Faktisk.

Vi fulgte parti­le­der­de­batten på TV 2

Debatten startet friskt med at Jonas Gahr Støre (Ap) ble arrestert av programleder Arill Riise med en av våre faktasjekker. Programlederen viste til at landet opplever sin sterkeste økonomiske vekst på fire år, og at optimismen er tilbake. Støre kvitterte med en påstand som Faktisk.no nylig har sjekket: At sysselsettingen fortsatt faller. I debatten sa Støre:

Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
Det som er aller mest alvorlig, og som disse tallene ikke sier noe om, er at andelen av oss som jobber, den går ned.

Programleder Riise avbrøt raskt:

Nei, den flater ut, sier Faktisk.no. Den siste tiden så flater den ut.

Riise har rett. Vi faktasjekket nettopp Støres påstand om at sysselsettingen fortsetter å falle. Slik gikk det:

Skatter og ulikheter

Skatter og ulikheter ble et tilbakevendende tema gjennom debatten. Sentralt var uenighet om hvem som har fått mest i skattelette. Her er tall fra Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå (SSB):

Finansdepartementet og SSB har også utarbeidet en tabell med fordelingen av skattelette ut fra formuegrupper:

Finansminister Siv Jensen måtte stadig vekk forsvare seg mot at de utelukkende jobbet for eliten. Et tema hun trakk frem var assistenter for funksjonshemmede, såkalt brukerstyrt personlig assistanse (BPA):

Regjeringen har lovfestet retten til BPA. Stadig flere får BPA.

Her er oversikten over mottagere av brukerstyrt personlig assistent:

KrF-leder Knut Arild Hareide vil øke barnetrygden for å få færre «fattige barn». Det ville fungert, ifølge vår faktasjekk:

SV-leder Audun Lysbakken var opptatt av å påpeke hvordan forskjellene øker:

Ulikhetene i makt og rikdom øker i Norge.

At forskjellene øker har vært en av valgkampens hete temaer. Beskyldningene har haglet fra begge sider om årsaken til akkurat dette. Venstresiden skylder på regjeringens politikk. Regjeringen skylder på innvandring. Hvem har rett? Og tar noen feil? Vi har forsøkt å finne svar i denne artikkelen: «Hvorfor øker forskjellene i Norge?»

Olje og skole

Det ble tid til å snakke om både skole og lærere. Jonas Gahr Støre sa at én av fire ikke fullfører videregående skole. Her er de siste tallene fra SSB:

MDGs Rasmus Hansson ga Erna Solberg skylden for at 50 000 jobber i oljen har forsvunnet i denne perioden. Vi har ikke faktasjekket skyld, men tallet 50 000 kan diskuteres, og er problematisert i denne faktasjekken fra juli:

En annet sentralt tema i denne valgkampen er hvordan folk egentlig har det i distriktene. Her har flere politikere kommet med sine teorier, og noen har endret seg markant underveis. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er i dag nærmest euforisk over utviklingen. Under debatten sa han:

Folk er mest fornøyd i de små kommunene.

Vi har tidligere faktasjekket «optimismen i distriktene», noe Aps Jonas Gahr Støre mener går ned. Slik gikk det:

Politi og helsekøer

Trygve Slagsvold Vedum var også opptatt av at 120 tjenestesteder forsvinner i Nærpolitireformen. I 2013 var det 354 tjenestesteder i Politiet. Etter nærpolitireformen blir det 224. Det betyr at det i alt for perioden vil forsvinne 130 tjenestesteder inkludert de som allerede hadde forsvunnet da reformen ble satt i gang.

Jonas Gahr Støre og Erna Solberg var uenige om nærpolitireformen gir bedre lokal politidekning eller ikke. Allerede i 2008 ble det uttalt som en målsetting at det i 2020 bør være to polititjenestepersoner per tusen innbyggere. Vi har sjekket hvor langt unna vi er målet:

Responstiden har også gått ned i områder med færre enn 20 000 innbyggere. Her er tallene:

Antall politiansatte har også gått opp:

Også helsekøene var det uenighet om i TV 2s studio. Siv Jensen ville gjerne opplyse om hva Frp går til valg på, og sa:

Vi skal fortsette å få helsekøene ned, da Jonas satt i regjering i åtte år så gikk de opp.

Neineinei, svarte Jonas.

De var på fint fall da du overtok, og de fortsatte å falle. Jeg har vært helseminister og jeg vet det! Ventetiden gikk ned!

Vi har sett på utviklingen i ventelistetallene fra 2013 til 2016 i denne faktasjekken:

Nå er det bare noen dager igjen til valget. Hvis du lurer på hvordan det ligger an, kan vi anbefale nettstedet Poll of polls.

Her er deres mandatfordeling på Stortinget, basert på de siste meningsmålingene i september:

Vår neste og siste livesjekk før valget vil være debatten på NRK 1 fredag 8. september klokken 21.30.

Følg oss på Twitter: @faktisk_no

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?