Faktisk.

Høy strømpris ble rot med tall for TV 2

TV 2 sammenlignet gjennomsnittlige kvartalstall med et øyeblikksbilde og priser med og uten moms. Kanalen tar selvkritikk.

Foto: Skjermbilde fra TV 2

Den siste tiden har strømprisene skutt i været, og torsdag 4. januar handlet det om strømpriser i 21-nyhetene på TV 2. De siste årene har prisene ligget rundt 30 øre per kilowatt-time i vinterkvartalet, fortalte kanalens studioanker Arill Riise, før han sa:

– Men mandag denne uken kom et kraftig byks, og prisene steg til rundt 260 øre per kilowatt-time. Den gikk raskt litt ned, men ekspertene tror på høye strømpriser i ukesvis fremover.

I bakgrunnen kunne TV 2-seerne først se et søylediagram som viste strømprisene i første kvartal hvert år fra 2013 til 2020.

Når Riise fortalte om «bykset», spratt det frem en ny søyle for 2021, som viste en pris på nettopp 260 øre per kilowatt-time. Men hva var det egentlig som skjedde med strømprisene?

Prisen varte i to timer

Strømprisen toppet seg om morgenen og tidlig på kvelden mandag 1. februar. Skjermdump fra Nord Pool

I grafikken står det at hver søyle representerer første kvartal i et år, det vil si gjennomsnittsprisen for månedene januar, februar og mars.

Men strømprisen var bare på 260 øre i to timer: mellom klokken 08 og 09 og mellom klokken 17 og 18 mandag.

1. februar var strømprisen på 207,7 øre per kilowatt-time i store deler av landet akkurat disse to timene, ifølge tall fra kraftbørsen Nord Pool. Inkludert moms på 25 prosent blir det omtrent 260 øre.

TV 2 har altså brukt kvartalsvise tall for 2013–2020, mens tallene for 2021 er basert på de to klokketimene mandag 1. februar der strømprisen var høyest.

Redaktør: – Veldig misvisende

– Det stemmer jo at det har vært topper med svært høy strømpris i det siste, men det blir veldig misvisende å sammenligne disse timesprisene med kvartalstall. Her bruker TV 2 gjennomsnittspris for alle de lave stolpene, men ekstremprisen på den høye stolpen.

Det sier Anders Lie Brenna. Han er redaktør i nettavisen enerWE som dekker energibransjen. Han forteller at strømprisene kan endre seg raskt.

– Strømprisen settes time for time på kraftbørsen. Den er gjerne dyrest om morgenen og på ettermiddagen. Så kan den falle kraftig på natten. Derfor blir det feil å sammenligne en enkelttime med historiske gjennomsnittspriser for hele kvartaler.

Lie Brenna synes det er synd at TV 2 ødelegger et godt poeng ved å bruke statistikken feil:

– Det er ikke tvil om at vi har nesten rekordhøye strømpriser nå, og de følger i tillegg fjoråret hvor vi hadde veldig få slike topper. Det er interessant i seg selv, og TV 2 hadde ikke trengt å bruke misvisende statistikk og grafer for å gjøre dette verdt å snakke om.

Lie Brenna sier også at han synes TV 2 vanligvis er gode med grafikkene sine.

Moms eller ikke moms?

Tallene TV 2 bruker for å komme frem til en strømpris på 260 øre per kilowatt-time inkluderer moms. Det gjør derimot ikke tallene som viser strømprisene fra vintermånedene i tidligere år.

Disse tallene er nemlig hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB), og viser strømprisen for sluttbrukere i husholdninger – uten merverdiavgift.

TV 2 har med andre ord også blandet tall med og uten moms. I tillegg sammenligner kanalen tall fra en kraftbørs med prisen husholdninger betaler som sluttbrukere av strøm.

Lie Brenna i Enerwe forklarer at dette gjør grafen enda mer misvisende, fordi vi som forbrukere ikke kjøper strøm til prisene som oppgis på kraftbørsen.

– Husholdningene må kjøpe strømmen via et strømselskap. Strømselskapene tar ulike påslag i tillegg til spotprisen, og tallet på SSB.no er derfor ikke det samme man finner på Nord Pool, sier Lie Brenna.

TV 2 tar selvkritikk

Faktisk.no har spurt nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 om kanalen mener dette er meningsfullt å sammenligne tallene som ble brukt i innslaget. Solbrække skriver i en e-post til Faktisk.no at kanalen tar selvkritikk for at tall som inkluderer moms ble sammenlignet med tall som ikke gjør det:

Karianne Solbrække er nyhetsredaktør i TV 2. Foto: Fredrik Hagen / NTB

– Det er riktig som Faktisk sier, at tallene i perioden 2013–2020 er eksklusiv moms, mens 2021-tallet er inkludert moms. I realiteten skulle den siste søylen ha steget til 210 øre, ikke til 260 øre, slik den gjorde. Dette gjør at differansen mellom årene før og prishoppet i 2021 blir høyere enn det skulle ha vært. 2021-søylen hadde uansett vært en del høyere enn de øvrige, men ikke så mye høyere som den ble.

Solbrække forklarer feilen slik:

– Feilen skyldes at prisene er innhentet fra to ulike kilder, der det kun i en av dem (SSB) ble presisert at tallene var eksklusive moms. Det burde ha blitt kvalitetssikret at begge kildene var eksklusive moms. 

Når det gjelder sammenligningen av et prisnivå som gjaldt i to klokketimer med kvartalssnittet for de foregående årene, mener Solbrække at dette ble presisert i introduksjonen av innslaget:

– Det er et øyeblikksbilde som viser det som underbygges i reportasjene vi har for øvrig, nemlig at strømprisene er høye for tiden. I innslagene som følger gjentar vi at prisene sank raskt etter det høyeste punktet på mandag. Vi går deretter videre til strømselskapet Fjordkraft som forteller at prisene nå er omtrent dobbelt så høy som i desember. 

Solbrække mener at sakens kjerne står seg:

– Prisene er høye, det vil vare og det vil folk merke. Men det er selvsagt vårt ansvar at alle fakta er pinlig korrekt og presisert.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?