Faktisk.

Video viser ikke krigsfanger fra Azovstal

En video hevder å vise ukrainske soldater som blir tvunget til å paradere etter å ha overgitt seg. Men videoen er fra 2014.

I sosiale medier påstås denne videoen å være av ukrainske soldater som ble tatt til fange etter at Russland beseiret Azovstal-stålverket. I virkeligheten er videoen fra 2014, ifølge Faktisk Verifiserbar.

På Twitter, Tik Tok og Telegram spres en video av det som påstås å være krigsfanger fra Azovstal-stålverket i Mariupol i Ukraina. De blir tvunget til å marsjere i parade med hendene bakbundet, mens de passes på av væpnede russiske soldater.

Faktisk Verifiserbar, som er et samarbeid mellom ulike medier, har konkludert med at videoen er falsk.

Azovstal ble overtatt av russiske soldater 20. mai, ifølge Russlands forsvarsdepartement. Videoen ble lastet opp etter dette, blant annet av den prorussiske kontoen romanov_92. Innholdet ble beskrevet som «ukrainske terrorister fra Azovtal» som blir ledet gjennom byen.

Parade i 2014

Faktisk Verifiserbar har funnet ut at paraden ikke skjedde i 2022, men 24. august 2014. Flere medier, blant annet VG, omtalte paraden den gangen.

Avisen skrev at mellom 40 og 50 ukrainske regjeringssoldater, som hadde blitt tatt til fange av russerne, ble tvunget til å marsjere på Lenin-plassen sentralt i Donetsk. Folkemengden kom med tilrop og kastet søppel og tomflasker på dem.

Faktisk Verifiserbar har verifisert at denne hendelsen fant sted i Donetsk. Ved å bruke Street View på Google Maps, kan man finne igjen flere identifiserende objekter. De er både i videoen som sirkulerer på sosiale medier, og på det faktiske stedet.

Se mer om hvordan videoen har blitt undersøkt vinduet øverst i artikkelen!

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?