeo.

Fortsatt lett å legge inn fiktive data

Siden Faktisk.no skrev om Numbeo, har nettstedet gjort noen endringer. Umiddelbart fremstår de som kosmetiske.

For eksempel spretter det med jevne mellomrom opp et vindu som ber en om å registrere seg for å fortsette å bruke Numbeo. Ved å lukke dette vinduet, kan man imidlertid fortsette å bruke nettstedet uten problemer.

Man kan også svare på spørreundersøkelser om kriminalitet uten å registrere seg, tilsynelatende i hvilken by man vil.

Faktisk.nos journalist leverte inn svar for byen Bodden Town på Cayman Islands, et sted han aldri har besøkt, og oppga blant annet å føle seg svært utrygg i byen om natten:

Faktisk.nos journalist fyller ut spørreskjema på Numbeo.com. Skjermdump fra Numbeo

Det er med andre ord fremdeles gode grunner til å være svært skeptisk til statistikken fra Numbeo, selv om tallene «brukes av britiske medier for å vise forskjeller mellom ulike land», slik Resett.no skriver, med lenke til den britiske tabloidavisen Daily Express.

Avviser at tallene er problematiske

Faktisk.no har spurt journalist Zähler og Resetts redaktør Helge Lurås om de ønsker å kommentere opplysningene om Numbeo-tallene som blir lagt frem i denne artikkelen. Lurås har sendt følgende svar på e-post:

– Det er ingen grunn til å tro at det er utstrakt manipulasjon med dataene hos Numbeo.com. At Faktisk.no bedriver slik manipulasjon selv for å diskreditere Rights.no får stå for deres regning. At svenskers følelse av utrygghet øker bekreftes også av andre undersøkelser, som også Faktisk.no har referert til.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?