Faktisk.

Se opp for falske videoer fra Ukraina-krigen!

«Døde» mennesker som kryper ut av likposer og store eksplosjoner i tettbygde strøk. Ikke alle videoer som utgir seg for å være fra krigen i Ukraina er ekte.

Daglig deles det bilder og videoer fra krigen i Ukraina, og mange av dem er falske. I denne videoen ser vi nærmere på både hvordan falskt innhold deles som propaganda, og hvordan falsk informasjon spres ubevisst.

I sosiale medier strømmer det på med bilder og videoer som hevdes å være fra krigen i Ukraina. Langt fra alle er det.

I videoen over kan du se hvordan falske videoer blir laget og spredt.

Klimademonstrasjon i Wien

I en av videoene som har gått viralt den siste tiden, får man inntrykk av at en amerikansk journalist rapporterer fra krigen. Bak ham ligger det som fremstår som flere titalls likposer, men midt i reportasjen begynner det ene liket å røre på seg.

Videoen spres med en påstand om at mediene og Ukraina lurer offentligheten ved å bruke såkalte «kriseskuespillere». I flere av de falske klippene som spres, er det også lagt på feil lydspor.

Denne videoen fra en klimademonstrasjon i Wien, blir brukt som «bevis» på at mediene lyver om døde sivile i Ukraina. Reportasjen ble laget tre uker før Russland invaderte nabolandet. Skjermbilde: OE24.TV.

CNN har faktasjekket videoen. De har funnet ut at noen har kopiert lyden og teksten fra en NBC-reportasje om Ukraina, og lagt det på en nyhetsreportasje fra Wien. Reportasjen handlet om en klimademonstrasjon tre uker før Russland invaderte Ukraina.

Eksplosjon i Kina i 2015

I en annen video som spres på sosiale medier, ser man en enorm eksplosjon, som hevdes å ha skjedd i Ukraina. Det har den ikke.

En video av en stor eksplosjon hevdes å være fra krigen i Ukraina. I virkeligheten skjedde eksplosjonen i Kina i 2015. Skjermbilde: Twitter.

Videoen er fra en eksplosjon i Kina i 2015. Den har blitt faktasjekket av blant andre AFP, Reuters og AP News.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?